• Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

#1 Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

by Xindak 7 November 2021, 18:03
Cześć,
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z "obsługą" programatora Rt809h ? Nie mogę poradzić sobie z wyczyszczeniem kości Mx29GL320EH - Zdjęcia poniżej. Mimo że wybieram dobry chip, programator wyrzuca błąd że nie może wyczyścic pamięci i kropka.
Image
Image
Może mam coś źle ustawione? Raczkuje w temacie i trochę nie wiem co dalej robić. Trochę już mi działa na nerwy ten programator, niby fajnie bo podstawka tania do bga64 ale z drugiej strony czasami pokazuje zły kontakt z pinami a mimo wszystko wyczytuje wsad, a czasami nie pokazuje że cos jest nie tak a odczytać nie chce. Czemu ciągle zgłasza błędne ID chipu? da sie to jakoś poprawić?
Drugi temat to wlutowanie kości spowrotem w płyte - Mam kilkanascie urządzeń które mają wylutowaną kość a moim zadaniem jest wlutować spowrotem tak żeby urządzenie wstawało.
Powtarzam proces dokładnie tak samo, kilka urządzeń działa, większość jednak nie chce wstać, Płyta po podaniu zasilania pobiera 240mA i stoi, z napisem na wyświetlaczu "Boot" - tak jakby nie było komunikacji między procesorem a pamięcią.
Poprawnie działające urządzenie odpala się na 240mA ale po chwili zapala zieloną lampke, zaczyna pobierać ok. 360mA a na wyświetlaczu pojawia się "init" - inicjalizacja.
Jakieś porady dla żółtodzioba co i jak zrobić lepiej? układy wlutowywane to wspomniany wyżej MX oraz Spansion S29GL032 BGA64.

Re: Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

by Google Adsense [BOT] 7 November 2021, 18:03

#2 Re: Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64  [SOLVED]

by Vogelek23 29 November 2021, 02:50
Ja unikam tych chińskich podstawek ZIF jak ognia - są tak kiepskiej jakości, że nie dziwi mnie, że programator co i raz zgłasza brak kontaktu na pinach czy nie może odczytać ID układu. Takie same problemy mają często użytkownicy "klipsów" - po zapięciu na kości SOIC8, ta przy autoidentyfikacji podaje poprawne ID, ale już przy programowaniu albo wyrzuca błąd ChipID, albo brak kontaktu (zwykle z nogą VDD). Ja korzystam z takich adapterów po usunięciu podstawki ZIF - mam wtedy gotową płytkę pod BGA64:
Image

#3 Re: Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

by Xindak 31 December 2021, 21:24
Dziękuje @Vogelek23 za odpowiedź. Sprawa okazała się być dziwna ale i rozwiązana, miałem kilkanascie urządzeń do odczytu i zakupiłem nowe kości, po wlutowaniu nowych żadnych problemów z ID czy kontaktem na pinach. Wychodzi na to że stare kości już miały jakieś problemy, tak ok.80% z nich. A płytka którą pokazujesz to jakby "część" tej podstawki ZIF, faktycznie. Lutujesz układ prosto do niej?

#4 Re: Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

by Vogelek23 1 January 2022, 06:02
Xindak wrote:Lutujesz układ prosto do niej?
Tak.

Re: Problem z czyszczeniem kości flash oraz wlutowanie BGA64

by Google Adsense [BOT] 1 January 2022, 06:02