• Reklamacja laptopa polisingowego

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 3 December 2021, 11:06
Witam wszystkich. Zakupiłem w pewnej firmie laptopa polisingowego Lenovo ThinkPad T450.
Laptop uszkodzony. Objawy wskazują na uszkodzenie GPU lub VRAM. Odesłałem do sprzedawcy zaznaczając , że nie chce sprzętu w którym będzie po wymianie GPU. Z tego co widzę sprzedawca za przeproszeniem ma do w d...e. i zamiast wymienić sprzęt dąży do naprawy. Czy mam prawo zrezygnować w ciągu 14 dni z tego sprzętu?
Image

Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Google Adsense [BOT] 3 December 2021, 11:06

#2 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Vogelek23 3 December 2021, 11:39
janstop84 wrote:Czy mam prawo zrezygnować w ciągu 14 dni z tego sprzętu?
Tak, jeśli zakupiłeś laptopa jako osoba prywatna i nie minęło 14 dni kalendarzowych od zakupu. A od stycznia 2021 z prawa do zwrotu w ciągu 14 dni może w ograniczonym zakresie skorzystać także przedsiębiorca (art. 38a Ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta).

#3 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 3 December 2021, 12:48
Tak kupiłem jako osoba prywatna. Usterka wyszła tego samego dnia co kurier mi go dostarczył . Od razu zgłosiłem to telefonicznie , że sprzęt jest uszkodzony. I już na drugi dzień odesłałem . Chyba poczekam do poniedziałku , zadzwonię tam i powiem ,że rezygnuje. A zwłaszcza , że ich obsługa klienta jest niechętna do odpowiadania na e-mail.

#4 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Vogelek23 3 December 2021, 15:00
Jak najszybciej wyślij sprzedawcy informację na maila (nie dzwoń, bo nie będziesz miał żadnego potwierdzenia), że chcesz odstąpić od umowy na podstawie art. 27 Ustawy o prawach konsumenta. Nie musisz podawać przyczyny odstąpienia od umowy - to jest wyłącznie Twoja dobra wola. Pamiętaj tylko o zachowaniu terminu 14 dni (kalendarzowych, czyli wliczając soboty i niedziele).

#5 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 4 December 2021, 12:13
Wyślę jeszcze dziś e-mail . W sumie rozmowę telefoniczną mogę nagrać. Czy zdjęcie które zamieściłem z usterka to usterka GPU?

#6 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Vogelek23 4 December 2021, 13:34
janstop84 wrote:W sumie rozmowę telefoniczną mogę nagrać.
Możesz - o ile rozmówca przed rozmową się na to zgodzi. Masz bowiem obowiązek poinformować go na początku rozmowy, że ta jest rejestrowana, a on ma prawo sprzeciwić się temu. I jedyne, co możesz wtedy zrobić, to się rozłączyć. Nie wymyślaj na siłę jakichś dziwnych rozwiązań i nie komplikuj sobie życia - po prostu wyślij maila jak zaleciłem w poście #4 i czekaj, co odpowiedzą. Amen.

janstop84 wrote:Czy zdjęcie które zamieściłem z usterka to usterka GPU?
Nie wiadomo - bez diagnostyki nikt Ci tego nie potwierdzi w 100%. Może być grafika, może być uszkodzony ekran, taśma matrycy etc. Cokolwiek powoduje usterkę, laptop jest uszkodzony. Odstąpienie od umowy jest najlepszym, co można w takiej sytuacji zrobić, jeśli widzisz, że sprzedawca niechętnie współpracuje, aby rozwiązać usterkę.

#7 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 4 December 2021, 14:50
Pierwszy objaw był taki : laptopa włączyłem jakieś 50 minut po odebraniu od kuriera(chciałem aby ogrzał się troszkę w domu) . Włączyłem sprawdziłem gniazda USB czy wykrywają podłączany sprzęt. Uruchomiłem przeglądarkę i odszedłem od laptopa . Po powrocie patrzę a na ekranie dziwne prostokąty i szarpie obrazem. Poruszałem klapą z matrycą ale nic to nie zmieniło. Próbowałem go wyłączyć ale kursor stał w miejscu . Więc wyłączyłem przyciskiem .Włączyłem ponownie i działał ok. Więc postanowiłem zainstalować swój system Windows 10. Po komunikacie , że komputer uruchomi się ponownie pojawiła się taka sieczka jak na zdjęciu..Dziś wysłałem e-mail , że rezygnuję z tego sprzętu. Ale jak się domyślam zostanie bez odpowiedzi. Dziękuję za odpowiedzi . Dam znać co udało się załatwić.

#8 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Vogelek23 4 December 2021, 15:44
Wygląda na uszkodzenie karty grafiki, ale jak wspomniałem - nikt bez diagnostyki nie potwierdzi tego w 100%.

janstop84 wrote:Dziś wysłałem e-mail , że rezygnuję z tego sprzętu. Ale jak się domyślam zostanie bez odpowiedzi.
Sprzedający ma 14 dni (od dnia otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy) na zwrot pieniędzy (cena towaru + koszty przesyłki, jeśli płaciłeś za nią dodatkowo). Nie musi przy tym odpowiadać na Twojego maila - wystarczy, że dochowa terminu zwrotu pieniędzy. Ponieważ już odesłałeś komputer, Twoje obowiązki względem sprzedawcy zostały wypełnione, zaś z chwilą wysłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy uważa się ją za niezawartą (tak, jakbyś nigdy nie kupił tego towaru).

#9 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 6 December 2021, 09:59
Witam. Dostałem odpowiedz odnośnie laptopa. Uszkodzona była jedna kość pamięci RAM. Troszkę dziwny objaw jak dla mnie.

#10 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Vogelek23 6 December 2021, 13:14
janstop84 wrote:Uszkodzona była jedna kość pamięci RAM. Troszkę dziwny objaw jak dla mnie.
Jeśli laptop korzysta z grafiki zintegrowanej w mostku/procesorze, to pamięć RAM jest współdzielona - część jest wykorzystywana jako RAM, a część jako Video RAM.

#11 Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by janstop84 9 December 2021, 20:18
Postanowiłem przyjąć tego laptopa po naprawie. Drugi dzień i ładnie śmiga. Dziękuję koledze za odpowiedzi i porady. Temat do zamknięcia.

Re: Reklamacja laptopa polisingowego

by Google Adsense [BOT] 9 December 2021, 20:18