• Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa

#1 Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa

by volkmen 31 March 2021, 00:22
Witam

tak sobie próbowałem naprawić laptop Asus R540U
Zrobiłem sobie próbę zwarciową, chyba 3-4 razy to robię a sprzęt służył jako królik doświadczalny.

i o dziwo laptop teraz działa, dodam że nic nie wymieniałem.

oznaczenia płyty
x540UBR rev 2

Teraz wygląda że wszystko działa i pytanie czy ktoś się z tym spotkał i jaka mogła być tego przyczyna?

Bo nawet nie wiem co mogłem zrobić tą próbą że teraz działa.

Re: Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa

by Google Adsense [BOT] 31 March 2021, 00:22

#2 Re: Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa  [SOLVED]

by Vogelek23 31 March 2021, 01:05
volkmen wrote:Teraz wygląda że wszystko działa i pytanie czy ktoś się z tym spotkał i jaka mogła być tego przyczyna?
Oczywiście - po prostu przepaliłeś element, który zwierał (najprawdopodobniej kondensator). Niestety, ale w niedalekiej przyszłości możesz się spodziewać kolejnej usterki tego samego elementu.

#3 Re: Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa

by volkmen 31 March 2021, 09:54
Czyli szukać przepalonego kondensatora a jak się wymieni uszkodzony element to powinno grać.

Laptop miał wcześniej taki objaw że na nic nie reagował ale potem sam wstał i działał 2 miesiące teraz to samo. Więc kupiłem nowy laptop a tego do testów rozebrałem i teraz znów działa.

Re: Próba zwarciowa i samo naprawienie się laptopa

by Google Adsense [BOT] 31 March 2021, 09:54