• MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Piotr160292 12 January 2022, 10:02
Witam, powiedzcie mi co jest, bo niby się domyślam, ale trochę zgłupiałem i nie jestem pewny... Posiadam programator EZP2019+ - wiem że nic specjalnego, ale płyty chcę serwisować hobbystycznie, nie wiążę z tym przyszłości zawodowej, a więc nie widzę sensu sensu wywalać kasy na SVOD czy inny wypas i póki co też nie chcę się wykosztowywać w momencie jak nie wem czy mi to podejdzie i nie zrezygnuję. Po wylutowaniu kości pm25lq032 i wsadzeniu w programator, program wyrzucił na dzień dobry komunikat w stylu że nie rozpoznano pamięci o ID(tutaj ID) i żeby wskazać ręcznie. Wydało mi się to dziwne, bo wcześniej korzystałem z tego programatora i automatyczna detekcja działała, a jak nie to po prostu rozpoznała błędnie pamięć i wtedy przemycie za pomocą iPA załatwiało temat, no ale ok - pomyślałem że SVOD to nie jest, może idealnie z każdą to nie działa, więc wybrałem ręcznie i fajnie - pamięć się odczytała, zrobiłem backup, rozpakowałem wsad z exeka ze strony MSI i zaprogramowałem. Tutaj niestety pojawił się problem, ponieważ włączyłem jeszcze weryfikację i program obsługujący programator wyrzucił błąd weryfikacji. Spróbowałem jeszcze dla pewności skasować i zapisać, po wykonaniu każdej operacji z osobna robiąc odczyt i wykryło że pamięć jest pusta oraz po zapisie pokazało wgrany wsad, ale znowu wywaliło weryfikację. Powiedzcie mi, czy to będzie definitywnie problem z pamięcią czy ten programator jest po prostu bublem, bo ja słyszałem że te "kosteczki" SPI kochają padać, no ale tak dziwnie żeby się programowały i sypały błędami odczytu? Podpowiedzcie mi jeszcze, co ew. mogę wstawić w miejsce tej pm25lq032, bo na szybko jak spr. w google to w PL taka pamięć jest nie do kupienia, a wolałbym właśnie kupić u nas, zrobić i zapomnieć, bo nie uśmiecha mi się znając życie czekać x miesięcy zamawiając na Ali czy gdziekolwiek indziej spoza naszego kraju... Z góry dziękuję za pomoc. :)

Znalazłem taką: W25Q32FVSIQ - może być?

Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Google Adsense [BOT] 12 January 2022, 10:02

#2 Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by marcinmarcin 12 January 2022, 12:37
Piotr160292 wrote:rozpakowałem wsad z exeka ze strony MSI

I otrzymałeś z tego wsad 4096kB do wgrania programatorem do tej kości?

#3 Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Piotr160292 12 January 2022, 13:12
Tak, jest 4MB. Wsadu raczej nie spierdzieliłem, bo zrobiłem tak, że wyszukałem ciąg hex z samego początku starego biosu, odszukałem w pliku EXE i znalazło, więc ustawiłem żeby od tego miejsca zaznaczył do uzyskania dł. 400000 i plik wyszedł 4MB. Zresztą dla pewności dałem programowanie starego wsadu i to samo - wsad widzi jak dam read, ale nie weryfikuje. Kurde, właśnie - teraz o tym pomyślałem... Może być tak, że problem jest po stronie źle ustawionego pagefile? Ja go zaprogramowałem na ustawieniu 200 czy tam 250 - nie pamiętam dokładnie, tak jak zasugerował program, bo jak wybrałem kostkę to rozmiar się przestawił na 4MB i kiedyś jak programowałem bios to też zostawiłem jak było i poszło, więc uznałem że tak ma być, ale teraz pomyślałem że to chińska produkcja, a sam wiem jak z chińskimi produkcjami bywa - w teorii działa, w praktyce różnie z tym bywa... Mam okazję kupić taką płytę która się nie włącza, więc biorąc pod uwagę że cena wyjdzie podobnie do zakupu pamięci razem z wysyłką, więc waham się czy nie zaryzykować i nie kupić tej płyty i wtedy z niej zapodać kość do programatora i zobaczyć czy wykryje z automatu. Jak wykryje to ew. zweryfikować, wlutować ją do mojej i zobaczyć co się stanie...
edit: A jednak programator... Spróbowałem jeszcze raz i błąd detekcji auto nadal się pokazał, ale pamięć grzecznie zweryfikował już, tak więc wrzucam kostkę do płyty głównej i zobaczę co będzie...

#4 Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Vogelek23 12 January 2022, 20:12
Piotr160292 wrote:Posiadam programator EZP2019+ - wiem że nic specjalnego, ale płyty chcę serwisować hobbystycznie, nie wiążę z tym przyszłości zawodowej, a więc nie widzę sensu sensu wywalać kasy na SVOD czy inny wypas i póki co też nie chcę się wykosztowywać w momencie jak nie wem czy mi to podejdzie i nie zrezygnuję.
Jeśli nie będzie Ci dane pracować na porządnym wyposażeniu serwisowym, to się z pewnością dość szybko zniechęcisz. Nie ma nic gorszego, niż brnięcie od samego początku w problemach, spowodowanych kiepskimi narzędziami.

Piotr160292 wrote:tak więc wrzucam kostkę do płyty głównej i zobaczę co będzie...
No i co było?

#5 Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Piotr160292 13 January 2022, 19:14
Nic z tego, ale jestem bardzo blisko - jest 1.8V na VCC pamięci i utknąłem na lokalizacji z tego rozpracowałem LDO co to produkuje - tak wynika przynajmniej ze schematu który znalazłem dla FM2-A55M-P33, bo wpisałem w google symbol układu co to produkuje i wyszło że to jest LDO stosowane też w karcie graficznych prawdopodobnie(brak noty) podobny do APL5932. Nie miałem za bardzo czasu, tak więc zamierzam dopiero przysiąść do tego i podjąć walkę z lokalizacją tego, bo z tego co rozumiem schemat to trzeba szukać tam w następnej kolejności co jest na rzeczy, bo wygląda na to iż tu jest problem. Zbił mnie z tropu kondensator przy mostku - myślałem że on jest na jego zasilaniu, więc jak zobaczyłem napięcie 1V z gorszami to uznałem że jest okej i kompletnie moim oczom umknęły mikroskopijne punkty pomiarowe fch1v1 i fch3v3s, no i właśnie się okazało że pierwsze jest szczątkowe - 0,4 z haczykiem i drugie, fch3v3s,jak wspomniałem 1.8V, które jak uświadomił mi schemat jest napięciem 3V standby puszczonym przez rezystor podciągający, czyli generalnie 3v_stby nie mam.
@ Vogelek23 Ja mam inne do tego podejście. Przede wszystkim pomału - nie mam zamiaru od razu zajechać się finansowo i wydawać kilka tys. na hobby, tak więc wolę na razie polecieć po taniości. Taki jest zamysł - podszkolić, powoli składać kasę i wymieniać sprzęt na lepszy, a potem kupić jakiegoś trupa od czasu do czasu i jak naprawię to sprzedać żeby dorobić parę stówek na jakieś fanaberie na które normalnie szkoda kasy wydawać, bo głównie robię to wyłącznie dlatego że lubię i traktuję jak rozrywkę, tak jak
modelarze składają modele wyłącznie dlatego że lubią i w ten sposób odpoczywają.
Edit:
Ta, na pewno byłoby dużo lepiej jakbym względem poprawnej masy mierzył - ale wtopa, no ale cóż, najlepszym się wpadki zdarzają.. Znalazłem ten LDO - jest pod PCI i obok niego jest kondensator na wyjściu 3v3 stby i jest idealnie 3v3. Aha, to 1v1 dla mostka też jest, sam mostek tez zdaje się pracować, bo robi się lekko ciepły jak chwilę potrzymam płytę włączoną. Generalnie tak: sprawdziłem kwarc mostka - pracuje, sprawdziłem vcore procesora - jest, oba napięcia fch mostką są, 1.5V na RAM jest, czyli co, wygląda faktycznie na padniętą pamięć, dobrze myślę, czy coś jeszcze go może hamować? Tak jak pisałem pobór prądu przez zasilacz staje na 53W, a dokładnie waha się pomiędzy 53 a 53,9W, czyli jakby coś próbowała płyta zrobić i nie mogła...Na chłopski rozum wyglądałoby na pamięć - nie potrafię w aż taki zbieg uwierzyć, że pamięć nie jest automatycznie rozpoznawana przez programator, napięcie RAM, CPU, mostka są, kwarc działa, a płyta trup z poborem 53W...
edit2: Jak dla mnie jak nic SPI R.I.P... Wpadłem na pomysł żeby wyjąć jeszcze raz, szczytać mój wsad z niej i porównać z tym pobranym od MSI, no i tadam - 2 różne pliki otrzymałem. Ponadto z ciekawości zrobiłem znowu programowanie i znowu błąd weryfikacji, tak więc wychodzi na to, że EZP takim bublem nie jest i ma rację - faktycznie kopia z SPI różni się od źródła, pliku wskazanego do zapisu programowi, tak więc jak dla mnie jak nic pamięć RI.P. To już ma sens, bo kiedyś trafiłem na film gdzie facet naprawiał HP z padniętym BIOS i wspomniał własnie, że najlepiej pamięć wymienić i nową zaprogramować, ponieważ owszem - jest tak że BIOS się sypnie i zaprogramowanie tej samej kości pomoże, ale czasami też jest tak, że po prostu pamięć się uszkadza i polega to na tym, że ona jest funkcjonalna, ale właśnie BIOS z niej odczytuje się z błędami przez co odczytane instrukcje są niejasne i oczywiście laptop zamienia się w cegłę. Co do nierozpoznawana to się wyjaśniło - to jest normalne i czasami zdarza się że pamięć jest zapisana rzeczywiście pod innym ID i trzeba ręcznie dopisać pamięć pod ID takim jak wskazuje program w komunikacie i jest ok. Doszedłem do tego w ten sposób że znalazłem na YT poradnik gdzie gościu pokazywał jak ogarnąć UEFI w laptopie Lenovo gdzie ME i BIOS są w osobnych pamięciach, no i on też miał taki przypadek że nie rozpoznało mu pamięci i mówił właśnie że trzeba ręcznie dopisać i pokazał jak.

Ok, przyszło... O oczywiście wyszło jak zwykle, czyli to samo co Asusem - Vcore 0V i ch... Ja nie wiem co ja roobię ie tak, ech... :/ Temat można zamknąć, poddaję się, bo to widzę tylko strata nerwów i kasy jest.

Re: MSI A55M-P33 - uszkodzona pamięć BIOS?

by Google Adsense [BOT] 13 January 2022, 19:14
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).