Forum rules: Click here to view the forum rules
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
Re: Ujemna liczba ostrzeżeń na Forum
by Google Adsense [BOT] • 14 October 2021, 09:11
W praktyce licznik ostrzeżeń wyświetla się, jeśli jego wartość jest różna od 0. Stąd wartość (-1) powoduje wyświetlenie się informacji o ostrzeżeniach w profilu. W tym konkretnym przypadku doszło do sytuacji, gdy w trakcie przyznawania ostrzeżenia została zerwana na moment transakcja z serwerem, efektem czego licznik ostrzeżeń nie został zwiększony o 1, choć samo ostrzeżenie zostało przyznane (istnieje poprawny wpis w logach moderacyjnych). Po 60 dniach skrypt automatycznie usunął ostrzeżenie i odjął je od licznika ostrzeżeń tego użytkownika, jednak z uwagi na to, że licznik był ustawiony na 0 zamiast na 1, przewidywalnym wynikiem działania matematycznego (0 - 1) nie mogło być nic innego, jak (-1).
Jak już wspomniałem, jest to przypadek jednostkowy - nie jest to stricte błąd czy problem ze skryptem i nikt poza tym konkretnym użytkownikiem nie miał i nie ma ujemnej liczby ostrzeżeń. Skorygowałem licznik ostrzeżeń tego użytkownika. Niemniej jednak, dziękuję za zwrócenie uwagi na tego "kwiatka".
Jak już wspomniałem, jest to przypadek jednostkowy - nie jest to stricte błąd czy problem ze skryptem i nikt poza tym konkretnym użytkownikiem nie miał i nie ma ujemnej liczby ostrzeżeń. Skorygowałem licznik ostrzeżeń tego użytkownika. Niemniej jednak, dziękuję za zwrócenie uwagi na tego "kwiatka".
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Ujemna liczba ostrzeżeń na Forum [SOLVED]
by Google Adsense [BOT] • 14 October 2021, 11:54