• Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by ilon 17 October 2021, 22:26
Witam serdecznie posiadam w/w komputer. Problem polega na tym, że po nieudanej próbie wgrania biosu komputer umarł. To udało mi się naprawić, wgrałem bios programatorem ale wszystkie dane takie jak numer seryjny, UUID zostały skasowane. Kopię danych posiadam z podsumowania w programie aida zrobionego jeszcze przed ich utratą. Producent płyty to quanta, bios firmy insydeH20.

Według instrukcji serwisowej aby zapisać te dane potrzebne są pliki: qdmi301.EXE oraz VEEP_795.EXE

Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tych plików. W związku z tym mam pytanie czy może ktoś z Was takowe posiada gdzieś w archiwach. Lub wie gdzie mogę je znaleźć?

Zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo stary sprzęt ale chciałbym go przywrócić do sprawności. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

Re: Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by Google Adsense [BOT] 17 October 2021, 22:26

#2 Re: Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by Vogelek23 18 October 2021, 04:37
ilon wrote:Problem polega na tym, że po nieudanej próbie wgrania biosu komputer umarł. To udało mi się naprawić, wgrałem bios programatorem ale wszystkie dane takie jak numer seryjny, UUID zostały skasowane.
Czy zgrałeś stary, uszkodzony wsad przed zaprogramowaniem nowym?

#3 Re: Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by ilon 18 October 2021, 15:53
Dziękuję za odpowiedź. Tak przed wgraniem nowego wsadu zgrałem zawartość pamięci.

#4 Re: Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by ilon 20 October 2021, 20:23
Witam ponownie widzę, że temat ucichł ale nie dziwię się szukam już któryś wieczór i nic. Może opiszę to co udało mi się samemu zrobić do tej pory. Może komuś się kiedyś to przyda. Przeglądając inne fora trafiłem na post użytkownika simoni , który z wykorzystaniem programu ZYBOIROM.EXE stworzył plik wsadowy wpisujący dane.

Poszedłem tym tropem i stworzyłem swój plik wsadowy i trochę poprawiając oryginał znalazłem metodą prób i błędów bajty w których zapisane są konkretne dane, przynajmniej te wyświetlane w podsumowaniu programu aida. oto zrzut ekranu:

Image

Po wykonaniu pliku wsadowego dane zapisują się i komputer działa normalnie niestety po odłączeniu zasilania znów wszystko jest wyczyszczone. Udało mi się również znaleźć starszą wersję narzędzi ale niestety nie działają w tym modelu.

PS. co do pytania o uszkodzony wsad to mam oczywiście i domyślam się, że należy przenieść odpowiednie bloki ze starego wsadu do nowego. Niestety nie wiem które, nie mam na tyle doświadczenia.

Pozdrawiam.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Acer aspire one 725 - Pytanie o narzędzie do zapisu danych DMI

by Google Adsense [BOT] 20 October 2021, 20:23
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).