• Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от Trante011 3 Август 2021, 20:32
Dysk działał poprawnie, za ktorymś razem po podłączeniu słyszalny był odgłos zwarcia oraz woń z okolicy wtyku MOLEX. Przyczyną mógł być wtyk molex w zasilaczu który czasem przerywał.

Na wtyku MOLEX dysku było zwarcie pomiędzy 5V a masą oraz parzył układ:

Изображение

Odpiąłem wszystkie tasiemki od elektroniki, zwarcie na molex zniknęło. Podpinałem kolejno za każdym razem sprawdzając czy zwarcie wróci , jednak nie wróciło a wyżej wymieniony układ przestał się mocno nagrzewać. Lekko cieplejszy od pozostałych jest układ:

Изображение

Sprawdzałem napięcia w okolicy MOLEX przed i po zwarciu - nie zmieniły się. W punktach pomiarowych jest obecne 5V i 12V., 3,3V. Wyrywkowo sprawdzałem czy dochodzą napięcia do innych układów - zazwyczaj były obecne.

Objaw od początku jest taki sam. Przez moment kręci silnikiem od talerzy i wyłącza się. Nie jest wykrywany w BIOS.

Изображение

Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от Google Adsense [BOT] 3 Август 2021, 20:32

#2 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от Kaleron 4 Август 2021, 09:50
Czy słyszysz tylko talerze, czy też silnik krokowy, bo z tego, co pamiętam, w tym modelu pozycjonowanie głowic odbywało się jeszcze z wykorzystaniem silnika krokowego?
Zwróć uwagę na diody i opisz, czy i jak mrugają. Spróbuj sprawdzić, czy podczas uruchomienia tego dysku będziesz miał jakąś reakcję rejestru stanu i rejestru błędów - możesz te rejestry obserwować np. w MHDD.

#3 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от baner81 4 Сентябрь 2021, 11:13
Z tego co widać na pierwszym zdjęciu to układ ma wypalona dziurę na literce "e" w napisie "apaptec". Sprawdź czy to nie jakiś nalot, ale skoro się grzał i ma dziurę to układ do wymiany.

#4 Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от Trante011 13 Сентябрь 2021, 19:15
Z tego co widać na pierwszym zdjęciu to układ ma wypalona dziurę na literce "e" w napisie "apaptec". Sprawdź czy to nie jakiś nalot, ale skoro się grzał i ma dziurę to układ do wymiany.

Był to paproch który zszedł pod paznokciem. Po rozeznaniu w cenach tego układu uznałem naprawę za nieopołacalną.

Re: Seagate ST-157A (retro) kreci silnikiem talerzy przez chwile

от Google Adsense [BOT] 13 Сентябрь 2021, 19:15