• Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

matrixmm 4 Грудня 2021, 15:12
Cześć, mam zapasowy zasilacz serwisowy RXN-3010D. Robiłem jakiś czas temu testy próby zwarciowej na maksymalny napięciu i dziś zauważyłem że nie działa regulacja napięcie. Cały czas wyświetla 48V i podaje 48V. W ogóle nie reaguje na potencjometr. Potencjometr sprawdziłem i jest ok. Nie mam kompletnie z tym doświadczenia więc nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Ma ktoś może jakiś schemat albo podpowie od czego zacząć? W zasadzie nie używam już tego zasilacza ale mam opór jeżeli chodzi o wyrzucanie elektro śmieci więc wolałbym go naprawić. :) A przy okazji może się czegoś nauczę.
Jak zawsze będę wdzięczny za wszelka pomoc.

Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

Google Adsense [BOT] 4 Грудня 2021, 15:12

#2 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

matic 4 Грудня 2021, 15:40
Hello!

Please, post a pictures of main (power) board.

#3 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

Vogelek23 4 Грудня 2021, 15:50
Jeśli pełne napięcie z kondensatorów po mostku prostowniczym idzie Ci na wyjście, to najprawdopodobniej zwarty jest tranzystor końcowy (lub zespół tranzystorów) regulatora napięcia.

#4 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

matrixmm 13 Грудня 2021, 15:09
Niestety, wymieniłem wszystkie 4 tranzystory (2 miały zwarcie) ale dalej to samo.
Poniżej zdjęcia płyty.

Зображення

Зображення

#5 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

patol 13 Грудня 2021, 15:41
Czy przypadkiem nie masz przepalonej ścieżki przy diodzie D16? obok układu? Drugie zdjęcie, lewy górny róg układu, dwie diody obok siebie.

#6 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

matrixmm 13 Грудня 2021, 17:02
patol написав:Czy przypadkiem nie masz przepalonej ścieżki przy diodzie D16? obok układu? Drugie zdjęcie, lewy górny róg układu, dwie diody obok siebie.

Tak, ale wygląda jakby ktoś je przeciął celowo. Zauważ, że po drugiej stronie są dwa cienkie czerwone przewody które też nie są oryginalne. Ja go już takiego kiedyś kupiłem.

#7 Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

matic 13 Грудня 2021, 20:38
Check the highlighted transistor.
Зображення

Re: Zasilacz serwisowy ZHAOXIN RXN-3010D brak regulacji napięcia

Google Adsense [BOT] 13 Грудня 2021, 20:38
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей