• ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

berto19 18 Грудня 2021, 21:34
Witam
Posiadam Asusa T200TA, urządzenie nie ładuje baterii, ma też problem z
uruchamianiem się(nie chce startować dioda miga na pomarańczowo-udało mi
się go uruchomić parę razy na podłączonej ładowarce, jeżeli nie został
wyłączony to działał normalnie bez ładowania oczywiście). Na tę chwilę
chciał bym rozwiązać problem ładowania, nie znalazłem żadnego zwarcia.
Od czego zacząć?
Napięcie SMB: 3,29V na 2 pinach
Napięcie BAT_CON: 0,92V na 3 pinach (czasem skacze do ponad 4V) - wydaję
mi się, że to na pewno niepoprawne napięcia.
Bateria oryginał ASUS 7.6V , 38Wh.

Platforma: T200TA 60NB06I0-MB1521
Rev: 2.0

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Google Adsense [BOT] 18 Грудня 2021, 21:34

#2 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Vogelek23 19 Грудня 2021, 05:03
Wymień baterię na nową - sprawna bateria powinna dawać napięcie znamionowe na pinach BAT_CON (o ile na zaciskach + i - nie ma zwarcia).

#3 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

berto19 19 Грудня 2021, 09:59
Znalazłem wcześniej podobny wątek i chłopak pisał, że na zacisku baterii ma napięcia powyżej 8V bez podpiętej baterii, a tutaj jest 0.9V.
Przemierzyłem jeszcze raz płytę dokładniej i co się okazało, na mosfecie PQ8103 (P2003BEA) jest zwarcie bramki do masy co za tym idzie na układzie ładowania też się pojawiło zwarcie do masy sygnału LODRV. Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?

#4 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Vogelek23 19 Грудня 2021, 15:24
berto19 написав:Wylutować mosfet i sprawdzić poza układem mosfet oraz układ ładowania?
No jak najbardziej.

#5 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

berto19 19 Грудня 2021, 16:33
Mosfet ma zwarcie do bramki, nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.

#6 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Vogelek23 19 Грудня 2021, 17:24
berto19 написав:nie bardzo wiem jak sprawdzić układ ładowania czy jest sprawny.
Układ wlutuj z powrotem do płyty (nie wlutowuj PQ8103) i zmierz rezystancję między padami bramki i źródła - czyli tam, gdzie miałeś zwarcie, gdy tranzystor był wlutowany - na płycie. Jeśli tu nie będzie zwarcia, to zamontuj nowy PQ8103 i przetestuj ładowanie.

#7 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

berto19 19 Грудня 2021, 18:22
Nie ma zwarcia.
Teraz pytanie co mogę wstawić zamiast P2003BEA?
Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Chyba, że masz jakąś inną propozycje bo niestety nie mam nic co mogę tam wstawić.

#8 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Vogelek23 19 Грудня 2021, 18:35
berto19 написав:Czy ten się nada BSC020N03MSGATMA1?
Nieee... No przecież na pierwszy rzut oka widać, że kompletnie różne obudowy. Ponadto, próbujesz zastąpić MOSFET 10-amperowy MOSFETem 170-amperowym - to jak strzelać z armaty do komara. Poszukaj tranzystorów DFN 3x3 (3mm x 3mm) na płytach-złomach z okolic zasilania, np. wejściowych tranzystorów zabezpieczających lub z przetwornic 1.1V, 1.5V, 1.8V.

#9 Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

berto19 20 Грудня 2021, 23:01
Sytuacja wygląda następująco:
Mosfecik wymieniony, pojawiło się napięcie na złączu baterii 8,4V.
Bateria umarła, napięcie baterii odpiętej 0,002V :), wpiętej 0,02V.
Na wpiętej baterii płyta próbuje startować, wygląda to tak, że podświetla się matryca i gaśnie po chwili i na tym koniec, dioda sygnalizacyjna miga cały czas jednostajnie.
Bez baterii matryca w ogóle się nie podświetla.
Pytanie czy płyta może wystartować bez zasilania z baterii(odpięty wtyk) czy też nie?
Jeżeli tak to gdzie teraz szukać przyczyny?

Bez podłączonej baterii:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,29V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,29V
6. Bat Con - 8,4 V
7. Bat Con - 8,4 V
8. Bat Con - 8,4 V

Podłączona bateria:
1. GND - 0
2. GND - 0
3. GND - 0
4. SMB0 Dat Bat Con - 3,25V
5. SMB0 Dat Clk Con - 3,25V
6. Bat Con - 2,46 V
7. Bat Con - 2,46 V
8. Bat Con -2,46 V

Sprzęt udało mi się uruchomić, na zasilaczu działa, włącza się, ładuje baterię, pokazuje w systemie, że ładuje baterię ale w momencie kiedy wyciągam wtyczkę od zasilacza pokazuje pracę na baterii i wszystko gaśnie po 1 czy 2 sekundach. Co mogę z tym zrobić? Nie mam już żadnego pomysłu.
Na baterii się nie włącza, dioda miga 5 razy i nic.

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: ASUS TRANSFORMER T200TA - NIE ŁADUJE BATERII

Google Adsense [BOT] 20 Грудня 2021, 23:01
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей