• TOSHIBA THNSNS240GBSP - nie widziany przez BIOS ani system.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 TOSHIBA THNSNS240GBSP - nie widziany przez BIOS ani system.

przez bpjl 22 marca 2021, 17:32
Cześć.

Dostałem dysk SSD Toshiba THNSNS240GBSP nie widziany w BIOS'ie ani w systemie (podłączany przez adapter USB). jego historia podobno jest taka że wczoraj normalnie odpalił w laptopie po czym po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputer nie był już w stanie uruchomić systemu. Okazało się że dysk przestał być wykrywany.

Dodam że dziś sprawdziłem ten laptop podłączając inny dysk i wszystko jest w porządku.

Czy ktoś mógłby spróbować ze mną zdiagnozować usterkę tego dysku (jeśli to oczywiście możliwe)?

Obrazek

-=EDYCJA=--

Szukając informacji w google natknąłem się na swój stary temat o którym całkiem zapomniałem - ssd-toshiba-thnsns240gbsp-nie-jest-wykrywany-t50260.html?hilit=THNSNS240GBSP

Podejrzewam że w tym egzemplarzu chodzi dokładnie o to samo. Z resztą ten dysk pochodzi z bliźniaczego laptopa do tego z którego pochodził dysk z tamtego starego tematu.

Wymieniam dysk na nowy i zamykam temat. Co do danych - cóż, powiem właścicielowi że tylko twardziele nie robią kopii zapasowych ale ja bym jednak polecił żeby to zaczął robić.

Re: TOSHIBA THNSNS240GBSP - nie widziany przez BIOS ani system.

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2021, 17:32