• Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

TDT7 4 Березня 2021, 15:42
Witam - W moim obecnym laptopie Lenovo z 710 zużył się touchad , chciałem sobie kupić nowy ale nigdzie go nie nalazłem , więc na allegro znalazłem całą dolną obudowę z touchpad i po zakupie mam mały problem , mianowicie używany touchpad nie działa, kursor pokazuję się ale nie można nim poruszać , przycisk Fn+F6 też nie pomaga. Przeczytałem w Internecie aby zwrócić uwagę na numer FRU i na obu mam taki sam (13N0-B6A0B01 ) Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Działam na Win 8.1 64 bit
BIOS:7FCN96WW

Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Google Adsense [BOT] 4 Березня 2021, 15:42

#2 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Vogelek23 5 Березня 2021, 15:54
TDT7 написав:W moim obecnym laptopie Lenovo z 710 zużył się touchad
Co to dokładnie znaczy? Nie działa w ogóle, czy działa tylko np. jest wytarty mechanicznie? Jeśli Twój touchpad działa a nowy nie (pomimo identycznego FRU) to znaczy, że albo źle go podłączyłeś, albo jest zwyczajnie uszkodzony.

#3 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

TDT7 8 Березня 2021, 11:55
Ogólnie jest tak, że najpierw kupiłem nowy touchpad z aliexpress , ale miał on podobne symptomy jak obecnie kupiony ten używany. Touchpad po podłączeniu działa i widnieje w menadżerze urządzeń ale problem jest taki, że rusząjąc palcem po płytce kursor chodzi po ekranie ale strasznie wolno tak jak by był spowolniony w ustawieniach. ( zmiany w ustawieniach nic nie dają ) i dodatkowo w obydwu przypadkach nie reaguje prawy i lewy przycisk touchpad. Więc opcja możliwości złego podpięcia lub wadliwego sprzętu odpada. Próbowałem instalować na nowo sterownik ale nic to nie dało.

Co znaczy zużyty? Płytka jest wytarta , nie można już zaznaczyć tekstu + od spodu obudowy wyłamał się zacisk mocujący lewy klikać touchpad przez co trzeba kliknąć 10 razy lewy przycisk aby załapał.

#4 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Vogelek23 8 Березня 2021, 22:22
TDT7 написав:Próbowałem instalować na nowo sterownik ale nic to nie dało.
A próbowałeś po prostu całkowicie odinstalować sterownik touchpada i użyć podstawowego sterownika systemowego?

#5 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

TDT7 9 Березня 2021, 12:25
Tak próbowałem i nie pomogło :(

Dziwi mnie jedna rzecz - Jak to jest możliwe, że to może być wina np: touchpada , taśmy czy sterowników skoro dwa touchpady po zamontowaniu zachowują się tak samo a po włożeniu z powrotem starego touchpada wszystko działa ? Przecież Touchpad to touchpad jak robimy reinstal Windowsa to na początku nie mamy nic zainstalowanego a płytka działa bo tak jest stworzona, że bez niczego też będzie działać. Tego nie mogę zrozumieć.

Зображення
Зображення
Зображення

Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Google Adsense [BOT] 9 Березня 2021, 12:25
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей