• Rezystancja cewek ps4 SAF 003

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 12 Сентябрь 2021, 10:54
Witam mam problem z płytą główną o oznaczeniu Saf 003 włącza się i po sekundzie wyłącza znalazłem bardzo niski spadek mierzony do masy na jednej z cewek wymieniłem przy niej tranzystory ale nic się nie zmieniło prosił bym o pomoc czy może być to uszkodzone apu czy może tylko do przekulkowania
Изображение
Oznaczona czerwona kropka
Изображение

Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Google Adsense [BOT] 12 Сентябрь 2021, 10:54

#2 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от matic 12 Сентябрь 2021, 15:24
Hello!

Measure the resistance to ground on this coil.

#3 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 12 Сентябрь 2021, 20:22
Cześć

Otóż ​​jedna probówka do masy a druga do wybranej cewki
druga płyta główna w tym momencie daje około 20Ω

#4 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Vogelek23 13 Сентябрь 2021, 04:52
Solderstation писал(а):the second motherboard at this point gives about 20Ω
Skoro naprawiana płyta ma na zaznaczonej cewce zwarcie do masy, zaś inna płyta ma w tym miejscu 20Ω, to naturalną konsekwencją takiego wyniku jest wykonanie próby zwarciowej w celu znalezienia zwierającego elementu. Ponadto, kolega matic poprosił, żebyś zmierzył REZYSTANCJĘ na tej cewce, bo na zdjęciu podałeś wynik SPADKU NAPIĘCIA - mając ustawiony Service Level = 2 powinieneś wiedzieć, jak poprawnie używać multimetru.

#5 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 13 Сентябрь 2021, 08:22
Measure the resistance to ground on this coil.

Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω

#6 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Vogelek23 13 Сентябрь 2021, 08:22
Solderstation писал(а):Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω
I co dalej?

#7 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 13 Сентябрь 2021, 09:45
No dalej to tyle że każda cewka pokazuje taką wartość więc nadal nie wiem gdzie szukać zwartego elementu wymieniłem tranzystory przy tej cewce nie ma zmian zastanawia mnie fakt że gdy płyta po lutowaniu gdy jest jeszcze ciepła i mierze zaznaczony element względem masy to pokazuje prawidłową wartość około 20Ω a gdy tylko ostygnie to zaczyna pokazywać spadek jak na zdjęciu

#8 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от matic 13 Сентябрь 2021, 10:13
matic писал(а):Measure the resistance to ground on this coil.
Solderstation писал(а):Rezystancja na elemencie wynosi 0.0Ω

#9 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 13 Сентябрь 2021, 11:33
Rezystancja na cewce czyli pomiędzy jednym pinem na drugim wynosi 0.0Ω
Pomiędzy nóżką cewki a polem masowym płyty głównej jest właśnie ten spadek 0.084ν

#10 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от matic 13 Сентябрь 2021, 14:24
Solderstation писал(а):Pomiędzy nóżką cewki a polem masowym płyty głównej jest właśnie ten spadek 0.084ν
Who asked you about the voltage drop?
We are interested in the resistance between the coil and ground.

#11 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Vogelek23 13 Сентябрь 2021, 14:26
Czy do Ciebie dociera, o co prosi kolega matic? Prosi o pomiar REZYSTANCJI DO MASY - nie spadku napięcia, tylko REZYSTANCJI. Jeśli nie będziesz czytał poleceń ze zrozumieniem, usunę wątek do Śmietnika.

Solderstation писал(а):No dalej to tyle że każda cewka pokazuje taką wartość więc nadal nie wiem gdzie szukać zwartego elementu
Redukuję Twój Service Level, bo chyba nie pojmujesz absolutnych podstaw. Proszę poszukać wątku SZKOLENIE NR 1 w dziale SZKOLENIA, przeczytać go od początku do końca i wrócić z wynikami wykonanej próby zwarciowej. Nie będę akceptował żadnych Twoich kolejnych postów, zanim nie przeczytasz SZKOLENIA NR 1.

#12 Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Solderstation 13 Сентябрь 2021, 16:49
Proszę wybaczyć ale mój błąd źle ustawiłem miernik i pokazywał bzdury
Who asked you about the voltage drop?
We are interested in the resistance between the coil and ground.

Teraz Rezystancja do masy na zaznaczonej cewce wynosi 55Ω

Re: Rezystancja cewek ps4 SAF 003

от Google Adsense [BOT] 13 Сентябрь 2021, 16:49
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).