• Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от ctro 11 Январь 2022, 08:10
Cześć,

2 razy trafił mi się przypadek, gdy był uszkodzony bios, ale niestety jak się później okazywało - nieoryginalny.
Po uruchomieniu laptopa z naprawionym BIOS nie działała karta ethernet, ponieważ był wpisany zły MAC.

W jaki sposób można sprawdzić fizyczny MAC przypisany do karty Intel, zaszytej na płycie głównej przed korektą w BIOS w przypadku Dell oraz Lenovo?

Pozdrawiam

Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от Google Adsense [BOT] 11 Январь 2022, 08:10

#2 Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от marcinmarcin 12 Январь 2022, 09:11
Cześć. Wiem, że to nie do końca rozwiązuje Twój problem, ale w części płyt MAC jest napisany na naklejce na płycie. Można wtedy sobie go zlokalizować np. w HxD.

#3 Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от franekx6 18 Январь 2022, 12:57
marcinmarcin
Trochę poza tematem ale dosyć blisko. Wiesz może w jaki sposób odczytać MAC adres karty w pliku/dump BIOS jeżeli jest on prawdopodobnie zaszyfrowany? Walczyłem ostatnio z HP 640 G2 miałem podobny problem jak Kolega wyżej, wgrałem inny wsad (oryginalny był uszkodzony) na nowym wsadzie płyta działa ale karta LAN nie działa ponieważ jej adres to same zera (odczytany pod systemem). Oryginalny MAC miałem na płycie głównej ale nie dało się go odszukać np w HxD w zgranym uszkodzonym wsadzie w celu odnalezienia jego miejsca w pliku i podmianie w działającym wsadzie z wyzerowanym adresem.

#4 Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от marcinmarcin 19 Январь 2022, 08:45
W HP 640 G2 mac address znajduje się w pozycji 1000 oraz powtarza się w 2000. Trzeba wyszukiwać jako "wartość hex". Czy ręczna edycja może go zmienić? Nie wiem.

#5 Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от clops35 25 Январь 2022, 18:33
Jeśli nie ma oryginalnego wsadu BIOS najpewniejszym sposobem jest wgranie wsadu z wyczyszczonym ME Regionem.
Podczas pierwszego uruchomienia prawidłowy adres MAC zostanie zapisany w BIOSie.

#6 Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от mayss 25 Январь 2022, 23:13
Z tego co się orientuję to dell ma specjalne oprogramowanie serwisowe do zmiany adresu mac w dosie za pomocą komendy poprzez nadpisanie. Ewentualnie sprawdź ten program z załącznika. Uruchom w zgodności z systemem windows xp jako administrator.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: Sprawdzanie MAC Ethernet Dell oraz Lenovo

от Google Adsense [BOT] 25 Январь 2022, 23:13
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).