• Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez ocho8 12 stycznia 2022, 20:01
Dzień doberek, szybkie pytanko. Jaki jest zdrowy opór dla układu 'chipset'
H59457 w wersji SR2C9 na płycie MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION
(przepiękna nazwa szkoda, że taka krótka). U mnie wynosi około 36ohm'ów,
wydaje mi się że to za mało i oznacza jedno czyż nie? (śmierć). Płytka nie
chce startować ani nic, świecą się jedynie dwa przyciski; power i clear
cmos. A i jeszcze jedno, słyszałem że jest tu gdzieś dostępny power of
sequence dla kabylake'ów ale coś znaleźć nie mogę. Moja płyta jest z czasów
skylake ale to wiadomo jak u intela.. Jeden pies. Pozdrawiam

Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2022, 20:01

#2 Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER

przez Vogelek23 12 stycznia 2022, 20:15
ocho8 napisał(a):U mnie wynosi około 36ohm'ów, wydaje mi się że to za mało i oznacza jedno czyż nie? (śmierć).
Rezystancja całkiem w porządku, jeśli pytasz o linię zasilania rdzenia tego kontrolera. Natomiast poprawna wartość tej rezystancji nie oznacza z automatu, że PCH jest na 100% sprawny.

#3 Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez ocho8 12 stycznia 2022, 20:48
Noo dlatego też zmieniłem tytuł.. Co do tej rezystancji, sprawdzałem ją w kilku miejscach; z dławikiem (CHOKE3) bez dławika itp. I zawsze opór wynosił około 40ohm, płyta ma również specjalne punkty do pomiaru wartości na różnych układach w tym PCH, tam opór również wynosi około 40 ohm. Mimo, że moja wiedza jest znikoma to mam inną płytkę Z170 (ASRock OC Formula) i tam już opór PCH jest dziesięciokrotnie wyższy. Dlatego też nadal powątpiewam, że chipset jest sprawny i jest to odpowiednia wartość dla niego. Wiem że jedno PCH drugiemu nie równe ale jednak różnica jest bardzo duża. Na płycie prawdopodobnie nic niebezpiecznie się nie grzeje, co prawda nie mam termowizji i sprawdzałem palcami, ale przemacałem chyba całą płytkę z dwóch stron. KBC jest lekko (bardzo bardzo lekko) ciepły tak samo z kilkoma układami sekcji audio. Próbowałem też zwierać pin PSON do masy co "uruchamiało" płytę lecz poza większą ilością światełek oraz wyświetlaniem "00" na wyświetlaczu błędów nic się z nią nie działo. Słyszałem też że jak na RSMRST nie ma zasilania, a u mnie nie ma (zamiast tego około 25ohmów) to bardzo prawdopodobne że chipset jest padnięty. Ze wsadem biosu na razie nie mogę się pobawić bo jeszcze żaden programator nie przyszedł. Dlatego na razie szukam tej sekwencji uruchamiania, by dać temu szanse i trochę powalczyć. Jak ktoś ma jakiś pomysł co mogę sprawdzić to chętnie sprawdzę, częstotliwość RTC nie jestem w stanie nim zmierzyć oczywiście.

#4 Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez allas28 14 stycznia 2022, 21:06
Bootsequence od Z270.
Obrazek

#5 Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez ocho8 5 marca 2022, 23:32
Wadliwy okazał się kondensator od 3V STB, po jego wymianie płyta śmiga jak nowa.
Temat do zamknięcia.

Re: Opór PCH na płycie MSI Z170 XPOWER i power sequence

przez Google Adsense [BOT] 5 marca 2022, 23:32