• Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by drakom 22 July 2021, 20:01
Witam.

Mam słuchawki jak w tytule - przez nieszczęście prawa słuchawka została uszkodzona. Uszkodzenie jest mechaniczne a dokładnie została czymś przebita tak że zrobiła się dziura w membranie głośniczka i nieszczęśliwie w okolicy gdzie idzie drucik do cewki co prawdopodobnie go uszkodziło - próbowałem w najprostszy mi znany sposób sprawdzić ten głośniczek czyli podłączyć bateryjkę i zobaczyć czy będą trzaski - nie ma. Dla pewności czy dobrze sprawdzam sprawdziłem też drugi głośniczek i on wydawał trzaski. No więc pewnie wymiana ale po pierwsze nie mogę znaleźć jego oznaczenia a po drugie nie udaje mi się znaleźć nic o parametrach jakie mają słuchawki - zakładam (chyba że mylnie) że skoro słuchawki mają w specyfikacji podane zakres częstotliwości 4 - 40kHz to właśnie taki głośniczek powinienem szukać. Więc pytanie czy dobrze zdiagnozowałem awarie czy może powinienem jeszcze coś sprawdzić i gdzie szukać oznaczenia głośniczka i gdzie ewentualnie mogę szukać samego głośniczka. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by Google Adsense [BOT] 22 July 2021, 20:01

#2 Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka  [SOLVED]

by Vogelek23 22 July 2021, 23:04
Myślę, że jedyne, co w tej sytuacji możesz zrobić, to wymienić głośnik z takich samych słuchawek na części. Aukcja 403002450774 na eBay powinna Cię zainteresować w tym wypadku - ponieważ nowe słuchawki kosztują w granicach 1000zł a tam masz dwa działające głośniki za £13 (z przesyłką do Polski wychodzi £27 czyli około 150zł). Chyba, że znajdziesz coś lokalnie.

#3 Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by drakom 23 July 2021, 08:44
A czy w innych słuchawkach z tej serii - XM3 i XM4 są te same głośniczki, bo znalazłem na naszych portalach słuchawki na części ale chyba od tych wyższych modeli bo wydaje mi się że obudowa się troszkę różni. Jeśli głośniczek byłby ten sam to będzie tylko kwestia przełożenia - choć nie będzie to proste.

#4 Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by Vogelek23 23 July 2021, 12:31
Tego niestety nie wiem - nie zajmuję się techniką audio na co dzień. Trzeba zmierzyć średnicę głośnika, jego wysokość oraz rezystancję - i na tej podstawie dobrać zamiennik. Najlepiej posiłkować się zdjęciem oryginalnego głośnika dla porównania.

#5 Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by drakom 28 July 2021, 21:44
Operacja się udała, pacjent żyje :)
Udało mi się dostać głośniczek wraz z całym plastikiem od xm3 lub xm4 - xm2 jest trochę inaczej zbudowany. Wyjęcie głośniczka z xm2 to jego zniszczenie, jest (bynajmniej u mnie) cały wklejony po głębokości obrzeża - nie ma możliwości usunąć kleju. Wyjęcie głośniczka z tej części zakupionej to czysta przyjemność, klej tylko od góry który pod siłą naprężeń powodowanych wyginaniem plastiku ładnie puścił i głośniczek wyszedł bez użycia większej siły. Po doczyszczeniu gniazda w naprawianych słuchawkach tak by głośniczek wszedł, przelutowaniu przewodów ładnie słuchaweczki ruszyły. Miałem delikatne obawy że słuchawki mogą coś nie równo grać bo mierząc opór sprawnego głośnika w moich słuchawkach i opór głośniczka kupionego jest delikatna różnica - sprawny miał 18om, kupiony 15om ale chyba to na nic nie wpłynęło bo po krótkich testach wygląda że słuchawki grają czysto i równo.
Wątek w takim razie można zamknąć.
Pozdrawiam.

Re: Sony WH-1000XM2 - nie działa jedna słuchawka

by Google Adsense [BOT] 28 July 2021, 21:44