• GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 15 października 2021, 19:34
Witam, jestem mocno początkującym elektronikiem samoukiem. Mam starą uszkodzoną płytę główną PC i postanowiłem wziąć ją jako cel swojej nauki - Chciałbym ją naprawić. Zaopatrzyłem się w multimetr, mikroskop oraz kartę diagnostyczną POST, a w niedługim czasie także i stację lutowniczą z niezbędnymi do niej akcesoriami. Jednakże do rzeczy.

Czytałem wiele schematów co i jak, z czym i gdzie. i przeprowadziłem swoją diagnozę, ale najpierw może opiszę usterkę.

Generalnie płyta po włączeniu próbuje startować, wentylator co chwilę jedynie drga jakby próbował ruszyć no i nie ma obrazu. Karta diagnostyczna POST co kilka sekund miga diodą "RESET", a więc płyta non stop się resetuje. Pomierzyłem miernikiem miejsca, które wydawały mi się odpowiednie - Nóżka "LRESET#" do masy nie ma zwarcia do masy wykazuje wynik w kiloomach i rośnie do OL. Natomiast piny od złącza resetu (tam gdzie wpina się kabelki od przycisku w obudowie) wyglądają jakby na zwarte - Ich rezystancja wynosi 17.3 om i towarzyszy temu piszczenie miernika - Dla testu sprawdzałem inne piny PWR,LED'y itd i wszystkie pozostałe mają OL oprócz wspomnianego resetu. Co mógłbym teraz dalej zrobić? Jak znaleźć uszkodzony element abym mógł go wymienić? Jaki następny krok postawić?

Wszyscy pewnie napiszą "zanieś do serwisu bo popsujesz na amen" - Nie zależy mi na samej płycie bo to staroć ; Chce się po prostu nauczyć metodą prób i błędów. Nie ma raczej elektronika samouka, który nigdy w życiu niczego nie popsuł.

Płyta główna to GIGABYTE GA-MA78LMT-S2. rev. 3.4

Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2021, 19:34

#2 Re: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 15 października 2021, 20:53
FileEX napisał(a):Wszyscy pewnie napiszą "zanieś do serwisu bo popsujesz na amen"
Proszę nie wysnuwać takich wniosków wyłącznie na podstawie swej zbyt wybujałej wyobraźni.

FileEX napisał(a):Witam, jestem mocno początkującym elektronikiem samoukiem.
Nie koresponduje to z ustawieniem sobie Service Level = 2 (średni), zatem redukuję do właściwego.

FileEX napisał(a):Natomiast piny od złącza resetu (tam gdzie wpina się kabelki od przycisku w obudowie) wyglądają jakby na zwarte - Ich rezystancja wynosi 17.3 om i towarzyszy temu piszczenie miernika
Proszę wylutować układ zegara systemowego U185 (ICS9LPRS477) i ponowić pomiar. Jeśli zwarcie ustąpi, układ do wymiany na nowy. Jeśli nie - potrzebne będą kolejne pomiary, o których później.

#3 Re: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H Zwarcie na płycie głównej PC

przez Cyb0rg 16 października 2021, 08:58
FileEX napisał(a):w niedługim czasie także i stację lutowniczą z niezbędnymi do niej akcesoriami.

Bez stacji lutowniczej, nie bardzo jest jak zaczynać w tej dziedzinie.
Super że masz mikroskop, ale na początek, stacja lutownicza i miernik jest podstawą.
Kup jak najszybciej, wybór stacji to nie ten wątek. :)

#4 Re: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 27 października 2021, 23:58
Jutro przyjedzie do mnie stacja lutownicza. Natomiast mam problem ze znalezieniem tego układu :/ Mam schemat do rev 1.0 no i tam wszystko się zgadza ten układ faktycznie jest, kupiłem także boardview dla wersji 1.0 i ten układ też tam jest. Natomiast płyta którą posiadam jest rev 3.4, do której nie ma ani schematu ani boardview, w ogóle nie ma do innej wersji niż 1.0 U mnie tam gdzie według schematu i boardview powinien być U185 jest układ RTM880T przejrzałem chyba całą płytę pod mikroskopem w poszukiwaniu tego układu i niestety nie znalazłem go. Czy mógłbym jakieś wskazówki gdzie konkretnie go szukać? Być może kryje się pod innym oznaczeniem także?

#5 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 28 października 2021, 13:25
FileEX napisał(a):U mnie tam gdzie według schematu i boardview powinien być U185 jest układ RTM880T
Tak, to jest układ zegara systemowego U185. Producent zastosował taki układ, ponieważ RTM jest kompatybilny z ICS i zapewne był tańszy w zakupie.

#6 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 28 października 2021, 16:20
(Poprzednia wiadomość do anulowania)
Zwarcie niestety jednak nadal jest. Zwarcie ustępuje gdy wyjęta jest bateria BIOS, natomiast po ponownym jej włożeniu pojawia się zwarcie. Co więc jest problemem? Sama bateria? Czy może po prostu jednak inny układ.

Czy istnieje jakiś sklep gdzie można zakupić ten układ lub jakiś podobny zamiennik? Przeszukałem całe google i znalazłem jedynie stare nie aktualne oferty z aliexpress. To moje pierwsze starcie z lutownicą w życiu i przyznam szczerze, że nie poszło mi to zbyt idealnie więc podejrzewam uszkodzenie układu nawet jeśli był sprawny.. :/ Będę musiał też drutować kilka padów tego układu. To stara płyta główna, więc nawet jeśli naprawa się nie uda to nic się nie stanie - Od czegoś się zaczyna :)

#7 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 29 października 2021, 03:14
Jakie napięcie ma bateria RTC włożona w "koszyk" a jakie po wyjęciu? Jest to dość leciwa płyta, więc nie zdziwiłbym się, gdyby bateria RTC była rozładowana.

#8 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 29 października 2021, 09:27
Włożona w płytę ma 2.1V, wyjęta też około 2V (pokazuje raz 2.0, raz 1.9)

Historia tej płyty jest taka, że komputer został wyłączony normalnie jak zwykel a na następny dzień się już nie uruchomił. Czy to możliwe, aby taka bateria nagle tak po prostu się rozladowala? (Bo chyba powinna mieć 3.3V a więc jest trochę "rozładowana" o ile sie nie myle)

Ponawiam też pytanie o zakup układu, czy jest jakiś sklep gdzie można takowy zamówić.

#9 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 29 października 2021, 13:53
Na razie nie kupuj układu, tylko wymień baterię RTC na nową i sprawdź, czy płyta się uruchomi. Napięcie 2V jest dużo za niskie, bateria nadaje się tylko do utylizacji.

#10 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 31 października 2021, 11:40
Czy taka cena za tą baterie jest dobra?
https://pl.computer-world.pro/cr2032-li ... K9EALw_wcB

Inne baterie tego typu kosztują 5-15zł, a ta 30zł.

Tak na marginesie, komputer chyba powinien skę uruchomić bez baterii bios?

#11 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 31 października 2021, 16:13
FileEX napisał(a):Czy taka cena za tą baterie jest dobra?
Nie - bateria CR2032 (np. Varta) kosztuje w każdym kiosku czy sklepie z elektroniką nie więcej, niż 3-4zł.

FileEX napisał(a):Tak na marginesie, komputer chyba powinien skę uruchomić bez baterii bios?
Niekoniecznie. Są płyty, które sprawdzają stan baterii RTC lub w inny sposób uzależniają start od jej napięcia i nie uruchomią się, jeśli to napięcie jest za niskie. Nie wiemy, co sobie wymyślił projektant w tej konkretnej płycie, ale już sam fakt tego, że z włożoną baterią masz przywartą linię resetu, może sugerować rozwiązanie jak powyżej.

#12 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 12 listopada 2021, 15:43
Wymieniłem baterię na nową i wygląda na to, że zwarcie wciąż jest. Tyle, że zamiast 17.3, to pokazuje 12.7 ohm. Wygląda na to, że problem leży gdzieś głębiej?

#13 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 13 listopada 2021, 03:09
Zmierz rezystancję do masy bezpośrednio na pinie 7 złącza panelu (+ RESET) oraz na pinie 53 układu zegara U4 (RTM880T). Oczywiście płyta ma być odłączona od zasilacza. Jeśli rezystancja na pinie 53 układu U4 będzie wyższa o 22Ω od rezystancji na pinie 7 złącza panelu, to U4 możesz zostawić w spokoju, a przyczyną niesprawności będzie w tym wypadku uszkodzenie kontrolera LPC I/O U182 (IT8718F).

#14 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 13 listopada 2021, 11:10
PIN 7 (reset +) ma 17.5 Ω Natomiast pin 53 układu RTM880T-792 wskazuje OL. Czyli pada na ITE IT8718F?

#15 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 16 listopada 2021, 16:59
Czy mogę liczyć na dalszą pomoc? Co powinienem dalej zrobić?

#16 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 18 listopada 2021, 17:57
Zmierz rezystancję do masy na n. 109 kontrolera Super I/O (U182 - IT8718F).

FileEX napisał(a):PIN 7 (reset +) ma 17.5 Ω Natomiast pin 53 układu RTM880T-792 wskazuje OL.
Coś niedobrze - jeśli to nie zegar U4 robi zwarcie, to na pinie 53 powinieneś mieć 17.5Ω + 22Ω = 39.5Ω. Może źle policzyłeś piny? Sprawdź przejście między pinem 7 (RESET +) a pinem 53 zegara U4.

#17 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 19 listopada 2021, 13:00
PINy na 100% policzyłem dobrze, tak wynika ze schematu i boardview na pinie 53 OL. Natomiast na pinie 63 są 42Ω - Na pinie resetu jest.. różnie. Teraz ilekroć bym nie mierzył jest 12.5 - 12.7Ω Innym razem jak mierzyłem było 17.5Ω (Występują tylko te dwie wartości) Dodam też, że nadal na wyjętej baterii BIOS zwarcie znika.

Chyba chodziło o pin 63, ponieważ na boardview od niego rozchodzi się ogromna wiązka ścieżek, a od 53 tylko dwie.

EDIT: Rezystancja na pinie 109 do masy wynosi 17.0 / 17.2Ω

Obrazek

Obrazek

#18 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 19 listopada 2021, 21:33
FileEX napisał(a):Chyba chodziło o pin 63
No właśnie nie. Według schematu, sygnał RESET dochodzi do pinu 53 układu U4 przez rezystor R63 (22Ω). Pomyliłeś układy - miałeś zmierzyć rezystancję do masy na pinie 53 układu U4 (RTM880T), a nie na U182 (IT8718F).

FileEX napisał(a):EDIT: Rezystancja na pinie 109 do masy wynosi 17.0 / 17.2Ω
Tutaj rezystancja do masy powinna być dokładnie taka sama, jak na pinie 7 (RESET +) złącza panelu, ponieważ oba te punkty są ze sobą połączone zworą R27. Ta zwora to w istocie miedziana ścieżka - jeśli ją rozetniesz, rezystancja do masy na pinie 7 złącza panelu powinna znacznie wzrosnąć - jeśli tak się stanie, w ten sposób potwierdzisz na 99% uszkodzenie U182 (IT8718F).

#19 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez FileEX 20 listopada 2021, 00:12
No właśnie nie. Według schematu, sygnał RESET dochodzi do pinu 53 układu U4 przez rezystor R63 (22Ω). Pomyliłeś układy - miałeś zmierzyć rezystancję do masy na pinie 53 układu U4 (RTM880T), a nie na U182 (IT8718F).

Faktycznie mój błąd - PIN 53 niestety nie istnieje... Wyrwałem go przy wylutowywaniu układu (To było moje pierwsze lutowanie w życiu) ale nawet jeśli to uśmierciło tą płytę (ale chyba da się to podrutować?) to nie szkodzi, chcę jedynie zdiagnozować przyczynę zwarcia, aby czegoś się nauczyć. Natomiast zmierzyłem dwa rezystory pod tym pinem i wskazują one około 39Ω (z tolerancją ok. 0.3Ω bo czasem jest 39.1, a innym razem 39.3)

Obrazek

Jakość zdjęć adekwatna do jakości mikroskopu... ale no cóż.

Tutaj rezystancja do masy powinna być dokładnie taka sama, jak na pinie 7 (RESET +) złącza panelu, ponieważ oba te punkty są ze sobą połączone zworą R27. Ta zwora to w istocie miedziana ścieżka - jeśli ją rozetniesz, rezystancja do masy na pinie 7 złącza panelu powinna znacznie wzrosnąć - jeśli tak się stanie, w ten sposób potwierdzisz na 99% uszkodzenie U182 (IT8718F).

Mam problem ze znalezieniem tej zworki R27. Kupiłem sobie schemat tej płyty pod rewizję 3.41 (Moja rewizja) no i tam wynika, że R27 łączy się z Q350 oraz C199. Q350 znalazłem.

Próbowałem iść po ścieżkach ale nic konkretnego nie znalazłem. C199 nie udało mi się póki co też znaleźć.

Obrazek

#20 Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Vogelek23 23 listopada 2021, 00:26
Zamieść wyraźne zdjęcie płyty w okolicach złącza panelu. Skoro dysponujesz boardview, to powinno być łatwo zlokalizować elementy, włącznie ze zworą R27.

Re: GIGABYTE GA-MA78LMT-S2 Zwarcie na płycie głównej PC

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2021, 00:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).