• Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

tomex 13 Січня 2022, 06:48
Witam serdecznie stoje przed zakupem mikroskopu do serwisowania PCB, przeglądamoferty i szczerze nie wiem na co się zdecydować czy zbliżenie 45x czy 90x.Prosze o radę/pomoc bardziej doświadczonych użytkowników serwisantów.

znalazłem taki kompet czy warto inwestować?

https://pl.aliexpress.com/item/32976057 ... mainSearch

serdecznie pozdrawiam i czekam na opinie ewentualnie inne propozycje.

Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

Google Adsense [BOT] 13 Січня 2022, 06:48

#2 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

franekx6 18 Січня 2022, 13:06
Mam zestaw który podesłałeś i jak dla mnie rewelacja, jednak nie mam doświadczenia z innymi podobnymi mikroskopami aby się merytorycznie wypowiedzieć. Głównie używam go do naprawy płyt głównych (laptopowych) i nigdy nie brakowało mi powiększenia, obszar roboczy jest również na tyle duży że można pod tym mikroskopem swobodnie lutować czy to lutownicą czy też HotAir.

#3 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

piotrex 19 Січня 2022, 20:54
Witam.
Kupiłem niedawno podobny zestaw. Korzystam z okularów 20x czyli większego powiększenia i większej odległości mikroskop - blat roboczy.
Ma to ten minus, że mikroskop trzeba przestawić mocno do góry w celu uzyskania ostrości. Wtedy jest trochę niewygodnie patrzeć przez wysoko podniesione okulary jeśli pg leży na stole. Dla swojej wygody dorobiłem półkę poniżej blatu roboczego. Można też trzymać pg na kolanach :) Drugim rozwiązaniem jest bardzo wysoko podniesione krzesło - moje było za niskie do takiej pracy.
Mam mikroskop z długim ramieniem jak w ww ofercie i zaskakujące było dla mnie, że przy max wysuniętym ramieniu mimo posiadania b, ciężkiej podstawy, zestaw się przewraca...Ale można to opanować.

#4 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

Vogelek23 20 Січня 2022, 13:43
Niestety, z fabrycznym oświetlaczem (zamontowanym na głównym okularze) praca na tym mikroskopie nie jest zbyt komfortowa - o ile kolbą można lutować, o tyle hot-airem jest już niezbyt wygodnie, ponieważ trzeba trzymać głowicę pod kątem mniejszym, niż 90 stopni w stosunku do płyty, przez co lutowany element rozgrzewa się nierównomiernie. Dodatkowo, oświetlacz świeci wprost na płytę - w niektórych przypadkach bardzo to przeszkadza. Dlatego ja zrezygnowałem z fabrycznego oświetlenia i zakupiłem oraz zamontowałem do podstawy dwie lampki tzw. "gęsie szyje", które mogę ustawić niezależnie i pod dowolnym kątem, maksymalizując komfort pracy zwłaszcza przy dużych powiększeniach.

#5 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

franekx6 20 Січня 2022, 19:42
Dokładnie tak jak Kolega piotrex pisze przy okularach x20 mikroskop jest bardzo wysoko i w moim przypadku fotel podnoszę na max i jest na styk , przy maksymalnym wysunięciu mikroskop się przewraca , ja dodatkowo przymocowałem go do blatu ściskami stolarskimi i jest stabilnie

#6 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

michalmwp 21 Січня 2022, 00:59
Mikroskop z pierwszego postu ma dodatkowy tor na kamerę. Jeśli kamera nie jest bezwzględnie wymagana to sugerował bym zakup wersji binokularowej.. Trinokularowy mikroskop, ze względu na inny pryzmat, jest ciemniejszy i wymaga mocniejszego oświetlacza. To oznacza silne odblaski i spory dyskomfort, np gdy w polu widzenia znajdzie się fragment metalowego ekranu albo odsunęliśmy mikroskop i światło pada na biały blat stołu.
Piszę to na podstawie swojego doświadczenia. Najpierw kupiłem w Polsce SMZ7045, potem dokupiłem w Chnach trinokularową głowicę taką jak w pierwszym poście i po czasie wróciłem z ulgą do oryginalnej. Binokularowy ma jaśniejszy i czystszy obraz.

#7 Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

clops35 22 Січня 2022, 11:28
Ja w grudniu zakupiłem https://pl.aliexpress.com/item/10050019 ... 5c0f9OlT9c tylko wysyłka była z Hiszpani przyszedł w 9 dni i jestem z niego bardzo zadowolony. Widzę że teraz jest wysyłka z Polski i 100 taniej niż ja kupiłem. Ja wybrałem opcję "D-balck".
Jedynym mankamentem jeśli tak można to nazwać jest podstawa z ramieniem.
Mikroskop na pełnym wysięgu ramienia przewraca się. Ja poradziłem sobie z tym przykręcając ściskami do blatu. Można też nawiercić podstawę i przykręcić śrubami.
Ramię nie przesuwa się idealnie ślizgiem i trzeba je troszkę ulżyć.
Kamera wyśmienita zdjęcia robi dużo lepsze niż się spodziewałem, filmiki też nagrywa OK.
Mogę z czystym sumieniem polecić.

Re: Wybór/zakup mikroskopu do lutowania

Google Adsense [BOT] 22 Січня 2022, 11:28
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей