Witam wszystkich, mam problem z rozszyfrowaniem tej kości, posiadam programator Revelprog i nie mogę odczytać zawartości, na układzie jest oznaczenie Amic A25lq64m-fe 1328w akds49113, na schemacie to MX25L6473EM21-10G-GP. Nie wiem czy ja coś źle ustawiam, czy programator nie obsługuje tej kości, czy kość jest uwalona, bo wyskakuje mi komunikat brak komunikacji z pamięcią.Proszę o pomoc
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Pomoc identyfikacji kosci biosu
Google Adsense [BOT] • 2 Червня 2021, 09:55
Baracuda1982Y написав:na układzie jest oznaczenie Amic A25lq64mRevelprog ma ten układ na liście obsługiwanych.
Baracuda1982Y написав:na schemacie to MX25L6473EM21-10G-GPSchematem się nie sugeruj - Twój układ to Amic A25LQ64M-FE. Jeśli Revelprog nie potrafi skomunikować się z kością to wystąpiła jedna z trzech rzeczy: albo źle ją podłączyłeś (np. obróconą o 180 stopni lub do góry nogami), albo brakuje poprawnego styku którejś z nóżek, albo kość jest uszkodzona.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Baracuda1982Y написав:obracałem już kośćNie wiem, jak Revelprog jest zabezpieczony przed odwrotnym włożeniem kości (używam TL866II Plus i SVOD3, które mają stosowne zabezpieczenia, aby nie uszkodzić kości), jednakże wkładanie pamięci Flash odwróconej o 180 stopni nie jest bezpieczne dla samej kości. W tym momencie możesz się sugerować schematem płyty - skoro schemat podaje MX25L6473EM21, to możesz taką kość zastosować. Oczywiście najlepszy byłby oryginał.
Baracuda1982Y написав:a w menu wyboru Revelprog mogę wpisać tylko A25Q64 bez M-FE i do wyboru są dwie opcjePatrzę na listę obsługiwanych układów i producent podaje, że kości z serii A25LQ64* są obsługiwane. Ty piszesz o A25Q64 bez litery L, a to jest kość, którą produkuje AiT Semiconductor. A25LQ64 to kość AMIC. Niemniej jednak, obie kości używają tych samych instrukcji i przedstawiają się tym samym Device ID, więc nie powinno być problemów z kompatybilnością. Natomiast sufiks M na końcu oznaczenia kości informuje, że dana kość nie ma funkcji zabezpieczenia sprzętowego, co zresztą i tak nie ma żadnego wpływu na możliwość detekcji i programowania takiej kości.
Reasumując, najprawdopodobniej masz uszkodzoną pamięć. Zamiennikiem tej pamięci będzie w zasadzie dowolna inna kostka, obsługująca Quad-SPI i pracująca na napięcie 2,7-3,6V. Jeśli schemat sugeruje MX25L6473EM21 to możesz zastosować taką kość, jeśli jest łatwiej dostępna od A25LQ64M.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: Pomoc identyfikacji kosci biosu
Google Adsense [BOT] • 2 Червня 2021, 13:14
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.