• Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez TDT7 4 marca 2021, 15:42
Witam - W moim obecnym laptopie Lenovo z 710 zużył się touchad , chciałem sobie kupić nowy ale nigdzie go nie nalazłem , więc na allegro znalazłem całą dolną obudowę z touchpad i po zakupie mam mały problem , mianowicie używany touchpad nie działa, kursor pokazuję się ale nie można nim poruszać , przycisk Fn+F6 też nie pomaga. Przeczytałem w Internecie aby zwrócić uwagę na numer FRU i na obu mam taki sam (13N0-B6A0B01 ) Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Działam na Win 8.1 64 bit
BIOS:7FCN96WW

Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez Google Adsense [BOT] 4 marca 2021, 15:42

#2 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez Vogelek23 5 marca 2021, 15:54
TDT7 napisał(a):W moim obecnym laptopie Lenovo z 710 zużył się touchad
Co to dokładnie znaczy? Nie działa w ogóle, czy działa tylko np. jest wytarty mechanicznie? Jeśli Twój touchpad działa a nowy nie (pomimo identycznego FRU) to znaczy, że albo źle go podłączyłeś, albo jest zwyczajnie uszkodzony.

#3 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez TDT7 8 marca 2021, 11:55
Ogólnie jest tak, że najpierw kupiłem nowy touchpad z aliexpress , ale miał on podobne symptomy jak obecnie kupiony ten używany. Touchpad po podłączeniu działa i widnieje w menadżerze urządzeń ale problem jest taki, że rusząjąc palcem po płytce kursor chodzi po ekranie ale strasznie wolno tak jak by był spowolniony w ustawieniach. ( zmiany w ustawieniach nic nie dają ) i dodatkowo w obydwu przypadkach nie reaguje prawy i lewy przycisk touchpad. Więc opcja możliwości złego podpięcia lub wadliwego sprzętu odpada. Próbowałem instalować na nowo sterownik ale nic to nie dało.

Co znaczy zużyty? Płytka jest wytarta , nie można już zaznaczyć tekstu + od spodu obudowy wyłamał się zacisk mocujący lewy klikać touchpad przez co trzeba kliknąć 10 razy lewy przycisk aby załapał.

#4 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez Vogelek23 8 marca 2021, 22:22
TDT7 napisał(a):Próbowałem instalować na nowo sterownik ale nic to nie dało.
A próbowałeś po prostu całkowicie odinstalować sterownik touchpada i użyć podstawowego sterownika systemowego?

#5 Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez TDT7 9 marca 2021, 12:25
Tak próbowałem i nie pomogło :(

Dziwi mnie jedna rzecz - Jak to jest możliwe, że to może być wina np: touchpada , taśmy czy sterowników skoro dwa touchpady po zamontowaniu zachowują się tak samo a po włożeniu z powrotem starego touchpada wszystko działa ? Przecież Touchpad to touchpad jak robimy reinstal Windowsa to na początku nie mamy nic zainstalowanego a płytka działa bo tak jest stworzona, że bez niczego też będzie działać. Tego nie mogę zrozumieć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Lenovo z710 - Nie działa używany touchpad

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2021, 12:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).