• Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

от ctro 11 Ноябрь 2021, 09:18
Hej,

Chciałem zapytać, czy kości firmy cFeon są faktycznie wadliwe? Spotkałem się z opinią, aby bezwzględnie wymienić je na Winbond, aby ponownie nie wysypał się BIOS.
Kości to:
cFeon EN25QH64-104HIP
cFeon EN25QH32-104HIP

Re: Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

от Google Adsense [BOT] 11 Ноябрь 2021, 09:18

#2 Re: Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

от Vogelek23 11 Ноябрь 2021, 13:56
Uważałbym z wymianą na kość innej firmy - część płyt głównych nie współpracuje z kością BIOS innego producenta, ponieważ w niektórych przypadkach most PCH sprawdza, z czym "rozmawia" (Device ID). Nic mi nie wiadomo na temat wady fabrycznej kości cFeon - skąd masz takie informacje?

#4 Re: Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

от Vogelek23 11 Ноябрь 2021, 21:53
ctro писал(а):od moderatora Sebastian
Akurat ten kolega nie jest moderatorem, lecz VIPem, jak wszyscy "pomarańczowi". Natomiast faktycznie, coś jest na rzeczy, skoro dwie osoby sugerują wymianę kości cFeon na kostkę innej marki.

ctro писал(а):Czy mogłem zablokować most po wymianie na MXIC?
To zależy, czy wgrałeś wsad BIOS z inną wersją regionu ME - czasami przy "downgrade" regionu ME most PCH może się "zbrickować", czyli zablokować. Jeśli wgrałeś oryginalny wsad lub wsad z co najmniej taką samą wersją regionu ME, to PCH nie powinien zostać zablokowany. Kwestia tego, jakie dokładnie ma oznaczenie ta kość Macronixa - EN25QH64 to kość obsługująca Quad SPI, więc jeśli zastosowany Macronix ma tylko Dual SPI albo Standard SPI, to jest wysokie prawdopodobieństwo, że nie zadziała zamiennie.

Re: Czy kości BIOS cFeon są wadliwe?

от Google Adsense [BOT] 11 Ноябрь 2021, 21:53
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).