• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#121 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez adkwapniewski 13 kwietnia 2011, 15:20
Ten przynajmniej wygląda ... ja kupiłem w POUHA mcp67m-a2 i szkoda nawet zdjęcia wstawiać ... wtedy jeszcze byłem przekonany że opis typu "układ fabrycznie" nowy oznacza układ fabrycznie nowy.

Oczywiscie rdzeń pokruszony, oblany do okoła atramentem? (coś filoletowego) - rok produkcji 2007 miał być 2010, nie mam siły nawet na reklamacje. Potraktowałem to jak nauczkę.

pozdrawiam
adam

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2011, 15:20

#122 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Zdzichu 14 kwietnia 2011, 11:51
Lapkop - dwa razy kupiłem (niby) nowe układy i w obu przypadkach dostałem niesprawne chipy za 200zł/szt.

POLECAM:

Kocham Basię - z każdym zakupem jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie dobrym kontaktem, szybką wysyłką (jak kupisz przed godziną 13 to możesz mieć towar na drugi dzień, ja tak miałem kilka razy), oraz wybranym, a nie przypadkowym asortymentem. Przy moich zakupach sklep raz popełnił błąd, lecz szybko go naprawił bez gadania typu 'proszę do nas odesłać towar, my rozważymy i do 2 tygodni...'. Pan Adam potrafi wczuć się w sytuację serwisu i wie co sprzedaje. Lubię współpracę z nimi

Witajcie
Przeglądałem internet w poszukiwaniu wątków o BGA i aż po przeglądnięciu tego forum zarejestrowałem się by napisać. Tak więc oficjalnie - Witajcie
Czytając wasze wypowiedzi mam dziwne wrażenie, że jest sponsorowane przez firmę Kocham Basię. Wazelina w wypowiedziach aż leje się z monitora. Tak się składa, że już kupowałem trochę układów BGA. Zarówno u Kafki jak i w firmie Lapkop. Od obu firm układy które kupiłem były ok. Zastanawia mnie to, jak np w Lapkopie kupiłeś układy za 200zł za sztukę, które były niesprawne. Przecież udzielają miesiąc gwarancji na swoje chipy. Jeśli miałeś jakieś zastrzeżenia mogłeś zadzwonić i pogadać z szefem. Ja raz miałem problem z jednym układem, wysłałem im sprzęt z układem i odesłali mi płytę z wlutowanym nowym ukadem i to w szybkim tempie nic za to nie kasując - po otrzymaniu przesyłki następnego dnia płyta była już odesłana. Zastanawia mnie to dlaczego lepiej jest kogoś obsmarować na necie i się wyżalić nie mając nic z tego [nadal pozostajecie z niesprawnym układem] (no, chyba że Kocham Basię Was dotuje za negatywne wypoeidzi o konkurencji i wychwalanie ich )zamiast zadzwonić i powiedzieć że coś jest nie tak i próbować się dogadać.
Pozdrawiam

#123 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez kmkm2 14 kwietnia 2011, 12:03
U basi układy sa OK. Ja kupuję też u kafki i pccenter i też jest ok. U innych to loteria. Jak się kupuje układ z montażem to wsadza taki żeby miesiąc pochodził..

#124 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez gathor 14 kwietnia 2011, 12:19
Zdzichu napisał(a):
Lapkop - dwa razy kupiłem (niby) nowe układy i w obu przypadkach dostałem niesprawne chipy za 200zł/szt.

POLECAM:

Kocham Basię - z każdym zakupem jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie dobrym kontaktem, szybką wysyłką (jak kupisz przed godziną 13 to możesz mieć towar na drugi dzień, ja tak miałem kilka razy), oraz wybranym, a nie przypadkowym asortymentem. Przy moich zakupach sklep raz popełnił błąd, lecz szybko go naprawił bez gadania typu 'proszę do nas odesłać towar, my rozważymy i do 2 tygodni...'. Pan Adam potrafi wczuć się w sytuację serwisu i wie co sprzedaje. Lubię współpracę z nimi

Witajcie
Przeglądałem internet w poszukiwaniu wątków o BGA i aż po przeglądnięciu tego forum zarejestrowałem się by napisać. Tak więc oficjalnie - Witajcie
Czytając wasze wypowiedzi mam dziwne wrażenie, że jest sponsorowane przez firmę Kocham Basię. Wazelina w wypowiedziach aż leje się z monitora. Tak się składa, że już kupowałem trochę układów BGA. Zarówno u Kafki jak i w firmie Lapkop. Od obu firm układy które kupiłem były ok. Zastanawia mnie to, jak np w Lapkopie kupiłeś układy za 200zł za sztukę, które były niesprawne. Przecież udzielają miesiąc gwarancji na swoje chipy. Jeśli miałeś jakieś zastrzeżenia mogłeś zadzwonić i pogadać z szefem. Ja raz miałem problem z jednym układem, wysłałem im sprzęt z układem i odesłali mi płytę z wlutowanym nowym ukadem i to w szybkim tempie nic za to nie kasując - po otrzymaniu przesyłki następnego dnia płyta była już odesłana. Zastanawia mnie to dlaczego lepiej jest kogoś obsmarować na necie i się wyżalić nie mając nic z tego [nadal pozostajecie z niesprawnym układem] (no, chyba że Kocham Basię Was dotuje za negatywne wypoeidzi o konkurencji i wychwalanie ich )zamiast zadzwonić i powiedzieć że coś jest nie tak i próbować się dogadać.
Pozdrawiam

A może by tak kolega zamiast wyzywać nas tu od wazeliniarzy przejrzał sobie dogłębniej forum.
Gwarancja nie zawsze jest zabezpieczeniem.

Niech sobie kolega poczyta TEN wątek, zwracając przy tym uwagę na daty zamieszczanych postów. Taką gwarancję można sobie wsadzić w... kiedy po zakupie dostaje się podstawkę zamiast układu, a telefony głuchną, maile nagle "nie dochodzą" do odbiorcy, a koszta telefonów przekraczają koszt nowego układu.
Polecam najpierw zapoznać się z lekturą tego forum, bo wyzwiska nie będą tutaj tolerowane.

Pozdrawiam

#125 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 14 kwietnia 2011, 12:20
Zdzichu napisał(a):Przecież udzielają miesiąc gwarancji na swoje chipy.

Miesiąc gwarancji jest zapewne gdy montaż jest u nich. Gdy montujesz sam i układ nie działa zapewne usłyszysz że źle wlutowałeś, bądz uszkodziłeś układ podczas wlutu.

#126 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Vogelek23 14 kwietnia 2011, 12:28
Zdzichu napisał(a):Czytając wasze wypowiedzi mam dziwne wrażenie, że jest sponsorowane przez firmę Kocham Basię.

W tym temacie Kolega ma baaardzo mylne wrażenie.

Nie da się jednakowoż ukryć, że jakość i rzetelność opisu towaru oferowanego przez pozostałe sklepy jest daleko w tyle, w porównaniu do wspomnianego wyżej sklepu "Kocham Basię".
Jeśli w sklepie produkt opisywany jest jako "FABRYCZNIE NOWY", to oczekuję, że dostanę produkt fabrycznie nowy.
Jeśli kupuję układ po "reballingu", to nie mam co oczekiwać, że dostanę układ fabrycznie nowy.
W "Kocham Basię" tak właśnie jest, co niestety nie ma z reguły miejsca w pozostałych wymienionych sklepach (choć już ktoś napisał, że jedna z firm zaczęła uczciwie opisywać układy jako "REFURBISHED" na swoich aukcjach).
Czy to jest niewiedza odnośnie elementów, czy świadoma sprzedaż starego jako nowe, nikogo tu nie interesuje.
Ja chcę po prostu dostać dokładnie to, co zamówiłem i w terminie takim, na jaki się zgodziłem kupując w firmie X czy Y - nic więcej. Czy to tak dużo?

Serwisy opisują obsługę oraz towar tak, jak je widzą.
Jeśli otrzymałem towar w 100% zgodny z opisem i bez zbędnych opóźnień, moja opinia będzie przychylna.
Jeśli zaś otrzymany towar nie jest tym, który kupiłem, to na pewno nie wystawię laurki.

Zamiast więc wylewać żale i zastanawiać się niepotrzebnie, kto kogo sponsoruje lub nie, wystarczyło, aby Kolega napisał po prostu swoją opinię, na zasadzie: "kupiłem układ X w firmie Y, jestem zadowolony, bo ZZZZZ" czy "kupiłem układ X w firmie Y, nie jestem zadowolony, bo ZZZZZ".
Ktoś, kto będzie czytał ten wątek, będzie miał dzięki temu dodatkową opinię, pomocną w podjęciu decyzji o zakupie.

------
Do odpisujących - proszę się powstrzymać od złośliwości w komentarzach.
Kolega Zdzichu ma prawo, jak każdy z nas, do wyrażania własnej opinii.

#127 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Zdzichu 14 kwietnia 2011, 13:02
W takim razie sorry jeśli ktoś poczuł się urażony :) Po prostu wydaje się być trochę dziwne, że to forum należy do sklepu Kocham Basię (tak wnioskuję biorąc pod uwagę stopkę sklepu: Copyright © 2009 ELVIKOM.pl)
Dodatkowo jest moderowane przed publikacją postu... dla mnie to trochę dziwne, no ale rozumiem - by trzymać poziom wypowiedzi ;)

Wracając do sprawy: Ja kupiłem w lapkopie - dają miesiąc gwarancji na układy, 3 miesiące jeśli są montowane u nich. Z gwarancji skorzystałem jeden raz i moja sprawa została szybko rozpatrzona na moją korzyść. W skrócie polecam.

#128 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez hanomag 14 kwietnia 2011, 13:12
arvika napisał(a):
Zdzichu napisał(a):Przecież udzielają miesiąc gwarancji na swoje chipy.

Miesiąc gwarancji jest zapewne gdy montaż jest u nich. Gdy montujesz sam i układ nie działa zapewne usłyszysz że źle wlutowałeś, bądz uszkodziłeś układ podczas wlutu.

Tutaj muszę przyznać rację Koledze Zdzichu. Kupując w Lapkop faktycznie otrzymałem kartę gwarancyjną do układów. Na karcie była zawarta informacja, że układy są pozbawione gwarancji, oraz że gwarancja jest udzielana jedynie w przypadku montażu w ich serwisie. Całkiem oryginalny sposób udzielania gwarancji gwarantującej, że nie masz gwarancji. ;)

W 'Basi' raz miałem sytuację że zakupiłem gniazdo zasilania i przez pomyłkę przysłali mi inne niż to, które zamawiałem. Gdy zgłosiłem problem, niezwłocznie przysłali mi właściwe gniazdo na swój koszt, a gniazdo pierwsze dostałem w ramach rekompensaty. W innych sklepach nie spotkałem się z takim poziomem obsługi.

Ja niestety mam przykre skojarzenia ze sklepem Lapkop i raczej nie skorzystam już z ich oferty.

#129 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez oneeye 14 kwietnia 2011, 13:19
Kolejne mylne wrażenie jeśli chodzi o moderowanie. Kultura wypowiedzi i jej poziom nie ma związku z tym tematem. Poza tym przypadki spamowania dla zdobycia punktów są tutaj nagminne.

Właściciel sklepu oraz właściciel Forum to dwie różne osoby, w żaden sposób ze sobą nie powiązane, chyba że na płaszczyźnie dostawca-klient.

Skoro Forum pomaga "młodym" serwisantom, jednym z przejawów pomocy może być skierowanie do firmy, która nie oszuka, nie wciśnie ciemnoty i jest rzetelna. Ponadto właściciel sklepu jest osobą, która nigdy nie odmówi pomocy w doborze części, a nawet w rozwiązaniu problemu. Stąd postawa tak wielu użytkowników Forum, którzy nie "przejechali" się tak jak na pozostałych. Nikt nie napisał też, że pozostałe firmy opisywane w temacie oszukują lub sprzedają towar uszkodzony z reguły. Tu pisze się o przypadkach, nie o całości. Być może w większości innych transakcji jest dobrze, zresztą ciężko byłoby takim firmom przetrwać w innym układzie.

Dodam jeszcze, że za każdą wypowiedź odpowiada jej autor. Wyobrażasz sobie aż taki sponsoring?

#130 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez AdamStar 14 kwietnia 2011, 13:20
Jeśli chodzi o te chipy za 200zł/szt. to jeden wrócił po trzech dniach a drugi po miesiącu. W obu przypadkach delikatne podgrzanie rdzenia hot airem przywróciło obraz, co wskazuje na znaną usterkę nVidii, którą data produkcji otrzymanego układu (1007A2) powinna wykluczać. W obu przypadkach zainstalowałem układy kupione w "Kocham Basię" i problem jak na razie nie wrócił. Szczerze powiedziawszy nawet nie widziałem informacji o gwarancji, więc może wtedy nie była jeszcze oferowana.

#131 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Vogelek23 14 kwietnia 2011, 13:34
Zdzichu napisał(a):W takim razie sorry jeśli ktoś poczuł się urażony Po prostu wydaje się być trochę dziwne, że to forum należy do sklepu Kocham Basię (tak wnioskuję biorąc pod uwagę stopkę sklepu: Copyright © 2009 ELVIKOM.pl)
Dodatkowo jest moderowane przed publikacją postu... dla mnie to trochę dziwne, no ale rozumiem - by trzymać poziom wypowiedzi

Tak to potem wychodzi, jak ktoś pisze bzdury myśląc o rzeczach, o których nie ma zielonego pojęcia. Gwoli sprostowania:
1. Forum nie należy i nigdy nie należało do firmy P.U.H. "Kocham Basię" ze Szczecina - zastanawiam się tylko, skąd Kolega uzyskał takie rewelacje :wtf:
2. Stopka sklepu Kocham Basię wygląda tak dlatego, że skrypt sklepu oraz wszelkie modyfikacje są wykonywane i zarządzane przez ELVIKOM. Nie jest to absolutnie podstawą do stwierdzenia, że sklep jest własnością firmy, która go wykonała.
3. Forum jest wyłącznie moją własnością - tak, jak serwis i marka ELVIKOM. I proszę nie łączyć w żaden sposób dwóch podmiotów (czyli ELVIKOM i KOCHAM BASIĘ), bo to są dwie całkiem niezależne od siebie firmy, mające osobnych właścicieli.
4. Forum jest moderowane jak każde inne forum - dodatkowo, na naszym forum, aby ustrzec się przed spamerami, pierwsze cztery posty każdego nowego użytkownika muszą być zaakceptowane przez moderatora, który ocenia, czy dany post jest spamem, czy nie (względnie poprawia błędy pisowni, jeśli nie jest ich dużo).
Po zaakceptowaniu czterech kolejnych postów nowego użytkownika, może on już dalej pisać bez akceptacji moderatora i zostaje automatycznie przeniesiony do grupy Zarejestrowani Użytkownicy.

Wychodzi więc na to, że Kolega zwyczajnie konfabuluje.

#132 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez smoovb 14 kwietnia 2011, 22:13
Musze przyznać, że kupowałem układu zarówno u Basi jak i w firmie Lapkop. Układy od Basi nie były reklamowane - wszytko jak do tej pory działa jak należy, zaś kupując od firmy Lapkop, o której mowa w powyższych postach spotkałem się z bardzo miłym potraktowaniem w momencie gdy kupiłem nowy układ klasy "B" z którym miałem problemy. Odesłałem na reklamację płytę z zakupionym i wlutowanym układem (płyta została przetestowana i odesłana sprawna)....
// Uszkodzone układy się zdarzają i ciężko jest stwierdzić co się kupuje (sprzedaje) mając nawet najlepszego dostawcę - liczy się możliwość reklamowania układu, w tym wypadku 1 miesiąc jeśli układ nie jest przegrzany //

Nie mam na celu wazelinowania komukolwiek bo wiadomo jak jest na rynku układów BGA, dobrze mieć pewność, że sprzedawca zaakceptuje informację, że sprzedany został uszkodzony układ i udzieli możliwości zamiany na inny w 100% sprawny...

Polecam zarówno "Kocham Basię" jak i firmę Lapkop - z autopsji ;)

#133 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Macpod 17 kwietnia 2011, 16:33
Czy ktoś może zamawiał na http://www.szmjd.com/ ?
Na razie wysłałem zapytanie o dostęp do cen i cenę wysyłki do Polski.
Mają naprawdę bogaty asortyment i wszystko nowe (większość potwierdzona zdjęciami układów w opakowaniach itp.).

#134 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Pablo2k5 18 kwietnia 2011, 22:28
skomy napisał(a):
Obrazek
Dziś po prawie dwóch miesiącach, kilku próbach dodzwonienia, kilku rozmowach telefonicznych i kilku mailach, (w tym jednym-wczorajszym, w którym zrobiłem upust ciśnienia) dostałem zwrot kasy z firmy POHUA. Co prawda za sam układ, bez wysyłki ale dobre i to.

Witam.
Tą firmę omijam szerokim łukiem, jak otrzymałem szlifowany układ jak kolega wyżej. 200zł poszło w błoto nie mówiąc już o jakiejkolwiek reklamacji tego co sprzedają.

Pozdrawiam

#135 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez pijan4 19 kwietnia 2011, 15:26
Witam

Uwaga na gościa (karasbu) który sprzedaje na ebayu chipy g86-771-a2 jako nowe z dc2010 pozbawionych wad. Układy wyglądają od spodu bez skazy, zero jakichkolwiek śladów regeneracji.Natomiast jeśli chodzi o rdzeń, to jest zeszlifowany i zmieniony data code na 2010, logo pełne.

Jesli chodzi polskie firmy to odradzam POHUE, sprzedają używane,regenerowane chipy jako nowe. Duży problem z reklamacją. U innych znanych firm zawsze otrzymuje to co zamawiałem.

Pozdrawiam

#136 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 19 kwietnia 2011, 22:42
Czy ktoś kupował uklady u użykownika 1tomahawk na allegro? Jakie wrażenia? Układy nowe? Z jakim DC?

#137 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez smoovb 19 kwietnia 2011, 23:00
1tomahawk zdecydowanie polecam - tanio nie jest jednak w układy są w 100% nowe, za minus można uznać brak gwarancji na zakupione układy.

#138 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez skomy 20 kwietnia 2011, 06:34
arvika napisał(a):Czy ktoś kupował uklady u użykownika 1tomahawk na allegro? Jakie wrażenia? Układy nowe? Z jakim DC?

Kupiłem ostatnio NVIDIA GF-GO7300T-N-A3 GF-GO7300 - 100% nówka sztuka z nowym DC. Zdecydowanie polecam.

#139 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 20 kwietnia 2011, 09:29
Dziękuję za informację :)

#140 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 23 kwietnia 2011, 19:37
Wiem że było już o tym sprzedawcy "nowości", ale myślę że warto podkreślić jeszcze raz:

Obrazek

Aukcja nr 1563442654.

Układy spuchnięte, sprzedawane jako nówki.

Krew mnie zalewa jak coś takiego widze...

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2011, 19:37
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).