• [SCHEMATIC REQUEST] Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

#1 [SCHEMATIC REQUEST] Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by atanxxxx00 20 June 2021, 09:42
Witam serdecznie

Mam problem z laptopem Asus x205ta, nie uruchamia się, bios wymieniony i
zflashowany, poszukuje dokumentacji tego KBC i wsadu do niego. Czy byłby w stanie
ktoś z Państwa mi pomóc w poszukiwaniach?

Laptop: Asus x205ta
Płyta główna: x205ta rev. 2.1
Procesor: SR1UB
KBC: KBC IT8568E
BIOS: winbond 25Q64FWIG

Re: [SCHEMATIC REQUEST] Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by Google Adsense [BOT] 20 June 2021, 09:42

#2 [SCHEMATIC REQUEST] Re: Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania  [SOLVED]

by Vogelek23 21 June 2021, 00:25
O dokumentacji samego mikrokontrolera IT8568E możesz na tę chwilę zapomnieć, natomiast dokumentację do płyty głównej (pełną) znajdziesz tutaj: schemat-asus-x205t-x205ta-t50441.html

Co do wsadu KBC - jesteś pewny, że jest to programowalny KBC? Sprawdź ten wsad BIOS - według autora jest przetestowany i sprawny: asus-x205ta-t51066.html - jeśli na tym wsadzie nie będzie żadnych zmian, to należy kontynuować wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW.

#3 [SCHEMATIC REQUEST] Re: Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by atanxxxx00 21 June 2021, 18:28
Dziękuje za zainteresowanie tematem, dziękuję za odpowiedź :).

Vogelek23 wrote:O dokumentacji samego mikrokontrolera IT8568E możesz na tę chwilę zapomnieć, natomiast dokumentację do płyty głównej (pełną) znajdziesz tutaj: schemat-asus-x205t-x205ta-t50441.html

Jak szukałem na stronie producenta, to nawet tego układu nie było na liście pozycji :wtf:.
Dokumentację płyty głównej znalazłem - jestem na etapie analizy

Vogelek23 wrote:Co do wsadu KBC - jesteś pewny, że jest to programowalny KBC? Sprawdź ten wsad BIOS - według autora jest przetestowany i sprawny: asus-x205ta-t51066.html - jeśli na tym wsadzie nie będzie żadnych zmian, to należy kontynuować wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW.

Ten wsad biosu wgrywałem (test na "starym" układzie i na podmienionym nowym), przed wgraniem i po wgraniu - ten sam efekt, dlatego podejrzenie padło na KBC.
Bez dokumentacji trudno mi stwierdzić czy jest programowalny czy nie. Podmieniałem ten kontroler na płycie głównej na nowy (test na dwóch sztukach), efekt po wymianie - od razu po podłączeniu baterii, ciągłym światłem świecą się kontrolki od lądowania(pomarańczowa) i power(zielona) brak reakcji na przycisk zasilania, ten sam efekt na samym zasilaczu i naraz, bateria + zasilaczem (tak, jakby był ustalony na wyjściach jednakowy stan bez względu na stan wejść - co może świadczyć o uszkodzonych "nowych" układach lub braku wsadu). Na "starym" KBC po podłączeniu zasilania raz mignie Power, po podłączeniu zasilacza zapala się kontrolka lądowania na pomarańczowo i zmienia kolor na zielony po naładowaniu baterii, na odłączonej baterii mruga na pomarańczowo. Jest reakcja na przycisk zasilania - mruga 4x kontrolka Power nic poza tym.

Jeśli ten układ nie jest programowalny to prawdopodobnie uszkodzeniu uległ inny komponent którego na chwile obecna jeszcze nie znalazłem :(.
W innym temacie poszukuje pomocy w znalezieniu tabeli kodów LED do Asusa.

#4 [SCHEMATIC REQUEST] Re: Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by Vogelek23 21 June 2021, 20:03
atanxxxx00 wrote:
Vogelek23 wrote:Sprawdź ten wsad BIOS...

Ten wsad biosu wgrywałem...
Jak mogłeś wgrywać wskazany przeze mnie wsad, skoro go nie pobrałeś (nie jesteś na liście pobierających)? :wtf:

#5 [SCHEMATIC REQUEST] Re: Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by atanxxxx00 25 June 2021, 19:46
Vogelek23 wrote:Jak mogłeś wgrywać wskazany przeze mnie wsad, skoro go nie pobrałeś (nie jesteś na liście pobierających)? :wtf:

Witam serdecznie po długiej nieobecności :)

Racja - to wina wsadu do biosu, miałem wrażenie że pobierałem plik z wskazanego linku. Prawdopodobnie pobierałem z innego miejsca. Nie wyświetla mi się jakie pliki i od kogo pobierałem, przepraszam za pomyłkę.

Dziękuję za za pomoc.

[SCHEMATIC REQUEST] Re: Asus x205ta - KBC IT8568E dokumentacja + wsad - poszukiwania

by Google Adsense [BOT] 25 June 2021, 19:46