• DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez adamh 7 marca 2021, 18:00
Cześć, proszę o poradę jak w temacie. Laptop się wyłącza po 10 sek. na baterii i bez. Do BIOSu można wejść i zaraz power off się robi.
W wątku: dell-inspirion-5737-216-0846000-po-wymianie-wylacza-sie-t39869.html?hilit=*uv14*
rozwiązaniem była wymiana czy odłączenie UV14 i chciałbym tak też zrobić. Ale do takiej roboty nie mam sprzętu. Indukcyjna lutownica typu "pistolet" przypuszczam że temu nie podoła. Co radzicie? Oczywiście chciałbym to zrobić własnoręcznie, ale stacji za 4 koła w tym roku raczej nie kupię ;)
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Adam.

Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez Google Adsense [BOT] 7 marca 2021, 18:00

#2 Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez Vogelek23 8 marca 2021, 00:17
A czego od nas oczekujesz? Że podamy Ci prosty sposób na wylutowanie układu pogrzebaczem? No proszę Cię... Hamulce w samochodzie też wymienisz kluczykiem do stacyjki? Jak się zabierasz za naprawę tak skomplikowanego tworu, jak płyta główna komputera, to nie licz, że zrobisz to szybko, łatwo i przyjemnie i do tego nie mając stosownych narzędzi. Sorry, ale co najmniej stację hot-air musisz do tego mieć.

#3 Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez adamh 8 marca 2021, 07:25
Dzięki za szybką odpowiedź.
No właśnie chodzi mi o to, że chcę "po mału" kompletować warsztat, na razie na własne potrzeby żeby poćwiczyć, popróbować. Ale mam skromy budżet.
Myślisz, że HOT-AR 858 Zhaoxin ogarnie mi to co chcę zrobić?

Dziękuję i pozdrawiam.

#4 Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez Vogelek23 8 marca 2021, 22:19
adamh napisał(a):Myślisz, że HOT-AR 858 Zhaoxin ogarnie mi to co chcę zrobić?
Myślę, że tak, o ile masz wprawę. Poćwicz na jakimś złomie, bo ta stacja jest bardzo kapryśna.

#5 Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez poster 9 marca 2021, 09:27
Wymontuj płytę, zanieś do jakiegoś serwisu i Ci za parę groszy wylutują. Jak nie masz wprawy to samym hotem możesz sobie płytę zniszczyć.

Re: DELL 5737 VBW11 LA-9984P Rev:1.0(A00) - jak się zabrać za wylutowanie UV14

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2021, 09:27
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).