• Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez LukaszGbk 20 listopada 2021, 15:55
Witam wszystkich i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu wyżej wymienionej karty graficznej

Producent : Sapphire
Model : RX480 8GB Nitro
PCB : P010-0245-00A

Co wiem i sprawdziłem:
Karta zakupiona na Ebayu jako uszkodzona/na części, sprzedający napisał w ogłoszeniu że GPU i Pamięć powinna być w porządku, pomierzyłem rezystancje, zwarć żadnych nie znalazłem. Na płycie brakowało 2 mosfetów, wszystkich VRM-ów i kondensatorów do VRM-ów, więc wlutowałem brakujące elementy, ponownie pomierzyłem rezystancje, wszystko wyglądało dobrze więc podłączyłem kartę do MoBo i sprawdziłem napięcia.
Napięcia obecne przy pierwszym podłączniu:
12v PCIE-8pin
3.3v
5v
0.9v
1.8v

Niestety VMEM i VDDC były nieobcne więc poszukałem trochę i okzało się że kontroller 0.9vPEX nie wysyłał sygnału PGOOD, podminiłem go na inny, VMEM i VDDC wróciły
Napięcia które mam obecnie :
12v PCIE i 8pin
3.3v
5v
0.9v PEX
1.8v
1.35v VMEM
0.9 VDDC

Mam już wszystkie napięcia tak jak powinny być karta dalej niestety nie jest rozpoznana przez MB, GPU się zagrzewa VDDC jest obecne na wszystkich cewkach, powinno więc działać ale niestety nie działa, jedyny schemat do RX480 jaki jest dostępny dotyczy MSI (mogę udostępnić jakby ktoś potrzebował)
nie jest idealny ale pomógł w rozenaniu. Problem który mam jest jak wyżej, wszystkie napięcia obecne karta dalej nie wykryta, czy jest coś co pominąłem i dlaczego karta może dalej nie być rozpoznana ?
PS
Podmieniałem czip Bios z innej działającej karty żeby się upewnić że to nie tutaj jest problem , bez zmian.

Dziękuję wszystkim z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2021, 15:55

#2 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez matic 20 listopada 2021, 16:39
Hello!

Please, post a clear photos of both sides of the board.

#3 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez LukaszGbk 20 listopada 2021, 17:22
Hi Matic,

Thank you for the intrest, here are the photos,

Obrazek
Obrazek

#4 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez allas28 25 listopada 2021, 22:14
Masz 3,3V na pierwszej nodze bios ?? Sprawdź oscyloskopem czy pojawia się jakiś przebieg na 2 i 5 nodze biosu.

#5 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez LukaszGbk 22 grudnia 2021, 22:43
Cześć Allas,

Przepraszam za późną odpowiedź i dzięki za zainteresowanie.

Poniżej wklejam ręczny rysunek z napięciami zmierzonymi na BIOS-ie, ta karta ma dwa BIOS-y więc mierzyłem na obu i różnica jest taka że aktywny BIOS ma 3.2v na pierwszej nodze a standby 2.5v, jak przełącze to 3.2v pojawia się na pierwszej nodze na standby a 2.5v na poprzednio aktywnym.

Obrazek

Nie aktualne -->
Niestety nie mam oscyloskopu, zbieram się z zamiarem zakupu i zawsze jest coś ważniejszego.
--> Oscyloskop dzisiaj dotrze więc zmierze i podam wyniki pomiaru.

Pozdrawiam

Łukasz

#6 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez LukaszGbk 24 grudnia 2021, 11:41
Hi Matic,

Apologies for late answer, I have missed your reply in the other post,

To answer your question :

Do you have a video on the output of that card?

Inspect the whole board in detail for physically damaged / missing components.

The answer is no, i do not have any video output, i have checked on DVI and HDMI, I have tested diferent card on the same MB, Monitor and cable as at some point i thought i was going mad but it all works as expected with diferent GPU.

I have looked around the board for physical damage under microscope multiple times till now, and I can`t really find anything obvious, it could be something that looks good outside but it is in fact broken inside. I will check once again tonight just to make sure i have not missed anything.

PS
I have bought the osciloscope and it will arrive today so i will be able to check BIOS and clock generator communication as per previous post, if there is anything else i can check with oscope you can think of please let me know.

Thank you

Lukasz

#7 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez allas28 25 grudnia 2021, 14:21
Możesz sprawdzić jeszcze wszystkie linie pcie express .

Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

przez Google Adsense [BOT] 25 grudnia 2021, 14:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).