• Test zwarcia - napylacz żywicy

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Test zwarcia - napylacz żywicy

ctro 13 Жовтня 2021, 11:32
Cześć,

Nie chcę robić reklamy, dlatego wklej tylko zdjęcie.
Znalazłem filmik z użyciem napylacza żywicy, wykonanego na wzór e-papierosa.
Pokrywamy plytę główną pyłkiem żywicy i w teście zwarcia żywica ładnie wytapia się na zwartym elemencie.

Czy ktoś testował i faktycznie w naprawie laptopów to się sprawdza?
Wygląda na lepsza metodę, niż śnieg, bo samoczynnie nie odparowuje, a bardzo łatwo powinno się to zmywać jak flux.
Зображення

Widziałem filmiki z testów z naprawy komórki, gdzie jest mniejsza powierzchnia do napylenia, ale chyba powinno działać.

Napylacz z żywicą znalazłem za ok 50zł na znanym chińskim portalu, a dobra kamera to kilka tys złotych.

Pozdrawiam

Re: Test zwarcia - napylacz żywicy

Google Adsense [BOT] 13 Жовтня 2021, 11:32

#2 Re: Test zwarcia - napylacz żywicy

Vogelek23 13 Жовтня 2021, 11:48
ctro написав:Pokrywamy plytę główną pyłkiem żywicy
Pytanie: jaki wpływ ma substancja (czy jest to w istocie czysta żywica?) na obwody elektryczne, trwałość PCB i ewentualną korozyjność zarówno cyny, jak i miedzi? Czy bezpieczeństwo tej metody zostało potwierdzone? I czy ta substancja jest bezpieczna w użytkowaniu dla człowieka (certyfikat B, CE itd.)?

ctro написав:Wygląda na lepsza metodę, niż śnieg, bo samoczynnie nie odparowuje, a bardzo łatwo powinno się to zmywać jak flux.
Jeśli nanosisz jakąkolwiek substancję na bazie żywicy na płytę, to czeka Cię gruntowne jej mycie izopropanolem - inaczej będzie się niemiłosiernie kleiła, przy okazji zbierając każdy "syf" jak magnes żelazne opiłki. Czyli dochodzi koszt izopropanolu (w dzisiejszych czasach wcale niemały) oraz zakup myjki ultradźwiękowej. Płytę telefonu łatwo jest umyć nawet szczoteczką ESD, jednak z płytami laptopów i desktopów nie będzie już tak różowo. Nie to, bym torpedował metodę, ale trzeba wziąć pod uwagę wszystkie aspekty. W przypadku sprężonego powietrza, po rozpuszczeniu śniegu na płycie nie zostaje kompletnie nic, więc nie trzeba myć płyty (no chyba, że kupujemy najtańsze "sprężone powietrze", które jest zwykle tak zanieczyszczone chemią, że jest po prostu niebezpieczne dla zdrowia).

#3 Re: Test zwarcia - napylacz żywicy

ctro 13 Жовтня 2021, 12:40
Źle przetłumaczyłem słowo rosin - kalafonia. Wpisałem resin - żywica.
Płyta jest napylana dymem z kalafonii.
Mimo wszystko to jakaś forma żywicy, więc będzie wymagało mycia sporej powierzchni.
Chyba faktycznie śnieg będzie jednak lepszy, szybka próba zwarciowa i bez zbędnego czyszczenia znane element do wymiany.
Wstrzymuję się z zakupem :)

#4 Re: Test zwarcia - napylacz żywicy

Vogelek23 13 Жовтня 2021, 13:02
ctro написав:Źle przetłumaczyłem słowo rosin - kalafonia. Wpisałem resin - żywica.
Kalafonia to w dalszym ciągu żywica, tylko już po destylacji terpentyny.

ctro написав:Płyta jest napylana dymem z kalafonii.
Dość często taki dym powstaje podczas normalnego lutowania z użyciem naturalnej kalafonii, tworząc właśnie taki biały "osad". Niemniej jednak, jak już sam zauważyłeś, bez mycia płyty się nie obejdzie. Dobrej jakości sprężone powietrze "produkuje" śnieg, utrzymujący się na płycie nawet >1 minuty, więc jest trochę czasu na znalezienie grzejącej się części płyty i zawężenie obszaru poszukiwań. A gdy już znajdziesz grzejący się obszar, wtedy możesz użyć "napylacza" (słowo nie istnieje w polskim słowniku) kalafonii, bo z małego obszaru płyty wymyjesz ją zwykłą szczoteczką ESD i nie zużyjesz przy tym litra IPA. Także zawsze można, przy odrobinie wprawy, połączyć i wykorzystać obie metody - o ile substancja, użyta w "napylaczu", to w istocie naturalna kalafonia, bez jakichś chemicznych dodatków typu aceton czy metanol.

Uwaga! Podczas używania "napylacza" kalafonii, należy bardzo uważać na wszelkiego typu złącza - jeśli do środka złącza dostanie się nawet niewielka ilość kalafonii, to jej wymycie bez myjki ultradźwiękowej będzie bardzo trudne. Jakiekolwiek pozostałości kalafonii - która jest dość dobrym izolatorem - mogą skutkować brakiem połączeń i niepotrzebną komplikacją naprawy, lub nawet koniecznością wymiany zanieczyszczonych złączy.

Re: Test zwarcia - napylacz żywicy

Google Adsense [BOT] 13 Жовтня 2021, 13:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей