• Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez zbki 2 grudnia 2021, 19:04
Witam, mam problem z laptopem Asus ROG g750js płyta G750JS REV. 2.0. Po podłączeniu zasilacza i wciśnięciu włącznika laptop uruchamia się na 1s z obrazem startowym bios.
Rozebrałem laptopa odłączyłem wszystko co się da od płyty oraz wyjąłem grafikę MXM ale jest to samo. Zauważyłem że procesor robi się gorący nie wiem czy przy starcie tak ma czy to objaw uszkodzenia procesora. Na cewkach procesora jest 21,8 oma.
Jaka jest sekwencja startu tej płyty czy to może być wina bios? Wgrywałem wsady biosu tutaj dostępne, ale na jednym obraz się nie pojawiał i się wyłączał, a na drugim wentylatory chodziły na maksa bez obrazu ale się nie wyłączał.
Co by można było jeszcze sprawdzić miernikiem żeby może namierzyć usterkę?

Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez Google Adsense [BOT] 2 grudnia 2021, 19:04

#2 Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez Vogelek23 2 grudnia 2021, 19:41
zbki napisał(a):oraz wyjąłem grafikę MXM ale jest to samo
Uruchamia się z obrazem bez karty grafiki w slocie MXM?

zbki napisał(a):Na cewkach procesora jest 21,8 oma.
Prawidłowo.

zbki napisał(a):Zauważyłem że procesor robi się gorący nie wiem czy przy starcie tak ma czy to objaw uszkodzenia procesora.
Testujesz płytę bez radiatora?

zbki napisał(a):Jaka jest sekwencja startu tej płyty czy to może być wina bios?
Może. W dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS zapytaj o działający wsad - nie zapomnij dołączyć swojego wsadu dla porównania. Ktoś miał wcześniej ten sam problem i wsad z innej płyty nie zmienił jej zachowania (start na 1 sekundę i wyłączenie), ale autor nie kontynuował tematu: asus-g750js-potrzebny-wsad-t58613.html

#3 Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez zbki 2 grudnia 2021, 20:30
Witam,
Bez karty graficznej pojawia się obraz
Na procesor zakładam mały radiator z pastą i czuję że się szybko nagrzewa.
Założyłem właśnie wątek o wsad.

#4 Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez Vogelek23 2 grudnia 2021, 22:48
zbki napisał(a):Na procesor zakładam mały radiator z pastą i czuję że się szybko nagrzewa.
I prawidłowo - w tym modelu masz i7 czwartej generacji, który trochę prądu potrzebuje, dlatego jego oryginalne chłodzenie jest tak rozbudowane (dwa ciepłowody). Czy chipset grafiki też się tak szybko nagrzewa, gdy karta jest włożona w slot MXM?

zbki napisał(a):Założyłem właśnie wątek o wsad.
Niestety, odrzuciłem z powodu braków formalnych. Przeczytaj uważnie zasady działu ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#5 Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez zbki 3 grudnia 2021, 15:32
Vogelek23 napisał(a):Czy chipset grafiki też się tak szybko nagrzewa, gdy karta jest włożona w slot MXM?

Chipset nagrzewa się bardzo mało, po kilku uruchomieniach dopiero czuć że coś się nagrzewa.

Wgrałem wsad bios z linku, ale jest identyczny objaw uruchamia się na sekundę asus-rog-g750js-asustek-g750js-rev-2-0-bios-plus-ec-kbc-t65888.html

#6 Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez zbki 4 grudnia 2021, 16:02
Jeszcze mnie zastanawia jedna sprawa. Wstawiłem zdjęcie elementu który został ukruszony podczas przykręcania DVD za długą śrubką. Laptopa takiego kupiłem i nie wiem czy laptop działał przed przykręceniem DVD złą śrubką.
Ten element idzie do gniazda od głośników na +.
Czy zwarcie tego elementu z obudową DVD mogło doprowadzić do uszkodzenia płyty?
I od czego jest ta kość i czy ją też się programuje? FLASH WINBOND W25X40CLZPIG 4M WSON-8
Obrazek

Re: Asus ROG G750js uruchamia sie na sekunde z obrazem

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2021, 16:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).