• Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

#1 Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez electrovintage 24 stycznia 2022, 23:03
Witam,
Zakupiłem na Allegro, jako nowy, ale okazał się już naprawiany, co widać na zdjęciu.
Nie mam zamiaru wchodzić w spory i długie dyskusje ze sprzedawcą, gra nie warta świeczki, po prostu chciałbym go naprawić. Poproszę o pomoc w doborze convertera, odpowiednika lepszej jakości.
Zasilanie Powerbank 5V, odbiornik 12V, pobiera 350 mA, wstawiony jak podejrzewam inny układ spalił się po paru minutach. W opisie technicznym tej przetwornicy było napisane do 800mA.
Odczytałem opis na ukladzie AL142

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2022, 23:03

#2 Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 24 stycznia 2022, 23:31
Poszukiwany układ to FP6291 (oznaczenie ALxxx, środkowy znak to rok produkcji a dwa ostatnie to numer partii produkcyjnej). Datasheet w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez electrovintage 26 stycznia 2022, 19:18
Vogelek23 napisał(a):Poszukiwany układ to FP6291 (oznaczenie ALxxx, środkowy znak to rok produkcji a dwa ostatnie to numer partii produkcyjnej). Datasheet w załączniku.

Dziękuję za szybką odpowiedź
Czy mogę zastąpić przez MT3608?

#4 Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez Vogelek23 26 stycznia 2022, 19:36
Tak, możesz - ale tylko w tym kierunku (FP6291 na MT3608). Nie będzie też ograniczenia prądu, bo pin 6 jest NC w układzie MT3608 (tzn. ograniczenie będzie, ale tylko do fabrycznego maksimum).

#5 Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez electrovintage 30 stycznia 2022, 16:17
Vogelek23 napisał(a):Tak, możesz - ale tylko w tym kierunku (FP6291 na MT3608). Nie będzie też ograniczenia prądu, bo pin 6 jest NC w układzie MT3608 (tzn. ograniczenie będzie, ale tylko do fabrycznego maksimum).

Po wymianie na MT3608 przetwornica działa bez zastrzeżeń.
Dzięki za pomoc, temat rozwiązany

Re: Przetwornica step up 5V na 12V spalony boost-converter

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2022, 16:17