• Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by kamil1986 14 August 2021, 14:45
Witam mam okazję na zakup dużej ilości laptopów za małe pieniądze głównie są to starsze konstrukcje większość z nich chcę przeznaczyć do pozyskiwania części zamiennych. Laptopów jest naprawdę sporo w tym momencie mam już ich około 50 i przyznam szczerze ze zajmuję to trochę miejsca i czasu aby odnaleźć potrzebny układ. Jak sądzicie czy lepszym rozwiązaniem było by rozlutowanie płyt i katalogowanie części, chodzi mi głównie o najpotrzebniejsze układy takie jak klucze przetwornic układy KBC, drivery i tym podobne najważniejsze elementy stosowane na płytach. Dodam że większość laptopów posiada sprawne płyty wiec możliwość ze wylutuje uszkodzony układ jest raczej niska.

Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by Google Adsense [BOT] 14 August 2021, 14:45

#2 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by Vogelek23 14 August 2021, 19:21
Ja zostawiam w całości, bo nie miałbym kiedy tego skatalogować, ale jeśli masz dużo wolnego czasu na wylutowywanie i katalogowanie elementów, to możesz to zrobić. To jest całkowicie Twój wybór i nie dostaniesz w tej kwestii konkretnej odpowiedzi, co byłoby lepsze, bo każdy inaczej to postrzega.

#3 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by xamledyD 14 August 2021, 19:52
Myślę, że lepiej będzie pozostawić te płyty w całości i nie rozlutowywać ich "na przyszłość". Pomijając kryteria czasu i włożonej pracy, o których wspomniał Kolega Vogelek23, spora część wylutowanych elementów może się nie doczekać wykorzystania ze względu na brak uszkodzeń tych części w naprawianych urządzeniach. Zmarnujesz tylko czas poświęcony na demontaż tych elementów i ich ewentualne dalsze skatalogowanie. Jeśli już faktycznie chcesz w jakiś sposób "ewidencjonować" posiadane płyty i elementy na nich, stwórz sobie bazę zawierającą oznaczenia płyt-dawców. Jeśli powiążesz informacje o płytach ze schematami oraz boardview do nich to możesz przyspieszyć namierzanie elementów, a dodając do bazy informacje o elementach które już pozyskałeś z dawcy będziesz mógł w kilka chwil ustalić, czy masz części do naprawy laptopa opartego o platformę którą masz w bazie dawców. Stworzenie takiej bazy powinno zająć mniej czasu niż odzysk i ewidencja elementów elektronicznych, a przy zastosowaniu skryptów lub napisaniu odpowiedniego oprogramowania można dopracować taką bazę do poziomu pozwalającego na znalezienie "najdrobniejszych" części (rezystory, kondensatory) o zadanych parametrach, ale to już jest faktycznie zadanie dla osób mających sporo wolnego czasu.
Pozdrawiam

#4 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by kamil1986 14 August 2021, 20:24
W sumie racja pozostawię płyty w całości pokataloguje i powiąże je ze schematami. Mam oprogramowanie do katalogowania i ewidencjonowania elementów elektronicznych każdy dodany element mogę powiązać z różnego rodzaju plikami typu, bios, pdf, zdjęcia, itp . Rozbierając każdy laptop na części od razu mogę dodać płytę do bazy danych wiążąc ją ze schematem, dodając w programie lokalizację gdzie dokładnie płyta w magazynku się znajduje mogę w ten sposób zaoszczędzę kupę czasu wyszukując elementy.

Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

by Google Adsense [BOT] 14 August 2021, 20:24
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).