• PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez Trante011 4 sierpnia 2021, 21:44
Płyta z końcówki lat 90, socket 7 z zamontowanym procesorem Pentium 200 MMX

Rozpoznaje napędy, zapamiętuje ustawienia BIOS jednak w momencie gdy powinna przystąpić do boot'owania z wybranego napędu wyświetla jedynie migający znak zachęty w lewym górnym rogu ekranu. Po zachowaniu napędów nic nie wskazuje by próbował odczytać sektor rozruchowy. Powinna wyświetlić się też uprzednio tabelka z podsumowaniem sprzętu.

POST zatrzymuje się na kodzie 61 (AWARD)

Sytuacja wygląda podobnie z odpiętymi napędami

Nie bootuje z żadnego z urządzeń (CDROM, FDD)

Podmieniałem:
- zasilacz (ATX, AT)
- RAM
- Kartę graficzną (ISA, PCI, AGP)
- Procesor
- odpinałem klawiaturę
- programowałem BIOS

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez Google Adsense [BOT] 4 sierpnia 2021, 21:44

#2 Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez mayss 4 sierpnia 2021, 22:42
Bios kod 61 Award wskazuje na nieprawidłową konfigurację systemu. W tych sprzętach ważna jest kolejność podpiętych urządzeń ATA na taśmie oraz prawidłowe ustawienia zworek master SLAVE na podzespołach. Powinno być tak: Dla Dyskietki Floppy przypisana litera A oraz osobne gniazdo na węższą taśmę ATA FDD. Urządzenie powinno mieć ustawioną zworkę na master. Kolejno należy podpiąć w osobne gniazdo ATA na płycie taśmę ATA z dwoma gniazdami do CD-ROM który to winien być podłączony w pierwsze gniazdo ATA na taśmie z opcją zworki SLAVE oraz na końcu tej samej taśmy podpinamy w ostatnie gniazdo dysk ATA z ustawioną zworką na master. Reset biosu poprzez wyjęcie na 10 minut bateryjki i musi prawidłowo bootować.

Jak podłączasz dysk tylko sam bez CD-ROM to zawsze na końcu taśmy z opcją zworki na master. Kolejne dyski należy podłączać w osobne gniazda ATA na płycie.

Spróbuj bootować system Windows XP albo najlepiej live linux ubuntu z możliwością późniejszej instalacji systemu na dysku.

#3 Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez Trante011 9 sierpnia 2021, 21:23
Podłączyłem wszystko tak jak napisałeś jednak efekt ten sam i kod 61. Na drugim kanale IDE również. Próbowałem różnych konfiguracji, sam HDD na końcu taśmy jako MASTER, Cable Select na HDD i CDROM, sam FDD, sam CD-ROM na końcu taśmy, wyłączałem FDD w BIOS. Brak tabelki z konfiguracją systemu i wszystkiego co później czyli Verifying DMI Pool Data następnie Boot Error, brak systemu operacyjnego itp. co świadczyło by o przejściu całej procedury POST.

Zworki mam ustawione w poniższy sposób:

Procesor SL27J
V 2.8V (JP6)
Ratio 3.0 (JP5)
zworki obok slotów RAM jak na zdjęciu
Zasilanie RAM 3V (JP8)
P55C (JP 10) z racji MMX

#4 Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez mayss 9 sierpnia 2021, 23:53
A sam cd rom tylko podłączony? Wykrywa go? Systemu Linux obojętnie które live cd także nie zbotuje?

#5 Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez Trante011 10 sierpnia 2021, 19:18
Dyski wykrywa. Sam napęd próbowałem podłączać jako Master na końcu taśmy w obu kanałach jest wykrywany. Bootowałem Windowsa XP, Windowsa 98, Millenium, Dysk startowy na FDD. Nie ma to znaczenia bo lampka od CDRomu, dysku czy FDD nawet nie mignie próbując odczytać zawartość nośnika.

Re: PC-CHIPS/ECS M577 Rozpoznaje dyski, nie bootuje

przez Google Adsense [BOT] 10 sierpnia 2021, 19:18
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).