Ja mam teraz taki problem z rebalem. Standardowo nvidia do rebala G86-702-A2 w laptopie benq. Laptop wstawał z białą matrycą z paseczkami. Standardowo po lekkim podgrzaniu hotem GPU komputer zaczął pracować normalnie. Postawiłem GPU na nowych kulach i laptop nie wstaje. Post wyświetla 0C, czyli ewidentnie grafika, nadmienię że układ siadł idealnie.... Ale co tam zrobiłem jeszcze raz rebala i nadal to samo.. Jak myślicie mógł układ uszkodzić się podczas ściągania... Temperatura nie była wyższa niż 220 stopni przy ściąganiu. Potem max 190. Pierwszy raz mam taki problem, a nie mam układu na podmianę..
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: Reballing HP dv6000 powracający problem
przez Google Adsense [BOT] • 19 kwietnia 2011, 22:33
Zauważyłem wpis typu - czyszczę papierem, szmatką, czy kolega kiedykolwiek oglądał swoją pracę pod mikroskopem ?
Poza VIA, od 6 miesięcy reballing mi nie wrócił, oczywiście klient wie co go czeka, jeśli jest reklamacja to wymiana układu za dopłatą kwoty układu- usługa na gwarancji - to opcja najczęściej wybierana przez klienta tam gdzie pracuję.
Oczywiście jeśli jest nagminny problem z jednym układem, to przy drugiej tak szybkiej reklamacji bym się zastanowił póki płyta cała i wymieniał układ na nowy.
Poza VIA, od 6 miesięcy reballing mi nie wrócił, oczywiście klient wie co go czeka, jeśli jest reklamacja to wymiana układu za dopłatą kwoty układu- usługa na gwarancji - to opcja najczęściej wybierana przez klienta tam gdzie pracuję.
Oczywiście jeśli jest nagminny problem z jednym układem, to przy drugiej tak szybkiej reklamacji bym się zastanowił póki płyta cała i wymieniał układ na nowy.
Nie, niestety nie mam jeszcze mikroskopu. Wiem ze jest to jedno z podstawowych narzędzi przy BGA. Zastanawiałem się nad takim podłączanym pod USB do PC, ale do końca nie wiem co dokładnie mogę za jego pomocą zrobić przy układach.
Proszę o opisanie całego zastosowania mikroskopu przy BGA.
Jaki z niższej półki cenowej byłby wystarczający na początek ?
Proszę o opisanie całego zastosowania mikroskopu przy BGA.
Jaki z niższej półki cenowej byłby wystarczający na początek ?
Drogi sprzęt ale bez tego nie bardzo można działać
viewtopic.php?f=112&t=3157&hilit=mikroskop&start=15
viewtopic.php?f=112&t=3157&hilit=mikroskop&start=15
Ok. Jaki mikroskop oraz jak go ewentualnie przerobić/przystosować oraz gdzie kupić już wiem, ale byłbym wdzięczny, jeśli ktoś z kolegów znalazłby chwilę, aby opisać wszystko na co powinno się zwracać uwagę, czego nie można zrobić lub co jest prawie nie możliwe bez takiego sprzętu, podczas naprawy elektroniki/BGA/laptopa.
A ja pragnę przypomnieć, iż jedynie wymiana układu na nowy rozwiązuje problem.
Dawanie na reballing gwarancji dłuższej niż 30 dni, to załatwianie sobie dodatkowej roboty i straty pieniędzy.
No i poza tym 30-dniowa gwarancja... jeśli klient akceptuje, to jego sprawa, ale potem najczęściej takie laptopy lądują na allegro.
Dawanie na reballing gwarancji dłuższej niż 30 dni, to załatwianie sobie dodatkowej roboty i straty pieniędzy.
No i poza tym 30-dniowa gwarancja... jeśli klient akceptuje, to jego sprawa, ale potem najczęściej takie laptopy lądują na allegro.
Zgodnie z waszymi wskazówkami, przyjrzałem się kontroli temperatury ... zmieniłem termoparę.
Mówiłem ze przy 140 stopniach układ pływa.... faktycznie wtedy było ok 220, a stacja miała zaprogramowane żeby grzać do 220. Termopara którą teraz założyłem była w komplecie z miernikiem nic więcej na jej temat nie umiem powiedzieć. Postaram się, jak najszybciej zmienić ją, na jakąś bardziej wiarygodną markową.
Mówiłem ze przy 140 stopniach układ pływa.... faktycznie wtedy było ok 220, a stacja miała zaprogramowane żeby grzać do 220. Termopara którą teraz założyłem była w komplecie z miernikiem nic więcej na jej temat nie umiem powiedzieć. Postaram się, jak najszybciej zmienić ją, na jakąś bardziej wiarygodną markową.