• VPN na TrueNAS - łączę się ale nie mam dostępu do sieci

#1 VPN na TrueNAS - łączę się ale nie mam dostępu do sieci

от bpjl 12 Апрель 2021, 20:23
Cześć,

Jakiś czas temu "postawiłem" w domowym biurze znajomego serwer plików oparty na TrueNAS . Do tej pory wszystko działa bez zarzutu, ale teraz kolega pomyślał, że chciałby mieć dostęp do plików także spoza biura.

Wiedziałem, że można uruchomić usługę serwera OpenVPN zawartą w TrueNAS więc postanowiłem sprawdzić tę możliwość w domu tymczasowo przekształcając drugi komputer w serwer TrueNAS.

Niestety mam problem z połączeniem. Używając telefonu jako klienta testowego, mogę połączyć się z uruchomionym serwerem VPN, ale publiczny adres IP telefonu pozostaje niezmieniony. Wygląda na to, że połączył się z usługą VPN, ale nie utworzono żadnego tunelu czy jak to się nazywa. W takiej sytuacji nie mam dostępu do żadnych danych.

Publiczny adres IP mojego domowego routera to 89.68.55.69. Połączenie z OpenVPN z TrueNAS wygląda następująco:

Изображение Изображение Изображение

A oto adres IP NAS i konfiguracja serwera:

Изображение Изображение

Mój domowy router raczej jest poprawnie skonfigurowany, ponieważ używam również prywatnej sieci VPN działającej na Win10 i nie ma z tym problemu. Przy każdym połączeniu publiczny adres IP klienta zmienia się na adres IP routera domowego i mam łatwy dostęp do udostępnionych danych.

Może ktoś tutaj orientuje się w temacie i był by w stanie pomóc w znalezieniu błędu w konfiguracji i jego rozwiązania?

-----------------------=================== DLA POTOMNYCH =================== -----------------------

Po przejrzeniu "milionów" tutoriali na temat FreeNAS i TrueNAS postanowiłem spróbować czegoś innego. Wybór padł na Amahi. Po 3h próby skonfigurowania tam czegokolwiek już wiedziałem że to był zły wybór :frustry:

No więc kolejny kandydat - Openmediavault.

Chwila czytania wnioski, wyciągnięte z wali z poprzednimi "tworami", że konfiguracja z GUI jest gó*** warta w przypadku serwerów VPN spowodowały że wszedłem w ten tutorial:

Po chwili konfiguracji wszystkiego co było potrzebne do przeprowadzenia całego procesu z filmu nadszedł moment próby. I oto efekt:

Jak widać po połączeniu się z uruchomionym VPN'em publiczny IP klienta zmienił się na ten na którym jest VPN. Tu już wiedziałem że jest dobrze :D
Dla pewności udostępniłem w Openmediavault przstrzeń dyskową, z poziomu windowsa wrzuciłem tam byle jakie dane na próbę i sprawdziłem czy mogę tam wejść i odczytać te pliki z klienta spoza sieci domowej - czyli ten mój telefon:

Изображение

Radość i niedowierzanie :D TO ŻYJE :mrgreen:

Re: VPN na TrueNAS - łączę się ale nie mam dostępu do sieci

от Google Adsense [BOT] 12 Апрель 2021, 20:23