Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Hp EliteBook 840 G3 - SVOD 3 i wgranie BIOS bez wylutowywania chipa
Google Adsense [BOT] • 7 Січня 2022, 14:20
#2 Re: Hp EliteBook 840 G3 - SVOD 3 i wgranie BIOS bez wylutowywania chipa
Vogelek23 • 7 Січня 2022, 20:03
witcher написав:Szukam rozwiązania które umożliwi wgranie czystego bios bez wylutowywania chipa z płyty głównej.Nie ma takiego rozwiązania - jeśli programowanie klipsem nie działa, to pozostaje tylko wylutować kość i zaprogramować w programatorze. Ma to związek z jednym z dwóch problemów: albo na linii zasilania kości BIOS są układy, które przeciążają linię zasilania kości BIOS (programator ma limitowaną wydajność prądową do 20mA, zaś z tej samej linii jest zwykle zasilany kontroler KBC oraz most PCH), albo podczas próby programowania zasilone z tej samej linii układy (zwykle most PCH) przejmują kontrolę nad kością BIOS i zakłócają pracę programatora.
Często zdarza się, że przed programowaniem przez klips kość jest poprawnie wykrywana (Device ID), a podczas jej odczytu czy zapisu programator zgłasza, że Device ID jest niepoprawne - jest to właśnie efektem przejęcia kontroli nad kością BIOS przez KBC lub PCH.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#3 Re: Hp EliteBook 840 G3 - SVOD 3 i wgranie BIOS bez wylutowywania chipa
witcher • 7 Січня 2022, 20:24
Próbowałem przez klipsa i uważam, że to strata czasu. Lepiej jest wylutować i pracować na programatorze kości bios. Zastanawiam się tylko w jakim celu z programatorem svod zostały załączone przejściówki do podłączenia się przez wejście klawiatury?. Czy w ten sposób można wgrać nowy bios w lapku lub może mają inną funkcję.?
#4 Re: Hp EliteBook 840 G3 - SVOD 3 i wgranie BIOS bez wylutowywania chipa
Vogelek23 • 7 Січня 2022, 23:03
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: Hp EliteBook 840 G3 - SVOD 3 i wgranie BIOS bez wylutowywania chipa
Google Adsense [BOT] • 7 Січня 2022, 23:03
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.