This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: ACER EXTENSA 215-51 LA-H792P - program do naprawy i analizy BIOS
by Google Adsense [BOT] • 28 March 2021, 12:16
ADAMK101 wrote:Niestety nie mam płyty , żeby podać obsadę układową.To jak będziesz wiedział, że wsad jest prawidłowy i działający? Porównałem kilka wsadów (8MB i 16MB) ze zgranym z działającej płyty wsadem EC (128kB) i w żadnym z wsadów głównych nie ma nawet małego fragmentu kodu, który by się powtarzał we wsadzie ENE. To oznacza, że albo wsad ENE nie jest dostępny z głównego wsadu BIOS, albo jest w jakiś sposób zaszyfrowany.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Bo pracujemy nad programem do analizy i naprawy firmware-ów.
W trudniejszych przypadkach potrzebne są wsady zgrane programatorem , dlatego, że kodem wynikowym sa wygenerowane do katalogu OUTPUT dwa pliki: MAIN i EC.
Program ma pomagać w obu przypadkach:
1 uszkodzony MAIN
2 uszkodzony KBC- zwarty lub brak możliwości odczytu (uszkodzony port KBC)
Ten wątek z prośbą o pomoc został założony dlatego, że w tym modelu i nowszych compala-ch , DMI sa duplikowane i ich brak w EC powoduje w przypadku update-u BIOS wykasowanie DMI z MAIN (sprawdzoene w praktyce na COMPAL-u w LENOVO).
A plik EC CLEAR ekstraktujemy sobie za pliku exe ze strony producenta , oczywiście program robi to sam i uzupełnia o DMI przed wygenerowaniem do OUTPUT.
W trudniejszych przypadkach potrzebne są wsady zgrane programatorem , dlatego, że kodem wynikowym sa wygenerowane do katalogu OUTPUT dwa pliki: MAIN i EC.
Program ma pomagać w obu przypadkach:
1 uszkodzony MAIN
2 uszkodzony KBC- zwarty lub brak możliwości odczytu (uszkodzony port KBC)
Ten wątek z prośbą o pomoc został założony dlatego, że w tym modelu i nowszych compala-ch , DMI sa duplikowane i ich brak w EC powoduje w przypadku update-u BIOS wykasowanie DMI z MAIN (sprawdzoene w praktyce na COMPAL-u w LENOVO).
A plik EC CLEAR ekstraktujemy sobie za pliku exe ze strony producenta , oczywiście program robi to sam i uzupełnia o DMI przed wygenerowaniem do OUTPUT.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: ACER EXTENSA 215-51 LA-H792P
by Google Adsense [BOT] • 2 April 2021, 20:32
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).