#1 Asus X541U wyłącza się podczas podnoszenia za rogi (przód) obudowy BSOD
by slimak • 1 July 2021, 22:22
Zakupiłem "w pełni sprawy" laptop na allegro od osoby prywatnej. Zaraz po rozpakowaniu (produkt nie był właściwie zabezpieczony, więc od razu podejrzewałem możliwość wystąpienia jakiejś usterki podczas transportu) podłączyłem go do sieci bezprzewodowej i podniosłem trzymając z przodu obudowy (z prawej i lewej strony) przed klawiaturą. W tym momencie moim oczom ukazał się BSOD. Udawało mi się kilkukrotnie wywołać taką samą sytuację. BSOD był poprzedzony utratą pakietów między laptopem i routerem, a w menedżerze urządzeń przy karcie wifi pojawił się wykrzyknik. Teraz natomiast, gdy zakładam ten wątek, komunikat pojawił się po odłożeniu laptopa, po jakiejś minucie (wcześniej trzymałem go w powietrzu w wyżej wskazany sposób). Testowałem dysk - ok, pamięć ram - ok, potem FurMark, OCCT, 3DMark i nic, wszystko ok. Co prawda podczas tych testów od początku do końca laptop stał na stole. Na linux z DVD co prawda komputer się nie wyłączył ale nastąpiły problemy z wifi, utrata pakietów i problemy z ponownym nawiązaniem połączenia z siecią bezprzewodową. Czy ten zakup może być "miną", reklamować? Może ktoś zna te modele, najczęstsze usterki.