• Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

by xamledyD 26 December 2020, 00:32
Witam.
Jak w temacie.
Kolumna uruchamia się na ułamek sekundy, przy próbie włączenia grzeje się układ AT6805 w obudowie QFP48, a pobór prądu podawany przez zasilacz laboratoryjny wskazuje na uszkodzenie tego układu. Niestety nie mogę namierzyć informacji na jego temat, dlatego też zwracam się z prośbą o zidentyfikowanie tego układu oraz w miarę możliwości podanie informacji dotyczących możliwości zastąpienia tego układu lub w ostateczności jego ominięcia. Jeśli uda się komuś namierzyć płytę główną urządzenia (T1222-V3.0.PCB) to również będę wdzięczny za informacje.
Poniżej zamieszczam zdjęcia układu oraz płyty głównej "od góry":
Image
Image
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę mogącą doprowadzić mnie do rozwiązania problemu.

Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

by Google Adsense [BOT] 26 December 2020, 00:32

#2 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805  [SOLVED]

by Vogelek23 29 January 2021, 02:40
Niestety, to jest specjalizowany układ audio z wbudowanym radiem Bluetooth, czytnikiem kart SD i hubem USB, więc z dokumentacją będzie ciężko, a o zamienniku to w ogóle zapomnij. Strona producenta: http://i-techgz.com/ - nie ma w dokumentacjach noty katalogowej tego konkretnego układu, ale możesz popatrzeć, jakie układy mniej więcej produkują (głównie audio) i wyrysować własny schemat z płytki. Na zachętę w załączniku przykładowy schemat podobnego głośnika bluetooth, oparty na nieco większym układzie AT6820. Ogólnie ciężki temat - obawiam się, że kolumna skończy jako jeden z droższych stolików pod kwiatka... :|

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#3 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

by xamledyD 29 January 2021, 10:48
Na Kolegę Vogelek23 zawsze można liczyć - dziękuję za konkretną podpowiedź i załączoną dokumentację. Szukając swoimi sposobami nie mogłem natrafić nawet na stronę firmy, a tutaj Kolega namierzył nawet dokumentację jednego z produkowanych układów. Naprawdę duży szacunek dla Kolegi, na podstawie pozyskanych informacji można już obrać konkretny kierunek działań.
Pod koniec ubiegłego roku kontaktowałem się z serwisem zajmującym się naprawą urządzeń BLOW, skąd już po święcie Trzech Króli otrzymałem odpowiedź że niestety panowie nie mają na stanie części (płyta lub sam układ) mogących uratować sprzęt. Mając dostęp do strony faktycznego producenta mogę spróbować skontaktować się bezpośrednio z nim, chociaż obawiam się że jakąkolwiek pomoc mógłbym uzyskać pod warunkiem zakupu przynajmniej 10000 sztuk układu.
Sprzęt jest dość świeży, więc być może z czasem "ujawnią się" części które można wykorzystać do jego naprawy bazując na klonach tego konkretnego głośnika.
W wolnej chwili postaram się rozrysować pinologię układu w oparciu o dodaną przez Kolegę Vogelek23 dokumentację.
Temat pozostawiam otwarty, z nadzieją że uda się w przyszłości przywrócić sprzęt do sprawności.

#4 Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

by xamledyD 18 May 2021, 10:16
Wszystkich zainteresowanych dalszymi losami aktywnej kolumny Blow BT4000 chciałbym poinformować, iż sprzęt ostatecznie nie skończy jako podstawka pod kwiatek. Poszedłem na kompromis i - godząc się na rezygnację z niektórych funkcji urządzenia - przywróciłem je do sprawności montując do niego moduł wzmacniacza audio oparty na układzie TPA3116. Przycinając kilkanaście ścieżek i tworząc kilkanaście nowych połączeń połączyłem moduł wzmacniacza z oryginalnymi płytkami kolumny.
Co działa w tak zmodyfikowanej kolumnie:
- dźwięk stereo na obu głośnikach,
- zasilanie z wbudowanego akumulatora 12V,
- odtwarzanie dźwięku z nośnika USB, radia FM lub urządzeń połączonych przez Bluetooth,
- przyciski na panelu głównym: Play/Pause, Prev, Next, Mode, EQ,
- sterowanie kolumną z użyciem dołączonego do modułu pilota IR.
Co nie działa po modyfikacjach:
- większość kontrolek i przełączników na panelu głównym kolumny tj. przyciski (Light, Menu, Repeat, włącznik), przełączniki (regulacja głośności, Echo, Repeat, Delay), tarcze Jog, wyświetlacz,
- gniazdo USB (jedno z dwóch), gniazdo microSD (nie korzystam z kart pamięci), wejście AUX i wejście mikrofonowe,
- podświetlenie LED na froncie kolumny,
- ładowanie akumulatora z sieci 230VAC (wyprowadziłem przewody do ładowania akumulatora z użyciem np. zasilacza laboratoryjnego),
- kolumna sygnalizuje podłączenie lub odłączenie pamięci komunikatem głosowym w języku... chińskim.
Szału nie ma, ale najważniejsza funkcja czyli odtwarzanie muzyki działa bez zarzutu.
"Pomógł" wędruje oczywiście do Kolegi Vogelek23 za pomoc w identyfikacji układu AT6805. Dziękuję za zaangażowanie w temacie, szacunek za wiedzę i podejście do tematu.
Temat zamykam.

Re: Aktywna kolumna BLOW BT4000 (T1222-V3.0.PCB) - identyfikacja układu AT6805

by Google Adsense [BOT] 18 May 2021, 10:16