• ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от berto19 18 Декабрь 2021, 21:34
Witam
Posiadam Asusa T200TA, urządzenie nie ładuje baterii, ma też problem z
uruchamianiem się(nie chce startować dioda miga na pomarańczowo-udało mi
się go uruchomić parę razy na podłączonej ładowarce, jeżeli nie został
wyłączony to działał normalnie bez ładowania oczywiście). Na tę chwilę
chciał bym rozwiązać problem ładowania, nie znalazłem żadnego zwarcia.
Od czego zacząć?
Napięcie SMB: 3,29V na 2 pinach
Napięcie BAT_CON: 0,92V na 3 pinach (czasem skacze do ponad 4V) - wydaję
mi się, że to na pewno niepoprawne napięcia.
Bateria oryginał ASUS 7.6V , 38Wh.

Platforma: T200TA 60NB06I0-MB1521
Rev: 2.0

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Google Adsense [BOT] 18 Декабрь 2021, 21:34

#2 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Vogelek23 19 Декабрь 2021, 05:03
Wymień baterię na nową - sprawna bateria powinna dawać napięcie znamionowe na pinach BAT_CON (o ile na zaciskach + i - nie ma zwarcia).

#3 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от berto19 19 Декабрь 2021, 09:59
Znalazłem wcześniej podobny wątek i chłopak pisał, że na zacisku baterii ma napięcia powyżej 8V bez podpiętej baterii, a tutaj jest 0.9V.
Przemierzyłem jeszcze raz płytę dokładniej i co się okazało, na mosfecie PQ8103 (P2003BEA) jest zwarcie bramki do masy co za tym idzie na układzie ładowania też się pojawiło zwarcie do masy sygnału LODRV. Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?

#4 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Vogelek23 19 Декабрь 2021, 15:24
berto19 писал(а):Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?
No jak najbardziej.

#5 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от berto19 19 Декабрь 2021, 16:33
Mosfet ma zwarcie do bramki, nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.

#6 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Vogelek23 19 Декабрь 2021, 17:24
berto19 писал(а):nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.
Układ wlutuj z powrotem do płyty (nie wlutowuj PQ8103) i zmierz rezystancję między padami bramki i źródła - czyli tam, gdzie miałeś zwarcie, gdy tranzystor był wlutowany - na płycie. Jeśli tu nie będzie zwarcia, to zamontuj nowy PQ8103 i przetestuj ładowanie.

#7 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от berto19 19 Декабрь 2021, 18:22
Nie ma zwarcia.
Teraz pytanie co mogę wstawić zamiast P2003BEA?
Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Chyba, że masz jakąś inną propozycje bo niestety nie mam nic co mogę tam wstawić.

#8 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Vogelek23 19 Декабрь 2021, 18:35
berto19 писал(а):Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Nieee... No przecież na pierwszy rzut oka widać, że kompletnie różne obudowy. Ponadto, próbujesz zastąpić MOSFET 10-amperowy MOSFETem 170-amperowym - to jak strzelać z armaty do komara. Poszukaj tranzystorów DFN 3x3 (3mm x 3mm) na płytach-złomach z okolic zasilania, np. wejściowych tranzystorów zabezpieczających lub z przetwornic 1.1V, 1.5V, 1.8V.

#9 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от berto19 20 Декабрь 2021, 23:01
Sytuacja wygląda następująco:
Mosfecik wymieniony, pojawiło się napięcie na złączu baterii 8,4V.
Bateria umarła, napięcie baterii odpiętej 0,002V :), wpiętej 0,02V.
Na wpiętej baterii płyta próbuje startować, wygląda to tak, że podświetla się matryca i gaśnie po chwili i na tym koniec, dioda sygnalizacyjna miga cały czas jednostajnie.
Bez baterii matryca w ogóle się nie podświetla.
Pytanie czy płyta może wystartować bez zasilania z baterii(odpięty wtyk) czy też nie?
Jeżeli tak to gdzie teraz szukać przyczyny?

Bez podłączonej baterii:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,29V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,29V
6. Bat Con - 8,4 V
7. Bat Con - 8,4 V
8. Bat Con - 8,4 V

Podłączona bateria:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,25V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,25V
6. Bat Con - 2,46 V
7. Bat Con - 2,46 V
8. Bat Con -2,46 V

Sprzęt udało mi się uruchomić, na zasilaczu działa, włącza się, ładuje baterię, pokazuje w systemie, że ładuje baterię ale w momencie kiedy wyciągam wtyczkę od zasilacza pokazuje pracę na baterii i wszystko gaśnie po 1 czy 2 sekundach. Co mogę z tym zrobić? Nie mam już żadnego pomysłu.
Na baterii się nie włącza, dioda miga 5 razy i nic.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

от Google Adsense [BOT] 20 Декабрь 2021, 23:01
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).