• Pytanie o działanie mosfeta

#1 Pytanie o działanie mosfeta

от Pudi 24 Январь 2022, 23:34
Witam mógłby mi ktoś bardziej szczegółowo wytłumaczyc działanie takiego mosfeta
Oraz jak w takim wypadku wygląda możliwość sprawdzenia go multimetrem bo jak dobrze rozumuje wszystkie jego wyjścia są w pewien sposób połączone ze sobą

Изображение

Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Google Adsense [BOT] 24 Январь 2022, 23:34

#2 Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Vogelek23 25 Январь 2022, 00:54
Sprawa jest bardzo prosta - MOSFET działa w zdecydowanej większości przypadków jak sterowany włącznik. Gdy między bramkę (G) a źródło (S) podamy napięcie, złącze dren-źródło (D-S) zamknie się (zwarcie). Gdy "zabierzemy" napięcie z bramki, złącze dren-źródło otworzy się (przerwa). Tranzystor, pokazany na powyższym zdjęciu, zawiera dodatkowo dwie diody między bramką a źródłem, połączone przeciwsobnie - jest to zabezpieczenie wewnętrzne przed zbyt wysokim napięciem między bramką a źródłem. Wiele tranzystorów jest jednak pozbawionych tego zabezpieczenia. Natomiast dioda między źródłem a drenem to dioda pasożytnicza, która powstaje zupełnie przypadkiem z powodu specyficznej technologii wytwarzania tego typu tranzystorów. Jest to jedyne złącze, które można zmierzyć miernikiem - na zakresie diody wykaże spadek napięcia od 100 do 600mV. A dlaczego od 100mV, skoro dioda krzemowa ma dużo wyższe napięcie przewodzenia? Bo czasami producent celowo dodaje równolegle do tej diody pasożytniczej diodę Schottky'ego, która ma dużo niższy spadek napięcia - taka wbudowana dioda Schottky'ego pozwala ograniczyć straty mocy na tranzystorze.

Sprawności tranzystorów MOSFET nie można określić przy pomocy samego miernika (w sposób statyczny) - tego typu elementy potrzebują zbudowania choćby podstawowego środowiska testowego (test dynamiczny). Miernikiem można natomiast sprawdzić, czy tranzystor nie ma zwarcia między elektrodami - w każdą stronę tranzystor powinien wykazać przerwę, a jedynie złącze dren-źródło powinno wykazać spadek napięcia na diodzie pasożytniczej (lub Schottky'ego). I tu zależnie od polaryzacji tranzystora (N-MOSFET lub P-MOSFET) spadek napięcia będzie mierzalny w określonym kierunku - dla N-MOSFETA po przyłożeniu czerwonej sondy miernika do źródła a czarnej do drenu, natomiast w przypadku P-MOSFETA odwrotnie, czyli czerwona sonda miernika do drenu a czarna do źródła.

Pudi писал(а):wszystkie jego wyjścia
Tranzystory MOSFET nie mają wejść ani wyjść, tylko ELEKTRODY.

#3 Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Pudi 25 Январь 2022, 10:15
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie tematu. Jeszcze chciałbym dopytać jak wygląda kwestia doboru zamiennika na jakie rozbieżności można sobie pozwolić(o ile na jakiekolwiek można)
Изображение
Np w takim zestawieniu czy większy prąd drenu i moc rozpraszana są dopuszczalne czy kategorycznie trzeba trzymać się parametrów opisanych w nocie katalogowej oryginału?

#4 Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Vogelek23 25 Январь 2022, 13:58
W niektórych przypadkach dużo lepsze parametry są dopuszczalne (np. gdy tranzystor pracuje jako przełącznik w obwodzie wejściowym), natomiast jeśli pracuje jako klucz przetwornicy to powinniśmy dobierać zamienniki z parametrami najbliższymi oryginalnemu tranzystorowi (rozrzut któregokolwiek z parametrów nie powinien przekroczyć 10%).

#5 Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Pudi 25 Январь 2022, 14:57
Vogelek23 писал(а):W niektórych przypadkach dużo lepsze parametry są dopuszczalne (np. gdy tranzystor pracuje jako przełącznik w obwodzie wejściowym).

A w przypadku 2 Mosfetow na wejściu też ta zasada obowiązuje? Bo zauważyłem przynajmniej na tych schematach które dotychczas analizowałem, że pierwszy mosfet jest mocniejszy niz drugi. I w takim wypadku pojawia się zależność między mocą pierwszego wzgledem drugiego?

#6 Re: Pytanie o działanie mosfeta  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 25 Январь 2022, 17:26
Pudi писал(а):A w przypadku 2 Mosfetow na wejściu też ta zasada obowiązuje?
W zdecydowanej większości przypadków masz dwa MOSFETY na wejściu. Stosowanie tranzystorów o dużo lepszych parametrach w tym obwodzie jest dopuszczalne, natomiast nie jest zalecane z prostego powodu - jeśli założysz tranzystor o prądzie drenu 150A w miejsce takiego, który miał 15A, to w przypadku zwarcia w głównej gałęzi ten lepszy tranzystor uszkodzi się dużo później (lub wcale), niż oryginalny, co może prowadzić do większych uszkodzeń zasilanych obwodów.

#7 Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Pudi 25 Январь 2022, 18:08
Serdecznie dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie kwestie pozdrawiam

Re: Pytanie o działanie mosfeta

от Google Adsense [BOT] 25 Январь 2022, 18:08