• Wykonanie połączenia przewodem.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wykonanie połączenia przewodem.

by kwinto10 28 November 2021, 09:35
Jakiego przewodu najlepiej użyć do odbudowy połączenia ?
Emaliowany drut z cewki nadaje się do tego typu zastosowań ?

Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by Google Adsense [BOT] 28 November 2021, 09:35

#2 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by ctro 28 November 2021, 10:45
Ja ostatnio użyłem kabelka ze starej baterii CMOS.
Przy odwijaniu (zależy od typu cewki) drutu z cewki emalia ta potrafi się odrywać. Bałbym się o ew zwarcie.
Zależy, czy kładziesz na starej ścieżce, czy bypass po powierzchni z możliwością zwarcia do innych elementów?
Jak tylko po ścieżce, to OK.

#3 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by kwinto10 28 November 2021, 11:05
Właśnie musi biegnąć po płycie. W necie widziałem jak lutują przewód bez ściągania izolacji, więc się zastanawiam czy to nie drut np. z uzwojenia silniczka.

#4 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by Vogelek23 28 November 2021, 13:31
Jeśli połączenie ma być między oddalonymi od siebie punktami i po drodze są elementy, do których może wystąpić zwarcie, to ja używam przewodu typu kynar w standardzie AWG 30 lub wyższym (zależnie od wymaganej obciążalności połączenia). Kynar ma dobrą silikonową izolację i jest bardzo elastyczny (w razie potrzeby, można go układać pod kątem mniejszym, niż 90°). W takich przypadkach liczenie na dobrą jakość emalii drutu nawojowego z transformatora lub cewki - zwłaszcza, gdy taki drut jest wyprodukowany w Chinach - to niepotrzebne ryzyko.

Jeśli połączenie ma być między sąsiadującymi punktami i nie krzyżuje się z innymi elementami, używam albo drutu w emalii 0.05-0.15mm (po uprzednim pobieleniu odcinka żądanej długości) albo wspomnianego kynaru (po uprzednim ściągnięciu izolacji). Po wykonaniu połączenia, rozprowadzam cienką warstwę soldermaski (aby zabezpieczyć połączenia i sam drut mechanicznie oraz przed utlenianiem) i utwardzam pod lampą UV.

#5 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by ctro 28 November 2021, 14:48
Kynar skręcasz przed pobieleniem? Mi przy lutowaniu te "kłaczki" rozeszły się na bok w taki sposób, że zrobiłbym zwarcie.

#6 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by Vogelek23 28 November 2021, 15:09
ctro wrote:Kynar skręcasz przed pobieleniem?
Zawsze skręcam linkę przed pobielaniem - i nie dotyczy to tylko kynaru. Natomiast do połączeń na PCB staram się używać najczęściej kynaru w postaci pojedynczego drutu, dlatego dobieram jak najcieńszą średnicę (zależnie od wymagań obciążalności połączenia).

#7 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by ctro 29 November 2021, 10:02
Mógłbyś podać link do takiego "kabla"?
Kilkadziesiąt stron i wszędzie znajduję linkę w silikonie, lub "kynar" w formie drutu, ale w PVC zamiast silikonu..
Nie potrafię tego znaleźć

#8 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by Vogelek23 29 November 2021, 19:24
eBay, numer przedmiotu 392798683128: "200m 30AWG Insulated Single Core Copper PCB Kynar Wrapping Wire OK Breadboard". Wrapping Material: Silicone.

#9 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by matic 29 November 2021, 20:20
I use the following wire from AliExpress and works perfect:
AliExpress item number: 32893685889
Wrapping wire 30AWG
Conductor diameter: 0,5mm
Outer diameter with insulation: 1mm
The insulation does not shrink during soldering.

#10 Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by ctro 30 November 2021, 08:51
Szukałem szpulek do 50m :)
Faktycznie w cenie w okolicy 100zł są dopiero single core i naprawdę duże ilości.
Trzeba będzie zainwestować, bo kurczenie izolacji na przewodzie to dramat..
Dzięki

Re: Wykonanie połączenia przewodem.

by Google Adsense [BOT] 30 November 2021, 08:51
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).