• Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Bartishii 20 Вересня 2021, 21:47
Część !
Mam problem z w.w tabletem jeśli chodzi o ładowanie baterii. Wymieniałem w nim ogniwa w baterii z uwagi na zgon jednego z nich. Zastosowałem ogniwa o nieco mniejszej pojemności,niemniej markowe (sanyo) . Ogniwa były naładowane zewnętrzna ładowarka. Tablet działał poprawnie 4 godziny i się rozładował - ok. Po podłączeniu zasilacza rozpoczyna się ładowanie, lecz bardzo szybko napięcie na baterii dobija do napięcia 8,75 ( imo za wysoko) i w tym momencie do baterii dociera tylko 11ma. Po dobiciu do tego napięcia tablet pokazuje różnie 15-40 % i potem dobija ok 1% na minutę . W momencie jak dobije do 100 bateria wytrzymuje max 15 minut i się wyłącza poniżej napięcia 6.5 v. Dodam że po wyjęciu bateria normalnie się ładuje na zewnętrznej ładowarce napięciem 8,4 v. Na płycie głównej brak baterii bios, po odłączeniu i podłączeniu baterii głównej robi się reset biot tj. 3 restarty przed włączeniem. Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach. Gdzie można szukać przyczyny ? Z góry dziękuję za pomoc
Зображення

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Google Adsense [BOT] 20 Вересня 2021, 21:47

#2 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

gradek83 21 Вересня 2021, 01:04
Bartishii написав: Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach

Coś mi się nie chce wierzyć definitywnie widać dwa wolne gniazda na piny może ktoś wcześniej kombinował w tym sprzętem i podmienił oryginalna baterię i wsadził jakiś pasujący niby zamiennik. Poruszone to zdjęcie trochę. Podeślij zdjęcie baterii i części obszar z gniazdem na baterię na płycie głównej.

#3 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Bartishii 1 Листопада 2021, 13:14
Problemem chyba był kbc który padł międzyczasie. Wymieniłem go na nowy, tablet poprawnie się włączył, wszedł do windowsa, było ok, napięcie ładowania też wskoczyło ok bo 8.6v. po wyłączeniu zostawiłem go na ok 2 godziny pod ładowarka a po ponownym włączeniu stało się coś takiego jak na filmie poniżej. Pytanie o co mu może chodzić ? Nie mam pomysłu co się tu zadziało. Czyżby kolejne kbc poleciało ?

https://youtu.be/TFQvEccKDik

#4 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Vogelek23 1 Листопада 2021, 13:42
Sprawdź, czy nie zwiera Ci włącznik. Zamieść zdjęcia KBC i jego najbliższych okolic, może coś masz niedolutowane albo masz zwarcie między nóżkami.

#5 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Bartishii 1 Листопада 2021, 21:55
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Generalnie nie jest idealnie równo wlutowany, ale nie wyglada jak by gdzies miały być zwarcia, badz niedolutowane, tak jak pisalem wczesniej przy pierwszym uruchomieniu po wymianie włączył sie poprawnie, poprawnie wyłączył, po pozostawieniu pod zasilaczem takie cyrki.
Edit - najpewniej drugie kbc poleciało, dziś rozebrałem znowu tablet, podłączyłem do zasilacza i po kilku minutach kbc nie dało się dotknąć - na pinach detekcji zamknięcia pokrywy w kbc 7ohm - w dolnej części kbc cały laminat się grzeje. Po zdjęciu kbc niski opór znika , i teraz pytanie czy kolejne kbc ma sens, po prostu trafiła mi się felerna sztuka, czy jest jakiś czynnik który może ubijać kbc ? Napięcia na dlawikach to 1.1v, 3.3v 5v oraz 8,6 v.

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Google Adsense [BOT] 1 Листопада 2021, 21:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість