• Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Bartishii 20 Сентябрь 2021, 21:47
Część !
Mam problem z w.w tabletem jeśli chodzi o ładowanie baterii. Wymieniałem w nim ogniwa w baterii z uwagi na zgon jednego z nich. Zastosowałem ogniwa o nieco mniejszej pojemności,niemniej markowe (sanyo) . Ogniwa były naładowane zewnętrzna ładowarka. Tablet działał poprawnie 4 godziny i się rozładował - ok. Po podłączeniu zasilacza rozpoczyna się ładowanie, lecz bardzo szybko napięcie na baterii dobija do napięcia 8,75 ( imo za wysoko) i w tym momencie do baterii dociera tylko 11ma. Po dobiciu do tego napięcia tablet pokazuje różnie 15-40 % i potem dobija ok 1% na minutę . W momencie jak dobije do 100 bateria wytrzymuje max 15 minut i się wyłącza poniżej napięcia 6.5 v. Dodam że po wyjęciu bateria normalnie się ładuje na zewnętrznej ładowarce napięciem 8,4 v. Na płycie głównej brak baterii bios, po odłączeniu i podłączeniu baterii głównej robi się reset biot tj. 3 restarty przed włączeniem. Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach. Gdzie można szukać przyczyny ? Z góry dziękuję za pomoc
Изображение

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Google Adsense [BOT] 20 Сентябрь 2021, 21:47

#2 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от gradek83 21 Сентябрь 2021, 01:04
Bartishii писал(а): Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach

Coś mi się nie chce wierzyć definitywnie widać dwa wolne gniazda na piny może ktoś wcześniej kombinował w tym sprzętem i podmienił oryginalna baterię i wsadził jakiś pasujący niby zamiennik. Poruszone to zdjęcie trochę. Podeślij zdjęcie baterii i części obszar z gniazdem na baterię na płycie głównej.

#3 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Bartishii 1 Ноябрь 2021, 13:14
Problemem chyba był kbc który padł międzyczasie. Wymieniłem go na nowy, tablet poprawnie się włączył, wszedł do windowsa, było ok, napięcie ładowania też wskoczyło ok bo 8.6v. po wyłączeniu zostawiłem go na ok 2 godziny pod ładowarka a po ponownym włączeniu stało się coś takiego jak na filmie poniżej. Pytanie o co mu może chodzić ? Nie mam pomysłu co się tu zadziało. Czyżby kolejne kbc poleciało ?

https://youtu.be/TFQvEccKDik

#4 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Vogelek23 1 Ноябрь 2021, 13:42
Sprawdź, czy nie zwiera Ci włącznik. Zamieść zdjęcia KBC i jego najbliższych okolic, może coś masz niedolutowane albo masz zwarcie między nóżkami.

#5 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Bartishii 1 Ноябрь 2021, 21:55
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Generalnie nie jest idealnie równo wlutowany, ale nie wyglada jak by gdzies miały być zwarcia, badz niedolutowane, tak jak pisalem wczesniej przy pierwszym uruchomieniu po wymianie włączył sie poprawnie, poprawnie wyłączył, po pozostawieniu pod zasilaczem takie cyrki.
Edit - najpewniej drugie kbc poleciało, dziś rozebrałem znowu tablet, podłączyłem do zasilacza i po kilku minutach kbc nie dało się dotknąć - na pinach detekcji zamknięcia pokrywy w kbc 7ohm - w dolnej części kbc cały laminat się grzeje. Po zdjęciu kbc niski opór znika , i teraz pytanie czy kolejne kbc ma sens, po prostu trafiła mi się felerna sztuka, czy jest jakiś czynnik który może ubijać kbc ? Napięcia na dlawikach to 1.1v, 3.3v 5v oraz 8,6 v.

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

от Google Adsense [BOT] 1 Ноябрь 2021, 21:55
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).