• Prędkość wczytywania podstron forum.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Prędkość wczytywania podstron forum.

by gathor 13 April 2011, 20:30
Nie wiem czy to wina serwera, ale po przejściu na nowy serwer zauważyłem znaczny spadek prędkości otwierania stron z forum.
Czasami potrafi minąć 15-20 sekund zanim w ogóle zacznie ładować stronę, że o wczytywaniu zdjęć załączonych w postach już nie wspomnę.

Testowałem ping do serwera forum i wyszło mi 49ms, więc połączenie jest w porządku.
Prędkość swojego internetu mam na tyle wysoką, że nie powinno minąć nawet sekunda na wczytanie strony (przynajmiej tak było jeszcze parę dni temu. Prędkość z jaką wczytują się strony zauważyłem dopiero dzisiaj (wcześniej nawet nie zwróciłem na to uwagi).
Image

Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by Google Adsense [BOT] 13 April 2011, 20:30

#2 Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by Vogelek23 13 April 2011, 20:50
Wspólnie z działem technicznym dostawcy hostingowego analizujemy już ten problem.
Został on zauważony jeszcze przed przełączeniem na nowy serwer.

#3 Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by gathor 13 April 2011, 21:38
Dzięki za informację i czekam zakończenia prac nad problemem ;)

#4 Re: Prędkość wczytywania podstron forum.  [SOLVED]

by Vogelek23 25 April 2011, 17:39
Proszę o przetestowanie szybkości wczytywania podstron na forum.

----------
Po żmudnej analizie kodu znalazłem zapytanie do bazy, które przetwarza całą tabelę użytkowników tam, gdzie nie ma takiej potrzeby - w widoku wątku (viewtopic.php).
Poprawka dotyczyła optymalizacji zapytania, aby nie przetwarzało ono całej tabeli użytkowników, a jedynie wartości dwóch jej kolumn, niezbędne do prawidłowego wykonania skryptu.

#5 Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by gathor 26 April 2011, 09:43
Potestowałem, a przy okazji poczytałem kilkanaście wątków.
Różnica jest ogromna. Teraz już wystarczy momencik i strona zostaje prawidłowo wczytana.

Dziękuję za odpowiedź i poprawę skryptu.

gathor

#6 Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by woody 27 April 2011, 20:15
Potwierdzam, teraz działa jak należy. A już myślałem, że pojawiły się u mnie problemy w trasach do home.pl

Pozdrawiam.

Re: Prędkość wczytywania podstron forum.

by Google Adsense [BOT] 27 April 2011, 20:15