• Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 23 lutego 2021, 13:58
Consola : Xbox One S Model:1681
Płyta główna: M1087066-001

Konsola została zlana słodką cieczą ( prawdopodobnie Coca-Cola). Trafiła do mnie zaraz po zalaniu bo nie było jeszcze śladów korozji. Umyłem i wysuszyłem płytę niestety konsola nadal martwa. Wstępna organoleptyczna diagnoza wykazała grzanie się układu U3D6 oraz zwarcie na układzie C3D7 (chyba kondensator). Po usunięciu obu komponentów zwarcie nie ustąpiło nie wiem gdzie dalej szukać nie mam schematu płyty. Proszę o pomoc w diagnozie.
Poniżej zdjęcia zalanego układu jeżeli dobrze odczytuje opis na płycie jest to U9C2
Obrazek

Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2021, 13:58

#2 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 23 lutego 2021, 20:33
SPIOH1979 napisał(a):M1087066-001
Hello!
It is a manufacturer part number, and not motherboard marking code. Please, edit your post with a correct PCB marking code. It should be X9xxxxx-xxx
Obrazek

#3 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 24 lutego 2021, 16:37
Moja płyta ma takie oznaczenia jak opisałem
Obrazek

#4 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 24 lutego 2021, 19:47
Post a clear pictures of chip U3D6 and capacitor C3D7 on the board with nearby surroundings.

#5 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 25 lutego 2021, 13:32
Obrazek
Obrazek

na pierwszym zdjęciu komponenty zaznaczone czarną kropką również są zwarte sprawdziłem to w porównaniu z działającą płytą. Komponenty te znajdują się po drugiej stronie płyty

#6 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 27 lutego 2021, 16:08
Measure the resistances to ground on all pads on the place of chip U3D6 (chip should be removed from the board during the measurements).

Post a clear picture with visible markings on the chip U3D6.

#7 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 1 marca 2021, 17:14
Obrazek
Obrazek

#8 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 2 marca 2021, 22:28
Perform a short circuit test described here on pad 5 (resistance 1,3Ω) on the place of chip U3D6.
For a short circuit test limit the voltage to 1V.

The eMMC FLASH or Southbridge chip is most likely damaged.

#9 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 8 marca 2021, 13:40
Zrobiłem próbę zwarciową na 5 pinie układu U3D6 ale nic się nie grzeje ani mostek południowy ani eMNC
Jednak coś pobiera 0.83 A
Obrazek
Obrazek

#10 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 8 marca 2021, 20:52
Have you switched the polarity of test cables on the power supply?!
Obrazek

Check, if any other component on the board gets warm. Pay special attention to the APU and LAN controller chip (it is located near the LAN connector on bottom side of the board).

#11 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez SPIOH1979 9 marca 2021, 11:33
matic napisał(a):Have you switched the polarity of test cables on the power supply?!

Nie zmieniłem kabli zrobiłem tą próbę zwarciową tak . Nie wierzę ktoś mi musiał zamienić kable !!!.
Zrobiłem próbę zwarciową ponownie (tym razem polaryzacja kabli prawidłowa) ale jest to samo też nic się nie grzeje pobór prądu tak samo

#12 Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez matic 9 marca 2021, 21:06
Rise up the voltage limit to 1,2V and perform the test again.
Leave the board connected to the service power supply for a few minutes (~20 minutes) to the temperature stabilize and than check which component is a bit warm.

Re: Xbox One S - Brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2021, 21:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).