• Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

kamil1986 14 Серпня 2021, 14:45
Witam mam okazję na zakup dużej ilości laptopów za małe pieniądze głównie są to starsze konstrukcje większość z nich chcę przeznaczyć do pozyskiwania części zamiennych. Laptopów jest naprawdę sporo w tym momencie mam już ich około 50 i przyznam szczerze ze zajmuję to trochę miejsca i czasu aby odnaleźć potrzebny układ. Jak sądzicie czy lepszym rozwiązaniem było by rozlutowanie płyt i katalogowanie części, chodzi mi głównie o najpotrzebniejsze układy takie jak klucze przetwornic układy KBC, drivery i tym podobne najważniejsze elementy stosowane na płytach. Dodam że większość laptopów posiada sprawne płyty wiec możliwość ze wylutuje uszkodzony układ jest raczej niska.

Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

Google Adsense [BOT] 14 Серпня 2021, 14:45

#2 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

Vogelek23 14 Серпня 2021, 19:21
Ja zostawiam w całości, bo nie miałbym kiedy tego skatalogować, ale jeśli masz dużo wolnego czasu na wylutowywanie i katalogowanie elementów, to możesz to zrobić. To jest całkowicie Twój wybór i nie dostaniesz w tej kwestii konkretnej odpowiedzi, co byłoby lepsze, bo każdy inaczej to postrzega.

#3 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

xamledyD 14 Серпня 2021, 19:52
Myślę, że lepiej będzie pozostawić te płyty w całości i nie rozlutowywać ich "na przyszłość". Pomijając kryteria czasu i włożonej pracy, o których wspomniał Kolega Vogelek23, spora część wylutowanych elementów może się nie doczekać wykorzystania ze względu na brak uszkodzeń tych części w naprawianych urządzeniach. Zmarnujesz tylko czas poświęcony na demontaż tych elementów i ich ewentualne dalsze skatalogowanie. Jeśli już faktycznie chcesz w jakiś sposób "ewidencjonować" posiadane płyty i elementy na nich, stwórz sobie bazę zawierającą oznaczenia płyt-dawców. Jeśli powiążesz informacje o płytach ze schematami oraz boardview do nich to możesz przyspieszyć namierzanie elementów, a dodając do bazy informacje o elementach które już pozyskałeś z dawcy będziesz mógł w kilka chwil ustalić, czy masz części do naprawy laptopa opartego o platformę którą masz w bazie dawców. Stworzenie takiej bazy powinno zająć mniej czasu niż odzysk i ewidencja elementów elektronicznych, a przy zastosowaniu skryptów lub napisaniu odpowiedniego oprogramowania można dopracować taką bazę do poziomu pozwalającego na znalezienie "najdrobniejszych" części (rezystory, kondensatory) o zadanych parametrach, ale to już jest faktycznie zadanie dla osób mających sporo wolnego czasu.
Pozdrawiam

#4 Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

kamil1986 14 Серпня 2021, 20:24
W sumie racja pozostawię płyty w całości pokataloguje i powiąże je ze schematami. Mam oprogramowanie do katalogowania i ewidencjonowania elementów elektronicznych każdy dodany element mogę powiązać z różnego rodzaju plikami typu, bios, pdf, zdjęcia, itp . Rozbierając każdy laptop na części od razu mogę dodać płytę do bazy danych wiążąc ją ze schematem, dodając w programie lokalizację gdzie dokładnie płyta w magazynku się znajduje mogę w ten sposób zaoszczędzę kupę czasu wyszukując elementy.

Re: Płyty główne na części rozlutować czy w całości?

Google Adsense [BOT] 14 Серпня 2021, 20:24
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей