• Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

lysy112 17 Березня 2021, 11:11
Witam. Chciałem się zapytać bardziej doświadczonych kolegów na forum o lutownice gotową jaką byście polecili.

Przymierzam się już jakiś czas do zakupu lutownicy grotowej cyfrowej w przystępnej cenie i chciałem się zapytać czy lutownica Quick 236 to dobry wybór ? Moc ma 90W groty parę do wyboru jest w cenie około 20zł za sztukę, koszt tej stacji około 600zł. Pytanie czy warto lub może ktoś coś poleci coś innego w tym budżecie?

Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

Google Adsense [BOT] 17 Березня 2021, 11:11

#2 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

Lesio23 17 Березня 2021, 20:01
Mam właśnie Quick 236 i jestem mega zadowolony. Komfort lutowania jest naprawdę fajny, lutowanie np. KBC nie jest już problemem, więc z czystym sumieniem polecam tą lutownice.

#3 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

lysy112 18 Березня 2021, 19:37
Dzięki za odpowiedź. A jak z trwałością? Długo używasz? I jak się sprawują oryginalne groty dobre są czy szukać w racie co jakieś innej firmy ?

#4 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

zbyszkok 18 Березня 2021, 19:48
Weller pewnie nie wchodzi w grę, ale po 30 latach lutowania muszę napisać, robi robotę.
Mam ją ze 4 lata i dopiero się dowiedziałem jakie to narzędzie, a lutowałem wieloma, oj wieloma.
Spełnieniem marzeń miała być stacja hakko ale po przeliczeniu ... wybrałem wellera.

Tani nie jest, ale się szybko zwraca :-)

#5 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

lysy112 18 Березня 2021, 21:00
Weller to pewnie minimum 1tys bym musiał położyć. I to raczej do zastosowań profesjonalnych może umiem przyzwoicie lutować. Ale teraz głównie potrzebuje do zastosowań hobbystycznych domowych. Mam teraz xytronica 168-3c analoga sprawuje się ale potrzebuje coś do czego będę mógł kupić grot minifale i jakiś 0.2 mm . Weller to wiem porządny sprzęt kiedyś miałem w pracy nie pamiętam jaki model ale stary analogowy to był włączony przez 8 godzin dziennie i tak parę lat i nic mu nie było pewnie dalej działa.

#6 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?  [РІШЕНО]

Lesio23 19 Березня 2021, 09:57
lysy112 написав:Dzięki za odpowiedź. A jak z trwałością? Długo używasz? I jak się sprawują oryginalne groty dobre są czy szukać w racie co jakieś innej firmy ?

Lutuje dużo, nie mam z nią problemów. Coś ok półtora roku. Ja używam tylko oryginałów, żywotność jest na znośnym poziomie, ciężko określić po ilu się zużywają bo ja po prostu nie notuje tego. Do zastosowań hobbystycznych lub do małego serwisu jak najbardziej w tym przedziale cenowym polecam. Wiadomo, że są lepsze lutownice ale też kosztują sporo, więc po przesiadce z "chinczyka" poczujesz zdecydowaną różnice.

#7 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

pawel5196 19 Березня 2021, 10:01
Jeżeli możesz trochę dołożyć, to zamiast kupować Quick 236 polecam Quick 303D - Mam, polecam. Jestem z niej zadowolony :)

#8 Re: Stacja lutownicza kolbowa jaką polecacie?

lysy112 19 Березня 2021, 12:30
Dzięki za odpowiedzi. Zostanę przy Quick 236 bo 303d kosztuje już sporo

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей