• Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

przez xamledyD 26 grudnia 2020, 00:32
Witam.
Jak w temacie.
Kolumna uruchamia się na ułamek sekundy, przy próbie włączenia grzeje się układ AT6805 w obudowie QFP48, a pobór prądu podawany przez zasilacz laboratoryjny wskazuje na uszkodzenie tego układu. Niestety nie mogę namierzyć informacji na jego temat, dlatego też zwracam się z prośbą o zidentyfikowanie tego układu oraz w miarę możliwości podanie informacji dotyczących możliwości zastąpienia tego układu lub w ostateczności jego ominięcia. Jeśli uda się komuś namierzyć płytę główną urządzenia (T1222-V3.0.PCB) to również będę wdzięczny za informacje.
Poniżej zamieszczam zdjęcia układu oraz płyty głównej "od góry":
Obrazek
Obrazek
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę mogącą doprowadzić mnie do rozwiązania problemu.

Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

przez Google Adsense [BOT] 26 grudnia 2020, 00:32

#2 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 stycznia 2021, 02:40
Niestety, to jest specjalizowany układ audio z wbudowanym radiem Bluetooth, czytnikiem kart SD i hubem USB, więc z dokumentacją będzie ciężko, a o zamienniku to w ogóle zapomnij. Strona producenta: http://i-techgz.com/ - nie ma w dokumentacjach noty katalogowej tego konkretnego układu, ale możesz popatrzeć, jakie układy mniej więcej produkują (głównie audio) i wyrysować własny schemat z płytki. Na zachętę w załączniku przykładowy schemat podobnego głośnika bluetooth, oparty na nieco większym układzie AT6820. Ogólnie ciężki temat - obawiam się, że kolumna skończy jako jeden z droższych stolików pod kwiatka... :|

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

przez xamledyD 29 stycznia 2021, 10:48
Na Kolegę Vogelek23 zawsze można liczyć - dziękuję za konkretną podpowiedź i załączoną dokumentację. Szukając swoimi sposobami nie mogłem natrafić nawet na stronę firmy, a tutaj Kolega namierzył nawet dokumentację jednego z produkowanych układów. Naprawdę duży szacunek dla Kolegi, na podstawie pozyskanych informacji można już obrać konkretny kierunek działań.
Pod koniec ubiegłego roku kontaktowałem się z serwisem zajmującym się naprawą urządzeń BLOW, skąd już po święcie Trzech Króli otrzymałem odpowiedź że niestety panowie nie mają na stanie części (płyta lub sam układ) mogących uratować sprzęt. Mając dostęp do strony faktycznego producenta mogę spróbować skontaktować się bezpośrednio z nim, chociaż obawiam się że jakąkolwiek pomoc mógłbym uzyskać pod warunkiem zakupu przynajmniej 10000 sztuk układu.
Sprzęt jest dość świeży, więc być może z czasem "ujawnią się" części które można wykorzystać do jego naprawy bazując na klonach tego konkretnego głośnika.
W wolnej chwili postaram się rozrysować pinologię układu w oparciu o dodaną przez Kolegę Vogelek23 dokumentację.
Temat pozostawiam otwarty, z nadzieją że uda się w przyszłości przywrócić sprzęt do sprawności.

#4 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

przez xamledyD 18 maja 2021, 10:16
Wszystkich zainteresowanych dalszymi losami aktywnej kolumny Blow BT4000 chciałbym poinformować, iż sprzęt ostatecznie nie skończy jako podstawka pod kwiatek. Poszedłem na kompromis i - godząc się na rezygnację z niektórych funkcji urządzenia - przywróciłem je do sprawności montując do niego moduł wzmacniacza audio oparty na układzie TPA3116. Przycinając kilkanaście ścieżek i tworząc kilkanaście nowych połączeń połączyłem moduł wzmacniacza z oryginalnymi płytkami kolumny.
Co działa w tak zmodyfikowanej kolumnie:
- dźwięk stereo na obu głośnikach,
- zasilanie z wbudowanego akumulatora 12V,
- odtwarzanie dźwięku z nośnika USB, radia FM lub urządzeń połączonych przez Bluetooth,
- przyciski na panelu głównym: Play/Pause, Prev, Next, Mode, EQ,
- sterowanie kolumną z użyciem dołączonego do modułu pilota IR.
Co nie działa po modyfikacjach:
- większość kontrolek i przełączników na panelu głównym kolumny tj. przyciski (Light, Menu, Repeat, włącznik), przełączniki (regulacja głośności, Echo, Repeat, Delay), tarcze Jog, wyświetlacz,
- gniazdo USB (jedno z dwóch), gniazdo microSD (nie korzystam z kart pamięci), wejście AUX i wejście mikrofonowe,
- podświetlenie LED na froncie kolumny,
- ładowanie akumulatora z sieci 230VAC (wyprowadziłem przewody do ładowania akumulatora z użyciem np. zasilacza laboratoryjnego),
- kolumna sygnalizuje podłączenie lub odłączenie pamięci komunikatem głosowym w języku... chińskim.
Szału nie ma, ale najważniejsza funkcja czyli odtwarzanie muzyki działa bez zarzutu.
"Pomógł" wędruje oczywiście do Kolegi Vogelek23 za pomoc w identyfikacji układu AT6805. Dziękuję za zaangażowanie w temacie, szacunek za wiedzę i podejście do tematu.
Temat zamykam.

Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

przez Google Adsense [BOT] 18 maja 2021, 10:16