• Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

przez fifi88 20 stycznia 2022, 18:05
Witajcie,
chce zakupić nową stację hot-air, zastanawiam się nad dwoma modelami Quick`a .
TR1300A lub 861 DE, cena jest dość podobna.
Oprócz różnicy nadmuchu na korzyść 861DE innych różnic oprócz wyglądu nie znalazłem.
Czy ktoś używa TR1300A ponieważ w internecie nie wiele opinii na jej temat.

Dziękuje za wszystkie opinie.

Re: Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2022, 18:05

#2 Re: Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

przez AdamStar 20 stycznia 2022, 18:31
Używałem przez kilka dni TR1300A, nie rożni się za wiele od 861D. Jednak sprawiał wrażenie szybciej pracującego. Różnice było czuć przy mocno odprowadzających ciepło fragmentach płyt, jednak jest to odczucie bo nie przeprowadziłem bezpośredniego porównania.

#3 Re: Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

przez fifi88 20 stycznia 2022, 21:15
Większość testów jakie gdzieś udało mi się zobaczyć to była nowa TR1300A i wiele lat eksploatowana 861D.
Za 861 przemawia jeszcze to że ta stacja jest na rynku wiele lat i ludzie używają ją po 10lat i więcej i nie ma z nimi problemu.
Zastanawia mnie jaka będzie żywotność TR1300A

Re: Hot-Air Quick 861DE czy Quick TR1300A ???

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2022, 21:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).