• Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 19 lutego 2021, 18:35
Witam,
Jestem posiadaczem w/w płyty głównej. Mam z nią taki problem, że po podaniu zasilania mignie tylko logo Aorus na niej i nie ma więcej żadnej reakcji. Próba włączenia płyty skutkuje brakiem jakichkolwiek oznak życia. Nie bardzo wiem od czego zacząć, czy na takiej płycie są jakieś bezpieczniki jeżeli poszło jakieś zwarcie lub jak mogę ją inaczej zdiagnozować.

//edit
Po podaniu zasilania na gnieździe ATX migną tylko diody na płycie(te co są koło mostka).

Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2021, 18:35

#2 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 13 marca 2021, 12:06
Odświeżę temat o nowe informacje.
Zacząłem jeszcze raz sprawdzać tą płytę. Doszedłem do momentu, że gdy dotknie się palcem w okolicach procesora, to płyta zaczyna startować, świeci się dioda CPU LED i tyle. Nie można wtedy wyłączyć płyty poprzez zwarcie pinów PWR:
Obrazek
Płytę dorwałem myśląc, że wykorzystam ją na części, ale chciałem ją zreanimować. Poprzedni właściciel dał to komuś znajomemu do upgrade'u i uszkodził mu tą płytę. Tam jedyne uszkodzenie jakie było to jakby przecięty i zwarty laminat między warstwami, ale po oczyszczeniu i przemierzeniu nie ma jakiś zwarć albo innych uszkodzeń. Została chyba tylko naruszona pierwsza warstwa:
Obrazek
Obrazek

Po tym uruchomieniu, gdy dotknie się tych okolic gniazda procesora to jedynym wtedy grzejącym się elementem po uruchomieniu jest chipset 218-0891008. Mam założyć, że będzie on uszkodzony czy trzeba szukać usterki gdzie indziej?

#3 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez xamledyD 13 marca 2021, 12:40
Witam.
Uszkodzoną ścieżkę należy naprawić i dobrze zabezpieczyć.
Programowałeś BIOS? Zanim zaprogramujesz BIOS, możesz zamienić kości miejscami bo ta płyta posiada dwa układy BIOS tj. układ główny i zapasowy.
iT0mT0m napisał(a):jedynym wtedy grzejącym się elementem po uruchomieniu jest chipset 218-0891008.

Określ temperatury jakie osiąga ten chipset. Jego nagrzewanie się nie musi być oznaką uszkodzenia.
Pozdrawiam

#4 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 13 marca 2021, 20:07
Pytanie takie.
Czy uszkodzony BIOS może unieruchamiać tak płytę, że nie da się jej uruchomić po zwarciu pinów PWR? Podaje zasilanie na płytę, mignie tylko logo Aorus przy chipsetcie, zwarcie pinów nie powoduje startu, tylko dopiero jak się dotknie palcem w okolicach gniazda procesora to startuje i świeci się dioda CPU. Co do nagrzewania socketu nie jest to taki wybuch temperatury jak to bywa w jednostkach z APU, tylko czuć, że się powoli nagrzewa.

#5 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 16 marca 2021, 15:43
Zrobiłem dump biosu. Była tam wgrana wersja F2 czyli pierwsza kiedy płyta wyszła z fabryki. Wrzuciłem wersję F6, ale problem nadal występuje. Brak reakcji na włącznik, przy dotknięciu palcem w okolicach gniazda CPU płyta dostaje zasilanie oraz świeci się tylko dioda CPU. Nie bardzo wiem co pomierzyć albo czego szukać, aby zdiagnozować gdzie leży problem?

#6 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez xamledyD 16 marca 2021, 15:53
Świecąca się dioda CPU sygnalizuje problem z procesorem. Procesor jest sprawny?
iT0mT0m napisał(a):Co do nagrzewania socketu nie jest to taki wybuch temperatury jak to bywa w jednostkach z APU, tylko czuć, że się powoli nagrzewa.

Czy chipset nagrzewa się w stand-by, czy dopiero po uruchomieniu płyty "z palca"? Czy przy uruchomieniu płyty następuje próba komunikacji z kością BIOS (można sprawdzić oscyloskopem)?

#7 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 16 marca 2021, 17:51
xamledyD napisał(a):Świecąca się dioda CPU sygnalizuje problem z procesorem. Procesor jest sprawny?

Testuje płytę bez procesora. Nie ryzykuje na razie próby instalacji procesora w nim, skoro nie wiem jaki może być później tego skutek. Gdyby płyta była sprawna to nawet bez procesora reagowałyby piny od przycisku PWR.

xamledyD napisał(a):Czy chipset nagrzewa się w stand-by, czy dopiero po uruchomieniu płyty "z palca"?

Chipset dopiero zaczyna się grzać, gdy się odpali z palca. Jedyną reakcją po podaniu napięcia bez "palca" jest tylko mignięcie diodami na płycie głównej.

xamledyD napisał(a):Czy przy uruchomieniu płyty następuje próba komunikacji z kością BIOS (można sprawdzić oscyloskopem)?

Nie mam oscyloskopu, aby to sprawdzić.

#8 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 27 marca 2021, 16:14
Nadal sprawdzam tą płytę i odkryłem jeszcze, że mocno się nagrzewają rezystory pod pierwszym PCIe x16. Co to może oznaczać?

Obrazek

#9 Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez iT0mT0m 30 marca 2021, 06:18
Sprawa się rozwiązała, ale sam nie wiem dokładnie kiedy. Gdy po pomiarach napięć nie zauważyłem żadnych odbiegających wartości stwierdziłem, że wrzucę taniego procka A6-9500E, który nawet jak się spali to mi go żal nie będzie. Po zamontowaniu procesora i chłodzenia bez ramów przeszedłem do testów. Zaczął reagować na zwarcie pinów od PWR i się zaczęło się wszystko uruchamiać. Zrobił raz restart po czym POST LED CPU zniknął i zapaliła się dioda od DRAM. Założyłem ramy, podłączyłem monitor i ponowna próba uruchomienia sprawiła, że na ekranie pojawił się BIOS płyty. Wcześniej co robiłem to wgrywałem ze strony producenta oryginaly BIOS F2(najstarszy), ale bez procesora płyta nie reagowała na włącznik. Możliwe, że wraz z procesorem i nowym biosem zaprogramował się KBC? Ale mniejsza z tym, płyta działa, rozpoznaje poprawnie wszystkie banki slotów na ram, porty działają poprawnie.

Re: Płyta główna Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming - nie włącza się, brak oznak życia

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2021, 06:18