• Moduł TP4056 - zamiana diod led. Jakie rezystory?

#1 Moduł TP4056 - zamiana diod led. Jakie rezystory?

by Kolnie 8 June 2021, 17:01
-
Witam, na wstępie informuję, iż nie jestem elektronikiem i umiem tylko coś przylutować więc proszę nie mieszać mnie z błotem jeśli kwestie które poruszam wydadzą się komuś banalne...

Mam dwie maszynki do włosów zasilane akumulatorkami Ni-MH. W obu maszynkach Ni-MH są już zużyte więc postanowiłem układ zasilania zamienić na Li-Ion. Zastosuje więc moduł TP4056 oraz ogniwo Li-Ion 18650. W obu maszynkach chcę zostawić diody led które są fabrycznie przymocowane do obudowy tych maszynek i tylko właściwie je przylutować do modułu TP4056. Poniżej schemat modułu TP4056 który zastosuję oraz zdjęcie poglądowe diody led pomarańczowej z maszynki nr 1 jak również zdjęcie poglądowe diody led dwukolorowej czerwono-zielonej z maszynki nr 2.

Image
Image
Image
Image

MASZYNKA NR 1
Fabrycznie jest tam dioda led pomarańczowa. Świeci gdy maszynka jest uruchomiona oraz gdy jest ładowana a po naładowaniu nadal świeci i nie gaśnie więc nie ma tam chyba żadnego układu "standby" i "charge" sygnalizowanego diodą led.
Pytania:
1. Ową diodę led pomarańczową chcę przylutować kabelkiem-drucikiem do modułu TP4056 w punkcie LED2-R HT19-2132SURC. Czy mogę kabelkiem-drucikiem przylutować diodę pomarańczową do diody HT19-2132SURC czy trzeba jednak koniecznie tą diodę HT19-2132SURC wylutować?
2. Przy założeniu, iż diodę pomarańczową przylutowuję do diody HT19-2132SURC to jaki rezystor mam użyć? Rozumiem, że rezystor ma być po stronie anody - czy tak (ewentualnie proszę o zaznaczenie miejsca przylutowania na schemacie)?
3. Natomiast przy założeniu, iż diodę pomarańczową przylutowuję do pustego miejsca po wylutowanej diodzie HT19-2132SURC to jaki rezystor mam użyć? Rozumiem, że rezystor ma być po stronie anody - czy tak (ewentualnie proszę o zaznaczenie miejsca przylutowania na schemacie)?
4. A co z rezystorem R2 1KΩ czy mogę go zostawić czy trzeba go wylutować?

MASZYNKA NR 2
Fabrycznie jest tam dioda led dwukolorowa czerwono-zielona. Świeci na zielono gdy maszynka jest uruchomiona oraz na czerwono gdy jest ładowana a po naładowaniu nadal świeci na czerwono i nie gaśnie więc nie ma tam również chyba żadnego układu "standby" i "charge" sygnalizowanego diodą led.
Pytania:
1. Ową diodę led dwukolorową czerwono-zieloną chcę przylutować kabelkiem-drucikiem do modułu TP4056 w punkcie LED1-B HQ19-2151UBGC oraz LED2-R HT19-2132SURC. Czy mogę kabelkiem-drucikiem przylutować diodę dwukolorową czerwono-zieloną do diod HQ19-2151UBGC i HT19-2132SURC czy trzeba jednak koniecznie te diody HQ19-2151UBGC i HT19-2132SURC wylutować?
2. Przy założeniu, iż diodę dwukolorową czerwono-zieloną (nie wiem czy ma ona wspólną anodę czy katodę) przylutowuję do diod HQ19-2151UBGC i HT19-2132SURC to jaki rezystor lub rezystory mam użyć? Rozumiem, że rezystor ma być po stronie anody - czy tak (ewentualnie proszę o zaznaczenie miejsca przylutowania na schemacie)?
3. Natomiast przy założeniu, że diodę dwukolorową czerwono-zieloną (nie wiem czy ma ona wspólną anodę czy katodę) przylutowuję do pustych miejsc po wylutowanych diodach HQ19-2151UBGC i HT19-2132SURC to jaki rezystor lub rezystory ma użyć? Rozumiem, że rezystor ma być po stronie anody - czy tak (ewentualnie proszę o zaznaczenie miejsca przylutowania na schemacie)?
4. A co z rezystorami R1 1KΩ oraz R2 1KΩ czy mogę je zostawić czy trzeba je wylutować?

Proszę o pomoc i odpowiedź fachowców znawców tematu... Z góry dziękuję i pozdrawiam

.
.

Re: Moduł TP4056 - zamiana diod led. Jakie rezystory?

by Google Adsense [BOT] 8 June 2021, 17:01

#2 Re: Moduł TP4056 - zamiana diod led. Jakie rezystory?  [SOLVED]

by Vogelek23 8 June 2021, 19:21
Kolnie wrote:MASZYNKA NR 1 (...) Czy mogę kabelkiem-drucikiem przylutować diodę pomarańczową do diody HT19-2132SURC czy trzeba jednak koniecznie tą diodę HT19-2132SURC wylutować (...) przy założeniu, iż diodę pomarańczową przylutowuję do pustego miejsca po wylutowanej diodzie HT19-2132SURC to jaki rezystor mam użyć?
Diodę z modułu TP4056 należy wylutować, ponieważ spadki napięć na obu diodach są różne (z uwagi na różny skład chemiczny) i albo jedna albo druga nie będzie świeciła. Rezystor R1 należy wykorzystać - po prostu w miejsce usuniętej diody SMD wlutowujesz kable do diody zewnętrznej.

Kolnie wrote:MASZYNKA NR 2 (...) przy założeniu, że diodę dwukolorową czerwono-zieloną (nie wiem czy ma ona wspólną anodę czy katodę)
To się dowiedz - oszczędzisz sobie czasu i problemów z potencjalnie niedziałającymi diodami. Dioda dwukolorowa MUSI w tym wypadku być ze wspólną anodą aby ją zamontować bez przerabiania układu, ponieważ katody są sterowane przez TP4056 osobno i aktywnym stanem wyjść CHRG i STDBY jest stan niski. Gdybyś się jednak uparł zastosować diodę ze wspólną katodą, potrzebowałbyś dodatkowo dwóch tranzystorów PNP i dwóch rezystorów do ograniczenia prądów baz. Układ musiałby wtedy wyglądać tak:
Image
Pozostałe uwagi co do podłączenia diod w maszynce nr 2 są takie same, jak w przypadku maszynki nr 1 - czyli wymontowanie diody SMD i wlutowanie przewodów do diod zewnętrznych bezpośrednio w miejsce wylutowanych diod, z wykorzystaniem rezystorów R1 i R2.

Re: Moduł TP4056 - zamiana diod led. Jakie rezystory?  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 8 June 2021, 19:21