plenrusldeituk
  • Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от LukaszGbk 20 Ноябрь 2021, 16:55
Witam wszystkich i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu wyżej wymienionej karty graficznej

Producent : Sapphire
Model : RX480 8GB Nitro
PCB : P010-0245-00A

Co wiem i sprawdziłem:
Karta zakupiona na Ebayu jako uszkodzona/na części, sprzedający napisał w ogłoszeniu że GPU i Pamięć powinna być w porządku, pomierzyłem rezystancje, zwarć żadnych nie znalazłem. Na płycie brakowało 2 mosfetów, wszystkich VRM-ów i kondensatorów do VRM-ów, więc wlutowałem brakujące elementy, ponownie pomierzyłem rezystancje, wszystko wyglądało dobrze więc podłączyłem kartę do MoBo i sprawdziłem napięcia.
Napięcia obecne przy pierwszym podłączniu:
12v PCIE-8pin
3.3v
5v
0.9v
1.8v

Niestety VMEM i VDDC były nieobcne więc poszukałem trochę i okzało się że kontroller 0.9vPEX nie wysyłał sygnału PGOOD, podminiłem go na inny, VMEM i VDDC wróciły
Napięcia które mam obecnie :
12v PCIE i 8pin
3.3v
5v
0.9v PEX
1.8v
1.35v VMEM
0.9 VDDC

Mam już wszystkie napięcia tak jak powinny być karta dalej niestety nie jest rozpoznana przez MB, GPU się zagrzewa VDDC jest obecne na wszystkich cewkach, powinno więc działać ale niestety nie działa, jedyny schemat do RX480 jaki jest dostępny dotyczy MSI (mogę udostępnić jakby ktoś potrzebował)
nie jest idealny ale pomógł w rozenaniu. Problem który mam jest jak wyżej, wszystkie napięcia obecne karta dalej nie wykryta, czy jest coś co pominąłem i dlaczego karta może dalej nie być rozpoznana ?
PS
Podmieniałem czip Bios z innej działającej karty żeby się upewnić że to nie tutaj jest problem , bez zmian.

Dziękuję wszystkim z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от Google Adsense [BOT] 20 Ноябрь 2021, 16:55

#2 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от matic 20 Ноябрь 2021, 17:39
Hello!

Please, post a clear photos of both sides of the board.

#3 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от LukaszGbk 20 Ноябрь 2021, 18:22
Hi Matic,

Thank you for the intrest, here are the photos,

Изображение
Изображение

#4 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от allas28 25 Ноябрь 2021, 23:14
Masz 3,3V na pierwszej nodze bios ?? Sprawdź oscyloskopem czy pojawia się jakiś przebieg na 2 i 5 nodze biosu.

#5 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от LukaszGbk 22 Декабрь 2021, 23:43
Cześć Allas,

Przepraszam za późną odpowiedź i dzięki za zainteresowanie.

Poniżej wklejam ręczny rysunek z napięciami zmierzonymi na BIOS-ie, ta karta ma dwa BIOS-y więc mierzyłem na obu i różnica jest taka że aktywny BIOS ma 3.2v na pierwszej nodze a standby 2.5v, jak przełącze to 3.2v pojawia się na pierwszej nodze na standby a 2.5v na poprzednio aktywnym.

Изображение

Nie aktualne -->
Niestety nie mam oscyloskopu, zbieram się z zamiarem zakupu i zawsze jest coś ważniejszego.
--> Oscyloskop dzisiaj dotrze więc zmierze i podam wyniki pomiaru.

Pozdrawiam

Łukasz

#6 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от LukaszGbk 24 Декабрь 2021, 12:41
Hi Matic,

Apologies for late answer, I have missed your reply in the other post,

To answer your question :

Do you have a video on the output of that card?

Inspect the whole board in detail for physically damaged / missing components.

The answer is no, i do not have any video output, i have checked on DVI and HDMI, I have tested diferent card on the same MB, Monitor and cable as at some point i thought i was going mad but it all works as expected with diferent GPU.

I have looked around the board for physical damage under microscope multiple times till now, and I can`t really find anything obvious, it could be something that looks good outside but it is in fact broken inside. I will check once again tonight just to make sure i have not missed anything.

PS
I have bought the osciloscope and it will arrive today so i will be able to check BIOS and clock generator communication as per previous post, if there is anything else i can check with oscope you can think of please let me know.

Thank you

Lukasz

#7 Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от allas28 25 Декабрь 2021, 15:21
Możesz sprawdzić jeszcze wszystkie linie pcie express .

Re: Radeon/Saphire RX480 8GB Nie rozpoznany przez MB

от Google Adsense [BOT] 25 Декабрь 2021, 15:21
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).