• Rezystancja cewek ps4 SAF 003

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 12 września 2021, 09:54
Witam mam problem z płytą główną o oznaczeniu Saf 003 włącza się i po sekundzie wyłącza znalazłem bardzo niski spadek mierzony do masy na jednej z cewek wymieniłem przy niej tranzystory ale nic się nie zmieniło prosił bym o pomoc czy może być to uszkodzone apu czy może tylko do przekulkowania
Obrazek
Oznaczona czerwona kropka
Obrazek

Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2021, 09:54

#2 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez matic 12 września 2021, 14:24
Hello!

Measure the resistance to ground on this coil.

#3 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 12 września 2021, 19:22
Cześć

Otóż ​​jedna probówka do masy a druga do wybranej cewki
druga płyta główna w tym momencie daje około 20Ω

#4 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Vogelek23 13 września 2021, 03:52
Solderstation napisał(a):the second motherboard at this point gives about 20Ω
Skoro naprawiana płyta ma na zaznaczonej cewce zwarcie do masy, zaś inna płyta ma w tym miejscu 20Ω, to naturalną konsekwencją takiego wyniku jest wykonanie próby zwarciowej w celu znalezienia zwierającego elementu. Ponadto, kolega matic poprosił, żebyś zmierzył REZYSTANCJĘ na tej cewce, bo na zdjęciu podałeś wynik SPADKU NAPIĘCIA - mając ustawiony Service Level = 2 powinieneś wiedzieć, jak poprawnie używać multimetru.

#5 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 13 września 2021, 07:22
Measure the resistance to ground on this coil.

Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω

#6 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Vogelek23 13 września 2021, 07:22
Solderstation napisał(a):Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω
I co dalej?

#7 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 13 września 2021, 08:45
No dalej to tyle że każda cewka pokazuje taką wartość więc nadal nie wiem gdzie szukać zwartego elementu wymieniłem tranzystory przy tej cewce nie ma zmian zastanawia mnie fakt że gdy płyta po lutowaniu gdy jest jeszcze ciepła i mierze zaznaczony element względem masy to pokazuje prawidłową wartość około 20Ω a gdy tylko ostygnie to zaczyna pokazywać spadek jak na zdjęciu

#8 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez matic 13 września 2021, 09:13
matic napisał(a):Measure the resistance to ground on this coil.
Solderstation napisał(a):Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω

#9 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 13 września 2021, 10:33
Rezystancja na cewce czyli pomiędzy jednym pinem na drugim wynosi 0.0Ω
Pomiędzy nóżką cewki a polem masowym płyty głównej jest właśnie ten spadek 0.084ν

#10 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez matic 13 września 2021, 13:24
Solderstation napisał(a):Pomiędzy nóżką cewki a polem masowym płyty głównej jest właśnie ten spadek 0.084ν
Who asked you about the voltage drop?
We are interested in the resistance between the coil and ground.

#11 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Vogelek23 13 września 2021, 13:26
Czy do Ciebie dociera, o co prosi kolega matic? Prosi o pomiar REZYSTANCJI DO MASY - nie spadku napięcia, tylko REZYSTANCJI. Jeśli nie będziesz czytał poleceń ze zrozumieniem, usunę wątek do Śmietnika.

Solderstation napisał(a):No dalej to tyle że każda cewka pokazuje taką wartość więc nadal nie wiem gdzie szukać zwartego elementu
Redukuję Twój Service Level, bo chyba nie pojmujesz absolutnych podstaw. Proszę poszukać wątku SZKOLENIE NR 1 w dziale SZKOLENIA, przeczytać go od początku do końca i wrócić z wynikami wykonanej próby zwarciowej. Nie będę akceptował żadnych Twoich kolejnych postów, zanim nie przeczytasz SZKOLENIA NR 1.

#12 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Solderstation 13 września 2021, 15:49
Proszę wybaczyć ale mój błąd źle ustawiłem miernik i pokazywał bzdury
Who asked you about the voltage drop?
We are interested in the resistance between the coil and ground.

Teraz Rezystancja do masy na zaznaczonej cewce wynosi 55Ω

Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2021, 15:49
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).